“İstanbul İmamoğlu, Ankara Yavaş”

CHP’nin Ankara ve İstanbul Belediye Başkanı adayları gazetelerde geniş yer buldu.

19.12.2018

CHP Parti Meclisi’ndeki oylamada Ankara Büyükşehir Başkan adayı Mansur Yavaş, İstanbul adayı ise Ekrem İmamoğlu oldu.

Cumhuriyet manşetten verdiği habere, “Adaylar yola çıktı” başlığını attı ve “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Büyükşehir adaylığı için inisiyatif alarak sürpriz bir şekilde sunduğu Mansur Yavaş’ın adaylığı önerisi 12 ret oyuna karşı 45 kabul oyuyla Parti Meclisi’nde (PM) kabul edildi. Yavaş, böylece henüz CHP adayı olmadan PM’den Ankara adaylığı için onay aldı. CHP’de dün İstanbul’a Ekrem İmamoğlu, Antalya’ya Muhittin Böcek ve Adana’ya da Zeydan Karalar aday olarak açıklandı. Edinilen bilgilere göre, Mansur Yavaş’ın adaylığına karşı olan bazı PM üyeleri oylamanın gizli yapılması için önerge verdi. PM üyelerinin açık oylamada ‘ret’ oyu vermekten çekinen bazı üyelerin de desteğini almak amacıyla bu yönteme başvurduğu kaydedildi. Ancak gizli oylama talebi yapılan oylamada reddedildi. Gizli oylama önergesi kabul görmeyince PM üyeleri Gökhan Günaydın, Erdal Aksünger, Hakkı Süha Okay, Gaye Usluer, İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke, Ali Şeker, Yaşar Seyman, Emre Çam, Haluk Pekşen ve Mehmet Ali Çelebi Ankara için oylamanın açık ve tek tek sorarak yapılmasını talep etti. Yavaş’ın adaylığı PM’de yapılan oylamada 12 ret oyuna karşın 45 kabul oyuyla kabul edildi. Ağrı, Sivas ve Niğde adayları da belirlenirken, Bolu’da Muharrem İnce’ye yakın isimlerden milletvekili Tanju Özcan aday gösterildi. Kılıçdaroğlu’nun PM üyelerine ‘Anketlerde önde kim çıkıyorsa onu aday gösteriyoruz’ dediği öğrenildi. Mansur Yavaş, ‘Bu güveni, seçimi kazanıp başarı ile taçlandırmak boynumuzun borcudur’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Evrensel gazetesi habere manşetin altında, “CHP’nin adayı Yavaş” başlığıyla yer ayırdı ve “CHP Parti Meclisi toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayının Mansur Yavaş olmasına karar verildi” dedi.
Yeni Yaşam gazetesi ön sayfasındaki habere, “CHP’nin adayları İmamoğlu ve Yavaş” başlığını attı ve “CHP Parti Meclisi dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Parti Meclisi’ndeki oylamada 12’ye karşı 45 oyla Mansur Yavaş CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise Ekrem İmamoğlu oldu. Antalya, Adana ve Bolu da belli oldu” ifadelerine yer verdi.

Birgün gazetesi, “Listede sürpriz yok” başlığıyla birinci sayfasının altından verdiği haberde, “CHP'nin yerel seçimlerdeki Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş oldu. Yavaş ismi Parti Meclisi'ndeki oylamada 12'ye karşı 45 oyla belirlendi. Yavaş adaylığının kesinleşmesi sonrası Twitter'dan yaptığı açıklamada, ‘Başkent Ankara adaylığı için şahsımı lâyık gören Millet İttifakı’nın Genel Başkanları Sayın Kılıçdaroğlu’na, Sayın Akşener’e ve parti yöneticilerine teşekkür ederim. Bu güveni,seçimi kazanıp, başarı ile taçlandırmak boynumuzun borcudur. Yolumuz açık olsun’ ifadelerini kullandı. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. Adaylığı açıklanan Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklamalarda bulundu. İmamoğlu paylaşımında, ‘İstanbul’un geleceği ve İstanbulluların mutluluğu için yola çıkıyoruz. Beni bu göreve layık gören partime, genel başkanımıza ve tüm İstanbullulara içtenlikle teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı. 2014 seçimlerinde CHP’nin AKP’ye kaptırdığı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise Muhittin Böcek olarak belirlendi. Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı da Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar oldu. CHP’nin İzmir adayı için ise oylamanın ilerleyen günlerde yapılması bekleniyor” ifadelerine yer verdi.

