Almanya’da seçim vaadi Türkiye’yle ipleri koparmak

Almanya’da kozlarını paylaşan Merkel ve Schulz seçim vaadi olarak, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin kesilmesini gösterdi.

04.09.2017

Cumhuriyet habere ön sayfasının altında, “Merkel: Müzakerelerin bitirilmesini isteyeceğim” başlığıyla yer verdi ve “Almanya’da genel seçim öncesi Başbakan Angela Merkel ile SDP lideri Martin Schulz arasındaki TV düellosuna Türkiye damgasını vurdu. Schulz’un Türkiye ile üyelik müzakerelerini kesme resti çekmesi ve gazetecilerin ısrarı üzerine Merkel, ‘Türkiye ile müzakerelerin bitirilmesine dair AB’den ortak pozisyon isteyeceğim’ dedi” ifadelerini kullandı.
Akşam gazetesi manşetin yanında yer ayırdığı habere, “Ortak noktaları Türkiye düşmanlığı” başlığını attı ve “Almanya seçimleri öncesi karşı karşıya gelen Merkel ve Schulz’un ortak noktası Türkiye düşmanlığı oldu. İki rakip de Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesinden yana olduklarını söyledi” ifadelerine yer verdi.

“Denge değil demokrasi”

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Denge değil demokrasi” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, 2019 seçimleri için cumhurbaşkanı adayını tarif ederken, ‘Seçtiğimiz cumhurbaşkanı, Türkiye’yi demokratik parlamenter sisteme hazırlayacak. Yetkileri tek adam biçiminde kullanmayacak. Fiili olarak kuvvetler ayrılığını hayata geçirecek. Sadece denge unsuru olacak bir cumhurbaşkanı adayı ile çıkmayız’ dedi. Tezcan, ‘Bu tarifle Kılıçdaroğlu adı öne çıkmıyor mu?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: ‘Biz erken isim telaffuz etmeyeceğiz. Onun adaylığı da seçeneklerden biri ama seçeneklerimiz çok geniş. Demokrasi, adalet ve huzur ekseni çok daha büyük bir şansa sahip. Aday blokajı yok burada’” ifadeleri kullanıldı. 

“İşçi düşük ücretle çalışıyor, patron milyarları götürüyor”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “İşçi düşük ücretle çalışıyor, patron milyarları götürüyor” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “140 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren MESS sözleşmesi döneminde olan otomotiv sektörü, rekor üzerine rekor kırıyor. Patronlar milyar dolarları kasalarına koyarken, işçiye düşen ise ağır çalışma ve düşük ücret. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre otomotiv sektörü ihracatı, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.4 artışla 1 milyar 836 milyon dolar oldu ve şimdiye kadarki en iyi ağustos ayı rakamına ulaştı. Otomotiv ihracatı ocak-ağustos döneminde geçen yıla göre yüzde 23 artışla 18 milyar 624 milyon dolara yükseldi. Açıklanan rakamlara ilişkin gazetemize konuşan Renault işçisi, patronların bu dönem ‘zarar ediyoruz’ demeseler de işçilere zam vermemek için farklı söylemler geliştirebileceği uyarısında bulundu. İşçi, ‘Burada biz işçilerin mücadelesi, bu söylemleri boşa çıkarıp büyümeden pay almamızı sağlayacak’ diye konuştu” ifadelerine yer verildi.