“Güneşi özledim”

Günün haberi Cumhuriyet gazetesinin manşetindeydi.

27.11.2017

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Güneşi özledim” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Nuriye Gülmen, bugün Sincan Cezaevi’nde görülecek 5. duruşma öncesi, temiz hava ve gün ışığından mahrum tutulduğu hastane hücresinden sorularımıza el yazısı ile yanıt verdi. Gülmen, en çok ailesini, dostlarını, İnsan Hakları Anıtı’nı, Kütahya’yı, rüzgarın insanın yüzünü yalayıp geçmesini, bir şehri tepeden görmeyi, bir de mücadele arkadaşlarıyla kucaklaşmayı özlediğini söylüyor. Hakkındaki dosyayı çöp olarak nitelendiren Gülmen, ‘Böyle davalarda yeterli kanıt, iddia belirleyici olmaz. Siyasi kararlarla, talimatla yürür işler. Bence artık böyle sorular çok naif. Bir tweet atıyorsunuz ve tutuklanıyorsunuz. Böyle bir ülkede yaşıyoruz’ diyor. ‘Direnmek bir tercih değil, sorumluluk’ diyen Gülmen, eylemi sadece işe iade edilirse bırakacağını da tekrarladı” ifadeleri yer aldı.  

Birgün gazetesi ise manşetin yanında, “Gülmen-Özakça davası görülüyor” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “KHK ile ihraç edilen Gülmen ve Özakça’nın bugün 5’inci duruşması görülecek. Açlık grevinin 264’üncü gününde biri içeride, diğeri dışarıda iki eğitmenin talebi değişmedi. Av. Yılmaz, ‘Nuriye 34 kiloya düşmüş, sağlık durumu giderek kötüleşiyor’ dedi” ifadeleri kullanıldı.

Evrensel gazetesi ise manşetin altında yer ayırdığı habere, “‘Nuriye Gülmen 34 kiloya düştü’” başlığını attı ve “Açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, bugün hakim karşısına çıkacak. Avukat Murat Yılmaz, 34 kiloya düşen ve hayati tehlikesi olan Gülmen’in serbest bırakılmasını istedi” ifadelerine yer verdi. 

“Isınabilmek için cebimiz yanıyor”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Isınabilmek için cebimiz yanıyor” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Kış artık kendini iyiden iyiye hissettirirken, yoksullar için kabus başlamış oldu. İnsana yaraşır ısınma için harcanan hane halkı giderleri kış aylarında gelirlerinin neredeyse yarısını buluyor. Düşük gelirliler ve özellikle emekliler yakıt yoksulluğu çekmekte. TÜİK verilerinde enerji giderleri diye bir başlık yok. Özellikle bunu belirtmekten kaçınıyorlar. Ocak-Kasım ayları arasındaki fiyatları karşılaştıracak olursak kömür yüzde 30, tüpgaz yüzde 26.6, doğalgaz gizli zam çalıntı gaz hariç yüzde 3.6, su yüzde 40, benzin yüzde 8.5, motorin yüzde 9.7 arttı. Artmayan bir tek elektrik olduğu gibi görünse de o da gizli zamdan nasibini aldı. Bugün için hanehalkı geliri olan bir ailenin enerji giderleri, dünya ortalamasının çok üstünde. Yakıt yüzde 20, su yüzde 3, elektrik yüzde 5, ulaşım yüzde 20, toplamda ise yüzde 48’e ulaşıyor. Yani 2 bin TL geliri olan bir ailenin bin TL’si, bin 404 TL ücret alan asgari ücretlinin de 674 TL’si, enerji harcamalarına gidiyor. Dünya ölçeğinde bu oran maksimum yüzde 25 olmalı. Eğer bunun üzerinde ise hanehalkı için enerji yoksulluğu söz konusudur” ifadeleri kullanıldı.