“AKP’ye ayarlı karar”

YSK’nın “AKP’ye ayarlı karar”ı gazetelerde geniş yer bulurken, Evrensel ve Birgün gazeteleri “KHK tuzağı”na dikkat çekti.

12.04.2019

YSK, Büyükçekmece ve İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine ilişkin dosyaları birleştirdi ve görüşmeleri erteledi.

Cumhuriyet gazetesi habere manşetinde, “AKP’ye ayarlı karar” başlığıyla yer verdi ve “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasının ardından geçersiz oyları yeniden saydıran AKP; seçimleri iptal ettirmek amacıyla da Büyükçekmece’de sahte seçmen iddiasında bulunmuştu. AKP, Büyükçekmece’de seçimlerin burada iptal edilmesi talebiyle YSK’ye başvurmuştu. Günlerdir talebi görüşmeyen YSK, dün olağanüstü toplandı. Yaklaşık üç saat konuyu görüşen YSK; Büyükçekmece’deki seçimlerin yenilenmesi talebini karara bağlamayarak görüşmeleri erteledi. Alınan bilgiye göre, YSK; İstanbul’da sayımın bitmemesini gerekçe gösterdi. Maltepe’de tüm oylar yeniden sayıldığı için İstanbul sonuçları açıklanmamıştı. Kurul’un, Maltepe ilçesinde oy sayımının halen devam ettiği ve bu nedenle ‘il birleştirme tutanaklarının’ henüz düzenlenmediği, ayrıca Büyükçekmece için verilecek bir kararın İstanbul seçimlerinin sonucunu da etkileyebileceği gerekçesiyle toplantıyı ertelediği öğrenildi. Erteleme talebinin ise AKP’nin YSK temsilcisi Recep Özel’den geldiği öğrenildi. YSK’nin Başkan ve 10 üyesi tarafından İstanbul’da sayım işleminin tamamlanması gerektiğine ilişkin görüş birliğine varıldı. Bu durumda, Büyükçekmece başvurusunun, AKP’nin ilerleyen günlerde İstanbul genelinde seçimin yenilenmesi için yapacağını açıkladığı ‘olağanüstü itiraz’ ile birlikte değerlendirilmesi bekleniyor. YSK’nin bu son kararının ardından İstanbul’daki oy sayım işleminin tamamlanması beklenecek. Ancak YSK’nin, henüz AKP tarafından yapılmamış olan İstanbul’daki olağanüstü itiraz başvurusunun ‘yapılacak olması’ nedeniyle Büyükçekmece kararını ertelemesi dikkat çekti” ifadelerini kullandı.

Evrensel gazetesi haberi manşetin altından, “YSK, Büyükçekmece itirazını görüşmeyi erteledi” başlığıyla anonsladı.

Karar gazetesi habere manşetinde, “YSK’nın seçimi” başlığıyla yer verdi ve “Türkiye’nin bir saat bile belirsizliğe tahammülü olmadığı süreçte gözler, tartışmalara noktayı koyacak olan YSK’ya çevrildi. Ancak kararıyla yalnızca İstanbul’un değil bundan sonraki seçimlerin de çerçevesini çizecek olan kurul, tıkanıklığın aşılmasında kilit önemdeki Büyükçekmece kararını erteledi. İstanbul ve Büyükçekmece’de seçimin iptali talebinin birlikte değerlendirileceği belirtildi” dedi.

Sabah gazetesi ön sayfasının altından anonsladığı habere, “Yüksek Seçim Kurulu, Büyükçekmece konusundaki kararını erteledi” başlığını attı.

Yeni Şafak manşetindeki haber için, “Bu kadar hile affedilemez” başlığını kullandı ve “İstanbul’da yerel seçimlerdeki ‘organize yolsuzluk’ gizlenemez boyutta. Şu ana kadar tespit edilen örnekler bile seçim iptali için yeterli kanıt oluşturuyor. Bütün Türkiye, AK Parti’nin seçim iptaline ilişkin başvuru yaptığı YSK’nın kararını bekliyor. YSK, Büyükçekmece ve İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine ilişkin dosyaları birleştirdi ve görüşmeleri erteledi” dedi.