Sözcü gazetesi habere manşetinde, “İstanbul İmamoğlu, Ankara Yavaş” başlığıyla yer ayırdı ve “Parti Meclisi’nden sürpriz çıkmadı. Yavaş, 12 ret oya karşılık 45 oyla belirlendi. Ekrem İmamoğlu, “İstanbulluların kalbini kazanmaya geldik’ dedi” ifadelerini kullandı.

“Demiryolu sistemi pamuk ipliğine bağlı”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Demiryolu sitemi pamuk ipliğine bağlı” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Pamukova’da 41, Uzunköprü’de 24, Ankara’da da 9 yurttaşın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan tren kazalarının, ardından ortaya atılan ihmal ve suiistimal iddialarına konu olan TCDD’ye hakim olan yönetim anlayışı Sayıştay’ın denetim raporlarında tüm açıklığıyla yer aldı. Sayıştay’ın 2016 yılı denetim raporunda, 2 bine yakın projede sorunlarla karşılaşıldığı bildirildi. Rapordaki saptamalardan bazıları özetle şöyle: İskenderun-Divriği ve Kayaş-Çetinkaya hattı sinyalizasyon sistemlerinin aktif halde tutulması ve trafik emniyetinin sağlanması gerekçesiyle 46 kalem sinyalizasyon malzemesinin, 1 milyon 416 bin 281 Euro’ya Slovenya’daki Iskra Sistemi D.D firmasından pazarlık usulüyle satın alınması uygun görüldü. Maliyet 1 milyon 400 bin 553 Euro olarak düzeltildi ve malzemenin Iskra D.D firmasından ihale açılmaksızın doğrudan temin yöntemiyle 1 milyon 350 bin Euro’ya (4.489.020 TL) alınmasına karar verildi. Sayıştay denetçileri, Iskra firması ile imzalanan sözleşmede yer alan birim fiyatlar ile dört yıl önce imzalanan sözleşmedeki aynı nitelikteki malzemenin fiyatlarını karşılaştırdığında rakamların döviz olmasına karşın arttığını tespit etti. Buna göre, 4 bin 818 Dolara alınan makas motoru röle grubu dört yıl sonra 7 bin 695 Euro’ya, 4 bin 396 dolar olan röle grubu da 5 bin 412 Euro’ya sipariş edildi. Irmak-Karabük-Zonguldak Rehabilitasyonu ve Sinyalizasyonu yedek malzeme alımı, ihale yasasındaki engelleri aşmak için bir mal alımı işinden oluştuğu halde bölünerek üç ayrı ihaleye dönüştürüldü. İhalelerle ilgili denetçilerin saptamaları ise şöyle: TCDD’nin “tarihsiz” düzenlediği formda, 249 kalem sinyalizasyon yedek malzemesinin, yapım işini yürüten alt yüklenici Bombardier Tranportation İtaly SPA firmasından doğrudan temin yöntemine göre 3 milyon 597 bin 200 Euro bedelle alınmasına karar verildi. 730 günü teslim ve 730 günü garanti süresi olmak üzere bin 460 gün belirlendi. Dokümanlarda, idari şartname, teknik şartname, uygulama projeleri ve detayları yer almadı. 2016 yılı içerisinde malın teslimi de gerçekleşmedi” ifadeleri kullanıldı.