Düğün takılarını online alalım

Düğüne gelemezseniz ya da sıcakta takı sırası beklemek istemezseniz kredi kartına 9 taksitle online takı alabiliyorsunuz

ASLI TUNÇ

04.08.2018

 
 
Düğün davetiyeleri Ağustos sıcağında da olsa hız kesmeden posta kutuma düşüp duruyor. Genç meslektaşlar, uzak akraba torunları, eski öğrenciler derken düğün çılgınlığından yaşamınızın hiçbir döneminde uzak kalamıyorsunuz.
 
Yaratıcı düğün davetiyeleri ise dijital nesille birlikte çeşitleniyor, alışık olduğumuz klasik, kâğıda basılı olanlara dijital yerliler çoktandır burun kıvırıyor. Facebook’ta düğünleri için “etkinlik” sayfası açanlar, sanal ortamda hazırlanan binbir çeşit kimi esprili, kimi romantik temalı davetiyeleri dijital ortamda dağıtanlar, hattâ cep telefonu uygulamalarıyla davetli listelerini toparlamaya çalışanlar derken düğün dernek meselesinin davetiye kısmı uzunca süredir zaten sanal ortama kaymış durumda.
 
Eski kuşak ise haklı olarak bu duruma epeyce homurdanıyor. Sadece büyükanne ve büyükbabalar için özel, kâğıda sınırlı sayıda davetiye basanları bile gördüm. Velhasıl dijital davetiye meselesi yeni değil.
 
Türkiye için yeni ve yaratıcı olan ise takıları online takmak. Evet; yanlış okumadınız. Denizli’de yaşayan Ata ve Sehernur çifti 31 Ağustos’ta yapılacak olan düğünleri için “Seher’in Düğünü Var”  isimli bir internet sitesi kurmuş. Sitenin ismi sadece gelinin düğünü varmış gibi bir izlenim yaratsa da bence bu tam yeni nesil bir davetiye. Bir kere site çok bilgilendirici ve güzel tasarlanmış. Ne de olsa damat site için 10 bin TL’lik masraf yaptığını belirtiyor. Bence değmiş. Bir kere site düğüne kaç gün, saat, dakika hattâ saniye sayan bir saatle açılıyor. Belli ki damat heyecanlı, davetlileri de heyecanına ortak olmaya çağırıyor. Düğün yeri de Google haritalandırma sistemiyle tam olarak davetlilere gösteriliyor. Buraya kadar her şey alışılmış bir site görünümünde.
 
İşin en yaratıcı bölümü ise “Altının Hazır mı?” adlı başlık. Burada düğün yerine en yakın kuyumcular sıralanmış. Sitenin bir yanında altın borsasına bağlanıp altın fiyatlarının en son durumunu öğrenmeniz de mümkün. Buraya kadar bilgi veren sayfa “online takı tak” başlığıyla yepyeni bir boyuta sıçrıyor. Düğüne gelemezseniz ya da sıcakta takı sırası beklemek istemezseniz kredi kartına 9 taksite kadar ödeme kolaylığıyla online takı alabiliyorsunuz.
 
Damat, düğün sonrasında bu sitenin devam edeceğini ve davetlilerin beğendikleri fotoğrafları alabilecekleri ve videoları izleyebilecekleri bir platforma dönüşeceğini söylüyor. Bakıyorum da sosyal medyada bu site yüzünden Denizlili genç çifte karşı akıl almaz eleştiriler ve alaylı yorumlar dolaşıyor. Açıkçası bu eleştirileri son derece haksız bulduğumu belirtmeliyim.
 
Yaşamın her alanında online alışveriş yaparken, her türlü bağışı online iletirken, internet bankacılığı ve e-devlet hizmetleri almış başını giderken düğün takılarını online takmanın garip bir yönü olmamalı bence.
 
Mesela son dönemde varlıklı, kentli ve Batı eğitimli kesim arasında da yapılan Amerika’dan ithal “Bebeğe Hazırlık Partileri”nde de (Baby Shower) benzer bir online alışveriş uygulaması vardır. Hamile kişi bebek doğduktan sonra ihtiyaç duyacağı kılık, kıyafet, eşya vs.’nin bir listesini çıkarır. Bu listede bebek yatağından pusete, önlükten çıngırağa kadar her fiyat aralığında ürün olabilir. Bu liste (registry) sizi derhal bebek ürünleri satan mağazaların internet satış sayfalarına yönlendirir. Sokaklarda ya da AVM’lerde koşturup bu ürünleri arayacağınıza internet üzerinden rahatlıkla alışverişinizi yapıverirsiniz.
 
Bu, ev hediye listeleri için de benzer şekildedir. 2017 yılı verileri bize Türk tüketicisinin online alışverişi pek sevdiğini ve internet üzerinden en fazla mobilya aldığını gösteriyor. Mobilyayı bilgisayar ve elektronik sektörüne ait ürünler, onu da kozmetik, giyim ve çiçek izliyor. E-ticaret 2017’de yüzde 25-30 civarında büyümüş vaziyette. En fazla evcil hayvan ürünlerinin satışındaki artış dikkat çekiyor. 50 milyar liralık e-ticaret hacmine bir de düğün takıları girmiş, çok mu?