Star gazetesi manşetindeki habere, “Büyükçekmece kilidi açacak” başlığını attı ve “İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin kilidini Yüksek Seçim Kurulu’nun Büyükçekmece için vereceği karar çözecek. Belgeli oy hırsızlığı, sahte ve taşıma oy skandalı ile gündeme gelen ilçe ile ilgili kurulun vereceği karar İstanbul’u doğrudan etkileyecek” ifadelerine yer verdi.

“KHK tuzağı”

Evrensel gazetesi manşetinde, “KHK tuzağı” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “AKP’nin KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilenlere mazbata verilmemesi için yaptığı başvuruyu değerlendiren YSK, daha önce onayladığı bu kişilere mazbata verilmemesine karar verdi. Tepki çeken karar göre, bu isimlerin yerine seçimi kazandıkları yerlerde yarışı ikinci sırada bitiren isimlere mazbata verilecek. Skandal karara hukukçular karşı çıktı. Av. Kamil Tekin Sürek, ‘OHAL kalktığı zaman KHK’nin herhangi bir hükmü olmaz’ dedi. AV. Mehmet Emin Aktar, ‘YSK hukuk bir yana kanuna dahi uyma gereği duymuyor’ dedi. KHK’li milletvekili İbrahim Kaboğlu ise, KHK’yle görevden alınanlar hakkında böyle bir yasağın olmadığını söyledi” ifadeleri yer aldı.  

Birgün gazetesi habere manşetin yanında, “YSK eliyle yeni kayyum modeli” başlığıyla yer verdi ve “AKP’nin 9 HDP’linin başkanlığına itiraz başvurusunu görüşen YSK, KHK ile kamu görevinden ihraç edilen Erzurum’un Tekman, Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran, Diyarbakır Bağlar ile Kars Digor’un Dağpınar beldesinde seçilen HDP’li belediye başkanlarına mazbatalarını vermeme kararı aldı. KHK ile ihraç edildikleri gerekçesiyle belediye başkanı seçilen HDP’lilerin başkan olamayacağı, mazbatalarının ikinci sırada yer alan adaylara verilmesi kararı büyük tartışmalara yol açtı. Mazbataları ellerinden alınan başkanlar, ‘Bize tuzak kuruldu’ derken HDP de YSK’ya başvurarak seçimlerin yenilenmesini istedi. YSK’nın dört üyesi seçimlerin yenilenmesi gerektiğini savunarak mazbataların ikinci sıradaki isimlere verilmesine karşı çıktı. Kararın duyulmasının ardından bölge illerinde HDP’liler protesto eylemleri yaparken HDP MYK da olağanüstü toplantıya çağrıldı. HDP Sözcüsü Saruhan Oluç toplantıdan önce bir basın toplantısı düzenleyerek YSK’yı kararından vazgeçmeye çağırdı. ‘YSK bu kararıyla kayyım atayıcı olmuştur’ diyen Oluç, Türkiye’nin batısındaki seçmenlere de dayanışma çağrısında bulundu. YSK’nin seçim öncesinde KHK ile ihraç edilenlerin adaylığı ile ilgili bir genelge yayınlamayarak tuzak kurduğunu kaydeden Oluç ‘YSK bu kararla AKP-MHP ittifakı tarafından tasarlanan siyasi bir komplonun açık parçası haline gelmiştir’ dedi” ifadelerini kullandı.

