“Köprüleri yıkıp attılar”

Gazeteler Cumhur ittifakındaki “büyük çatlağa” geniş yer ayırdı.

24.10.2018

MHP lideri Bahçeli 2019 mahalli idareler seçimlerine yönelik AKP ile hiçbir ittifak beklentilerinin kalmadığını açıkladı.

Evrensel manşetindeki habere, “Büyük çatlak” başlığını attı ve “Öncesinde bir dizi pürüz yaşayan AKP-MHP ittifakı Bahçeli’nin resti ile sarsıldı. Erdoğan aynı şekilde karşılık verdi. İki lider ‘Cumhur İttifakı’nın sürdüğünü söylese de bu çatlağın nereye varacağı tartışılıyor” ifadelerini kullandı.

Birgün gazetesi habere manşetinde, “Memleket ekmek derdinde, bunlar koltuk” başlığıyla yer verdi ve “Erdoğan ve Bahçeli arasında tam anlamı ile yüksek gerilim yaşandı. Stres dolu gün ‘yerel seçimlerde herkes kendi yoluna’ şeklinde bitti. Cumhur İttifakı’nın geleceğini tehdit eden bu gelişmenin hasar tespitini yapmak için birkaç gün daha beklemekte fayda var. İki lider partilerinin grup toplantısında yaptıkları konuşmalarda tartışmayı andımız ve af düzenlemesi üzerinden yürütüyor. Sert cümlelerin içinde 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimler bir başlık olarak bile yok. Sadece uzun konuşmaların sonunda ‘yerel seçimlerde herkes kendi yoluna’ gibi bir sözler duyuldu. İttifak konusuna dair partiler arası görüşmeler başlamış, liderler buluşması beklendiği bir anda bunlar yaşanması partilerin genel merkezlerinde küçük çaplı bir sarsıntıya yol açtı. Yaşananlar Ankara’da konuştuğumuz birçok politikacı için beklenmeyen bir gelişmeydi. İttifak görüşmelerini yakından takip eden meslektaşlarımız için ise durum hiç de sürpriz olmadı. Onlara göre bir anlamda kör-topal, itiş-kakış devam eden süreçte beklenen son yaşandı” dedi.
Cumhuriyet manşetindeki haber için, “Köprüleri yıkıp attılar” başlığını kullandı ve “‘Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de devam etmesine’ yönelik, 31 Ağustos’ta, AKP hükümetine çağrıda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu kez köprüleri yıktı geçti. MHP olarak 31 Mart 2019’da gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimlerine yönelik ‘herhangi bir ittifak beklentilerinin, gelinen bu aşama kalmadığını’ söyleyen Bahçeli, ‘Kendi yolumuzu sadece kendimiz çizeceğiz’ dedi. Bahçeli’nin grup toplantısı öncesi 24 Haziran seçimleri öncesindeki gibi bir durum yaşandı. 24 Haziran seçimlerine yönelik, ‘erken seçim’ kararını açıkladığı grup toplantısındaki gibi yine basın mensuplarına Bahçeli’nin konuşma metni dağıtılmadı. Bahçeli’nin dünkü grup toplantısında ise gerek ‘yerelde ittifaka’ gerekse ‘ MHP’nin af yasa teklifine’ ilişkin sert sözleri dikkat çekti” ifadelerine yer verdi.

Sözcü manşetindeki habere, “Yerel ittifak bitti, herkes kendi yoluna” başlığını attı. Haberde, “MHP af ve Andımız’ı savunurken AKP karşı çıktı. Bahçeli, ‘Kendi yolumuzu çizeceğiz’ diyerek rest çekti. Erdoğan da, ‘Herkes kendi yoluna’ dedi” ifadeleri yer aldı.

Sabah gazetesi haberi manşetin altından, “Cumhur ittifakı devam, yerelde yolumuz farklı” başlığıyla anonsladı.

Yeni Şafak habere manşetin altında Erdoğan’ın açıklamalarıyla yer verdi. “Cumhur ittifakı devam edecek” başlığını kullanan gazete, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısında Cumhur ittifakı üzerindeki tartışmalara değindi. Andımız, af ve erken emeklilik konusunda MHP’yle farklı düşündüklerini belirten Erdoğan, ‘Görüş farklılıklarımızın Cumhur ittifakına gölge düşürmesine fırsat vermemeliyiz’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Star gazetesi manşetin altındaki habere, “Yerel seçimde ittifak yok, Cumhur’a devam” başlığını attı ve “MHP lideri Bahçeli yerel seçimlerde AK Parti ile ittifak yapmayacaklarını açıkladı” dedi.

Hürriyet habere manşetin altında, “Cumhur ittifakı yerelde yok” başlığıyla yer verdi. Haberde “MHP ile AK Parti arasında af teklifiyle başlayan tartışma dün Bahçeli’nin, ‘Yerelde ittifak yok” çıkışıyla devam etti. Bahçeli, ‘Parti olarak 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerine yönelik herhangi bir ittifak beklentimiz, ittifak arayışımız, ittifak niyetimiz geldiğimiz bu aşamada artık kalmamıştır. İşin tadı kaçtığından zoraki görüşmelerle bir yere varmanın imkanı olmayacaktır. Oyalanmaya, milleti aldatmaya, sabırları sınamaya, umutlarla oynamaya lüzum da yoktur. Kendi yolumuzu sadece kendimiz çizeceğiz. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerine kendi adaylarımızla, kendi amblemimizle katılıp Türkiye'nin her seçim bölgesinde demokratik mücadelemizi Allah'ın izniyle yapacağız’ diye konuştu” ifadeleri yer aldı.