“Cemal Kaşıkçı öldürüldü mü?”

Gazetelerin manşetinde 2 Ekim’den beri haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı yer aldı

08.10.2018

Hürriyet gazetesi manşetinde, “Parçalayıp mı götürdüler” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “İstanbul’daki S. Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolan rejim muhalifi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne ilişkin şüpheler artarken korkunç bir iddia ortaya atıldı. Türk-Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, ‘Yetkililerin teyit ettiği şey Cemal Kaşıkçı’nın hayatta olmadığı. O gün 15 kişi konsolosluğa Kaşıkçı’dan önce girip, bir saat sonra çıkıyor. İçeriye girince öldürüldüğü, cesedin parçalanıp 15 kişiye dağıtıldığı ve götürüldüğü düşünülüyor. Konsolosluk önünde cenaze namazı kılacağız’ dedi” ifadeleri yer aldı.

Evrensel gazetesi habere manşetin yanında, “Cemal Kaşıkçı öldürüldü mü?” başlığıyla yer verdi ve “Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda öldürüldüğü iddia edildi. Reuters’e konuşan bir yetkili Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü düşündüklerini kaydetti. Haber ABD’de tepkiye neden oldu” dedi.

Birgün gazetesi ön sayfasının altındaki habere, “Kaşıkçı krizi büyüyor” başlığını attı ve “Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya dair belirsizlik sürüyor. Türk yetkililer gazetecinin öldürüldüğünden emin olduklarını kaydetti. AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Kaşıkçı ile bir ay önce görüştüklerini, endişeli olduğunu aktardı” ifadelerine yer verdi. 

Cumhuriyet manşetin yanından, “Cinayet iddiası güçleniyor” başlığıyla verdiği haberde, “Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı için çelişkili açıklamalar sürüyor. Reuters, Türk yetkililerin Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne inandığını duyurdu. Konsolosluk iddiayı yalanladı” ifadelerini kullandı.

Sözcü gazetesi habere birinci sayfasının altında, “Suudi gazeteci infaz mı edildi?” başlığıyla yer ayırdı ve “Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girip çıkamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı 15 kişilik özel ekibin öldürüp parçaladığı iddia edildi” dedi.

Sabah gazetesi habere, “Suudi gazetecinin sırrını siyah minibüs çözecek” başlığını attı. Haberde, “İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra haber alınamayan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddiası ağırlık kazanıyor. Kaşıkçı’nın içeri girişinden 2 saat sonra konsolosluktan ayrılan camları filmle kaplı minibüs şüphe uyandırdı” ifadeleri yer aldı.

Yeni Şafak manşetten verdiği haber için, “Vahşice yok ettiler” başlığını kullandı ve “Riyad yönetimi, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra tüm diplomatik, hukuki ve insani teamüllere aykırı şekilde alıkoyduğu gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumuna ilişkin tatmin edici cevap vermiyor. Kaşıkçı’nın gazeteci dostu Turan Kışlakçı, ‘Kaşıkçı vahşice öldürüldü. Hepimizin başı sağ olsun’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Star gazetesi ön sayfasının altındaki habere, “Cemal Kaşıkçı için hassas araştırma” başlığını attı ve “Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Kaşıkçı’nın bulunması için çalışma sürerken, olayın gizemi henüz çözülmedi” dedi.

Akşam gazetesi habere manşetin yanında, “Cemal Kaşıkçı öldürüldü” başlığıyla yer ayırdı ve “Gazeteci Turan Kışlakçı, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolan Suudi muhalif Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü söyledi” ifadelerine yer verdi.

“Bir çocuğun daha hayatını çaldılar!”

Birgün gazetesi manşetinde, “Bir çocuğun daha hayatını çaldılar!” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yüzde 18’lik kesintisiyle yeni eğitim-öğretim yılına başlayan okullardaki fiziki eksiklikler ve yapılamayan hazırlıklar tehlike saçıyor. Bunun en ağır sonuçlarından biri Kocaeli’nin Derince ilçesinde yaşandı. Turgut Reis İlkokulu’nun bahçesinde oyun oynarken üzerine okulun demir bahçe kapısının devrilmesi sonucunda ağır yaralanan 7 yaşındaki Mehmet Ali İşler, 3 günlük yaşam savaşını kaybetti. Konu hakkında BirGün’e konuşan Kocaeli Eğitim-Sen Başkanı Hicran Turan, okulun kapısının arızalı olduğunun önceden bilinmesine rağmen onarılmadığını söyledi. Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Hicran Turan, devrilen okul kapısının çok önceden arızalı olduğu bilindiği halde onarılmadığını kaydetti. Turan, ‘Okullara ayrılan ödenekler ne yazık ki yetersiz. Ayrılan kısmi ödeneklerle de okul yönetimleri kendi odalarını süslemeye öncelik veriyor. Ailemizin acısını paylaşıyoruz. Bu acı kayıpta ihmali olanları peşinde olacağız’ diye konuştu” ifadeleri kullanıldı.