“Dolmabahçe kumpası”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Dolmabahçe kumpası” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul’da YSK’nin göz yummasıyla başlayan, aslında delilsiz ve kör itirazlara dayanan sandıkların yeniden sayılmasına ilişkin süreçte sona yaklaşıldığını belirtti. İstanbul İl Seçim Kurulunun 1 Nisan’daki tutanağında ‘Kazanan Ekrem İmamoğlu’ yazdığını aktaran Öztrak, ‘Tüm sayımların sonunda yine Ekrem İmamoğlu seçimi önde götürüyor. Sona doğru yaklaştığımızda kendisine en yakın adayla olan oy farkı 14 bin civarında. Bir başka ifadeyle İstanbul’daki seçmenlerin yüzde 49’una yakını ‘biz, büyükşehir belediye başkanı olarak İmamoğlu’nu görmek istiyoruz’ demiş. Yüzde 49 oy İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarihinde rekor. Bundan daha yüksek oy alan yok’ diye konuştu. ‘Şimdi, hukuksuz yeniden saydırma girişimlerinin sonucu değiştirmeyeceğini gören mızıkçı iktidar, 1 Nisan’dan beri ağzında gevelediği ‘organize işler’ senaryosunu devreye soktu ve seçimi çalmak için düğmeye bastı’ diyen Öztrak, hazırladığı ‘organize seçimi çalma şeması’nı kamuoyuyla paylaştı. Öztrak, Dolmabahçe’de yapılan toplantının ardından kumpasın düğmesine basıldığını söyleyerek, bu kapsamda Büyükçekmece’de seçimlerin iptali ve yenilenmesine ilişkin sürecin başlatıldığını belirtti. CHP Sözcüsü şöyle devam etti: ‘Aslında Erdoğan kaybettiklerini kabul etmişti ancak Dolmabahçe’de yapılan toplantısı sonrası bir planın düğmesine basıldı. Mülkiye müfettişleri kesinleşmiş seçmen listelerini istedi. İktidar, seçimi çalmak için düğmeye bastı. 9 Nisan’da Büyükçekmece’yi polis bastı. Ev ev dolaşıp taşıma seçmen aradılar. Bu hukuksuzluğun daniskasıdır. Millet yaşlı ana-babasını yanına almış. Polis defalarca gelip eve sormuş. Bir şey imzalıyorlar. Sonra vatandaş bakmak istiyor. Neye imza atıldığı bilinmiyor. Hatta polisler, polisleri şikayet ediyor. Bizim eve de ‘bizim arkadaşlar geldi 3-4 kere’ diyorlar. Bunu yapan polisler hiç memnun değil. Öztrak açıklamasında KHK’li belediye başkanlarına mazbata verilmemesiyle ilgili YSK kararı hakkında da, ‘Milletvekilleriyle belediye başkanları aynı kısıtlamalara tabiiler. Seçilmesine, aday olmasına, bu görevi yapmasına yasal hiçbir sakınca görmeyip, seçildikten sonra mazbatayı vermemek milli iradeyi ciddi şekilde sakatlamaktır’ dedi” ifadelerine yer verdi.

“Birileri oyları sayıyor, birileri paraları sayıyor”

Sözcü gazetesi manşetindeki, “Birileri oyları sayıyor, birileri paraları sayıyor” başlıklı haberinde, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletme Ticaret A.Ş (Spor İstanbul) tarafından ‘Gel beraber koşalım’ sloganı ile 7 Nisan Pazar günü Tarihi Yarımada'da İstanbul Yarı Maratonu gerçekleştirildi. Maraton organizasyonu hizmet alımı için 29 Mart 2019 tarihinde Spor İstanbul tarafından ihale düzenlendi. İhalenin yaklaşık maliyeti 3 milyon 596 bin 626 lira olarak belirlendi. İhale iki kısımdan oluştu. İhalenin 1 milyon 872 bin 300 liralık kısmını alan Adstation Reklam ile 3 Nisan 2019 günü, 753 bin 539 liralık kısmını alan Aziz Yavuz ile de 4 Nisan 2019'da sözleşme imzalandı. İhalenin büyük kısmını kazanan Adstation Reklam Organizasyon İletişim Danışmanlık İnternet Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin ortakları Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Mahmut Ünlü'nün damadı Esat Palazoğlu ve ağabeyi Muhittin Palazoğlu” ifadelerini kullandı.