YSK ‘Evet’ dedi, sistem değişti

Gazetelerin manşetinde referandum sonuçları yer aldı

17.04.2017

Anayasa değişikliği için yapılan referandumu, Yüksek Seçim Kurulu’nun oy sayımı devam ederken aldığı skandal kararla ‘Evet’ cephesi kazandı.

Cumhuriyet gazetesi haberi manşetinden, “Sandığa gölge düştü” başlığıyla verdi ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce birçok kez dile getirdiği ‘Maç devam ederken kural değişmez’ sözü, referandumda geçerli olmadı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) daha önce aldığı kararı, sayım sürerken kaldırdığını açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu, mühürsüz oy pusulası ve zarfların geçerli sayılacağını duyurdu. Dışarıdan getirilmiş zarflarla oyların değiştirildiği kuşkusu doğdu. Yurdun birçok yerinde usulsüzlük iddiasıyla tutanaklar düzenlendi. Referandum sonuçlandığı andan itibaren iktidarın kontrolündeki Anadolu Ajansı, evet oylarının ezici biçimde önde olduğunu duyurmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Binali Yıldırım daha YSK’de sayım sürerken zaferlerini ilan etti. Erdoğan ve Yıldırım’ın konuşmaları sırasında da özellikle İstanbul’da sandık görevlileri ellerinde çuvallarla ilçe seçim kurulları önünde bekliyordu. CHP de AA’nın gerçeğe aykırı sonuçlar verdiğini iddia etti” dedi.

Birgün gazetesi manşetindeki habere, “24 milyon cesur insan” başlığını attı. Haberde, “Türkiye tarihinin en kritik seçimleri dün yapıldı. İktidarın iddiasına göre ‘Tek adam’ rejiminin oylandığı referandumda ‘Evet’ oyları yüzde 51.22 ile önde çıktı. ‘Hayır’ oyları yüzde 48.78’de kalırken aradaki fark 1 milyon 155 bin oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan OHAL koşullarında, adeta tüm devlet imkanlarının ‘Evet’ için seferber ilan edildiği bir ‘Evet’ kampanyasının ardından gidilen sandıkta ‘kıl payı’ sayılabilecek bir farkla sandıktan ‘Evet’ çıktı” ifadeleri yer aldı.

Sözcü manşetindeki haber için, “Vicdanınız rahat mı?” başlığını kullandı ve “Türkiye’nin yönetim şeklini değiştiren ve tüm ülkenin kaderini bir adamın iradesine teslim eden anayasa değişikliği oylaması, hilelerle anılacak! Türkiye’nin dört bir yanından usulsüz ‘evet’ oyu kullanıldığına ilişkin görüntüler sosyal medyaya düştü. YSK’nın kararı ise inanılmazdı. Daha önce mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmayacağını duyuran Yüksek Seçim Kurulu, ani bir kararla bunları geçerli saydı. Kafalar karıştı. CHP, 2.5 milyona yakın oyun şaibeli olduğunu belirterek itiraz etti” ifadelerine yer verdi.  
   
Sabah gazetesi, “Halk ihtilali” manşetiyle çıktı ve “Türk milleti 15 Temmuz’da hain darbe girişimine karşı başlattığı kahramanca direnişi sandıkta taçlandırdı. Halk, tarihi referandumda 24.9 milyon oyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ‘evet’ dedi ve Türkiye demokrasi tarihinde yepyeni bir sayfa açıldı. Millet bu kararıyla, ‘evet’ kampanyasını meydanlardaki mitinglerle bizzat üstlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sahip çıktı ve partili cumhurbaşkanına onay verdi. ‘Evet’in zaferiyle Türkiye’nin yolu aydınlandı” dedi.
Yeni Şafak manşetinde, “Türkiye kazandı” başlığını kullandı ve “Türkiye dün cumhuriyet tarihinin en köklü sistem değişikliğine imza attı. Neredeyse bütün Avrupa’nın açık saldırılarla engellemeye çalıştığı 18 maddelik Anayasa değişikliği yüzde 51.4 oyla kabul edildi. Parlamenter sistemle birlikte koalisyonlar dönemi ve istikrarsızlık tarihe karıştı, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçildi” ifadelerine yer verdi. 

