Hayal satmayın, yurttaşa çare olun”

Birgün gazetesi, iktidarın salgınla mücadeledeki yalanlarına manşetten isyan etti

21.04.2020

Birgün gazetesi manşetinde, “Hayal satmayın, yurttaşa çare olun” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Başta Erdoğan olmak üzere Saray kabinesi, hep bir ağızdan Türkiye’nin salgınla mücadelede ne kadar başarılı olduğunu, bu süreçten nasıl karşı çıkılacağını anlatıyor. Bakanlar çıkıp, kredilerle ticarete ve sanayiye kan verdiklerini, tarımsal üretimde hiçbir sorun yaşanmadığını, turizm sezonunun mayıs ortasında başlayacağını anlatıyor. Sahadan gelen haberler ise bakanları yalanlıyor. İşyerleri kapandı, üretici bırakın hasadı tarlasına inemiyor, oteller, tur operatörleri birer ikişer iflasını açıklıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurttaşın hayatını kolaylaştıracak, ekonomik sorunlarını çözecek paketler sunamayınca hayal satmaya karar verdi. Salgınla mücadele için ‘İki bayram birden’ diyerek 20 Mayıs’a gün veren Erdoğan, bir yandan da koronavirüs için kurulan ve en erken haziran ayında açılacak hastanelere işaret ediyor. Sağlık çalışanları ısrarla başta maske olmak üzere koruyucu ekipman talep ederken, şehir hastanesi açılışında saç ekimi ve estetik operasyonların yapılacağı sağlık turizmini anlatıyor.”

“Bu tabloya sevinemedik”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Bu tabloya sevinemedik” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nden (KLİMİK) Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, salgının kontrol altına alındığını bilmeyi, duymayı çok istediklerini belirterek ‘Salgında platoya ulaştığımızı umalım, buna seviniriz. Ama böyle olduğunu sanmıyoruz, bunun için de yeterli veri yok ama birdenbire platoya geldiğimizi söylemek erken mi diye de endişe ediyoruz. Ama bu hayır böyle değil diyecek gibi de bir sayısal veri de elimizde yok’ dedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu’nda yer alan Prof. Dr. Azap, bakanlığın çizdiği olumlu tablonun aksine DSÖ verilerine bakıldığında Türkiye’de salgının hızlı seyredeceği ve hasta sayısının yoğun olacağı açıklamasını anımsatarak ‘Normalde halk sağlıkçılarının yaptığı modellerde nisanın üçüncü, dördüncü haftası pik değere, en yüksek değere ulaşması bekleniyordu. Hele ki geçen cumadan sonra özellikle İstanbul’daki durumu düşündüğümüzde olguların artmaması hemen hemen mümkün değil gibi. Her ne kadar kişiler hastalanacaklarsa bugünlerde hastalanmış olmalılar, test sayılarına yansımalarını önümüzdeki haftalarda görürüz. DSÖ’nün salgının arttığını söylediği ülkeler arasında Türkiye’yi de saydığını biliyoruz. Matematiksel olarak değerlendirilen çeşitli modeller var bu konuda; Seattle Modeli, Imperial College modeli var. Imperial College modeline göre Türkiye, salgının hızlı seyredeceği, yoğun hasta sayısının olacağı 26 ülke arasında bulunuyor’ değerlendirmesini yaptı. Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, ‘İki günlük sokağa çıkma yasağı yeterli mi?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: ‘İki günün yeterli olma olasılığı düşük ama haftanın tamamına yayılması düşünüldüğünde mutlaka gerekli önlemler alınmalı. Buradaki tek kaygı ekonominin durmaması. Farklı modeller elbette deneniyor. En etkili ve en sonuç alan, bulaşı en aza indirmek üzere olan en az bir araya gelme, en az görüşme. Toplumsal hareketliliği sınırlandırırken de kişilerin koşullarını göz önünde bulundurarak ve bu süreçten olumsuz etkilenmeyecek şekilde planlanmalı. Özellikle İstanbul gibi hastalığın sık görüldüğü yerlerde. Salgının kontrol altına alındığını bilmeyi, duymayı çok isteriz ama kanıtlarıyla birlikte.’”

“Şakası yok, Çin’i geçtik”

Karar gazetesi manşetindeki, “Şakası yok, Çin’i geçtik” başlıklı haberinde, “Türkiye’de vaka sayısı, 39 gün sonra salgının çıkış noktası olan Çin’i geçti. Kritik veri ‘pik haftasına’ gidilirken oluşabilecek rehavetin bütün çabaları boşa çıkarabileceğini hatırlattı. Riskin hâlâ yüksek olduğunu belirten uzmanlar da ‘artış hızında yavaşlama’ gibi olumlu gelişmelerin etkisine kapılmadan tedbirlere sıkı sıkıya uyulması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Kovid-19 salgınıyla ilgili son verileri paylaştı. Önceki gün 123 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken, 4 bin 674 yeni vaka tespit edildi. Böylece toplam vaka sayısı 90 bin 980’a toplam can kaybıysa 2 bin 140’a yükseldi. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı bir önceki güne göre azalarak bin 909 oldu. Solunum cihazına bağlı hasta sayısıysa bin 33 olarak kayda geçti. İyileşen hasta sayısı ise 13 bin 430’a ulaştı. Türkiye, son açıklanan verilere göre vaka sayısına göre hastalığın çıkış noktası olarak görülen Çin’i geçti. Salgın hastalığı dünya kamuoyuna geç duyurmakla suçlanan Pekin yönetiminin açıkladığı veriler her ne kadar tartışmalı olsa da Çin önceki günkü duyurusunda ülkede vaka sayısını 83 bin 805, yaşamını yitirenlerin sayısını da 4 bin 636 olarak ilan etti. Eleştirilerin ardından Pekin yönetimi Vuhan’da Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısını yüzde 50 artırmıştı” ifadelerini kullandı.

“AKP kapı kapı dolaşıp yardım dağıtıyor!”

Sözcü gazetesi manşetinde, “AKP kapı kapı dolaşıp yardım dağıtıyor!” başlıklı haber yer verdi:

“Salgın yüzünden zor günler geçiren vatandaş, belediyelerin yardımlarıyla biraz olsun nefes alıyor. Ancak iktidar yardımları siyasi çekişmeye çevirdi. ‘Paralel’ göndermeleri yaparak CHP’li belediyelerin yardımlarını önlüyorlar. CHP’yi önleyen iktidar, AKP’nin yardımlarına ise çanak tutuyor. AKP’li belediyelerin kolilerini AKP ilçe teşkilatları kapı kapı dolaşıp dağıtıyor. Buna kimse ‘paralel’ demiyor. Belli ki iktidar CHP’nin başarılı olmasını istemiyor.”