Star gazetesi manşetten verdiği habere, “Milletin zaferi” başlığını attı. Haberde, “Türkiye tercihini yaptı; istikrar, istikbal ve istiklali için Anayasa reformuna onay verdi. Vesayetin kökünü kazıyacak tarihi referandum, büyük değişimin kapısını açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dünyadan tebrik yağdı. Büyük çekişmeye sahne olan yarışta Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında olduğunu gösterdi. 48 şehirde Evet oyları önde çıkarken 33 il tercihini Hayır’dan yana kullandı. Evet’in açık ara önde başladığı sonuçlar, CHP ve HDP seçmeninin yoğun olduğu büyükşehirlerden gelen sonuçlarla dengelendi” ifadeleri yer aldı. 
Akşam gazetesi, “Millet yönetime el koydu” manşetiyle çıktı: “Cumhurbaşkanlığı sistemi için sandık başına giden Türk milleti, içeriden ve dışarıdan gelen tüm saldırılara sandıkta ‘dur’ dedi! Darbeler, koalisyonlar, krizler ve vesayetler dönemi tarihe gömüldü! Halkın yüzde 51.4’lük oyla ‘Evet’ demesinin ardından, Türkiye’nin yönetim sistemi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olarak değişti. Doğrudan milletin oylarıyla göreve gelen cumhurbaşkanı kabinesini kuracak. Kuvvetler ayrılığı güçlenecek, parlamento asli görevine yoğunlaşacak. Vesayet odakları artık zemin bulamayacak.”

Milliyet gazetesi sürmanşetinde, “Karar verildi” başlığını kullandı ve “Başkanlık yetkileriyle donatılmış cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi modelini öngören 18 maddelik anayasa değişikliği teklifine ilişkin kritik halk oylaması, yüzde 51. 40 oyla kabul edildi. Üç büyükşehirde ‘hayır’ oyları önde olmasına karşın, Orta Anadolu ve Karadeniz’den gelen oylarla halk oylaması vatandaştan onay almış oldu. Oylamaya katılım oranı yüzde 85.46 oldu. 81 ilin 32’sinde ‘hayır’ oyları, 49’unda ‘evet’ oyları önde çıktı” dedi.   

Vatan gazetesi, “12. zafer turu” başlığını attı ve “Sandıktan 1 milyon 330 bin farkla ‘Evet’ çıktı. Ak Parti 12'nci seçim zaferini kazandı. Yeni dönem 2019’da başlayacak. Erdoğan, 2014’te cumhurbaşkanı seçilirken yüzde 51.7 ile 21 milyon 43 bin oy almıştı. Referandumda da aynı oy oranını yakaladı. Oylarını ise 25 milyonun üzerine çıkardı. 1 Kasım seçiminde Ak Parti ve MHP toplamda yüzde 61.4 oya ulaşmıştı. Dün bu oran 10 puan düştü. Oylarda da 4 milyonluk erime oldu. CHP ve HDP’den oluşan Hayır bloğu aynı seçimde yüzde 36’lık oyla 17 milyon oy toplamıştı. Dün bu oran yüzde 48’e çıktı. Oy sayısı da 6 milyon arttı. Ak Parti özellikle G. Doğu’da sürpriz yaptı. Kürt oylarını 450 bin artırmayı başardı. MHP ise özellikle Ege’de eridi. Bütün büyükşehirlerde de oyunu düşürdü. Seçimde 18 yaşını dolduran 1.2 milyon genç ilk kez oy kullandı. Bu oyların yüzde 67’si Ak Parti’ye gitti. Katılım oranı yüzde 85.23 oldu. Bu oran 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 85, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise yüzde 74’tü. 860 bin kişinin de geçersiz oy kullanması dikkat çekti” ifadelerine yer verdi.        

Hürriyet, “94 yıl sonra yeni sistem” başlığıyla manşetten verdiği haberde, “Cumhuriyet tarihinin 7’nci anayasa referandumu yönetim sistemi değişikliğiyle sonuçlandı ve sandıktan 1.3 milyon farkla ‘evet’ çıktı. ‘Evet’ cephesindeki AK Parti ve MHP’nin son seçimde aldığı toplam oy yüzde 61.4’ü buluyordu. Dün bu toplamdan 10 puanlık kayıp yaşandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra Hatay, Çanakkale, Adana, Denizli, Antalya, Mersin, Zonguldak gibi illerin tercihi ‘hayır’ oldu. Referandumda, en yüksek ‘evet’ oyu yüzde 81.67 ile Bayburt, en yüksek ‘hayır’ oyu ise yüzde 80.42 ile Tunceli’den çıktı. Oy sonuçlarına bakıldığında 13 büyükşehir ‘evet’, 17 büyükşehir ‘hayır’ tercihi yaptı” ifadelerini kullandı.