“Sandıklar patladı”

Gazetelerin manşetinde, 31 Mart seçimleri öncesi birçok sandıkta yaşanan seçmen sayısındaki anormal artışlar yer aldı.

23.01.2019

Evrensel gazetesi manşetinde, “Bu kadar artış normal mi?” başlıklı habere yer verdi ve “Günlerdir üst üste ortaya çıkan hayali seçmen iddialarını YSK kabul etmezken, sadece 56 bin seçmenin kaysının dondurulduğunu açıkladı. Ancak, her yerden olağanüstü seçmen artış bilgileri gelmeye devam ediyor. Bu artışların, o yerelin siyasi tablosunu değiştirecek nitelikte olması da dikkat çekiyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yüzde yüz oy aldığı 500 sandığı inceledi. Buna göre artış oranları şöyle: Gümüşhane Yukarıyuvalı köyünde yüzde 761. Elazığ’ın İçlikavak köyünde yüzde 490. Gümüşhane’nin Dölek köyünde yüzde 451.4. Malatya’nın Göllüce Mahallesi’nde yüzde 375.6. Ankara’nın Yergömü Mahallesi’nde yüzde 300. Çankırı’nın Şabanözü ilçesine bağlı Çerçi köyünde yüzde 275.5” ifadelerini kullandı.  

Haber Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Sandıklar patladı” başlığıyla yer aldı. Haberde, “CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran genel seçimlerinde yüzde 100 oy aldığı 500 sandıktaki seçmen hareketlerini inceleyerek yerel seçimlerde oy kullanacak seçmen artışını ortaya koydu. 61 sandıkta seçmen sayının yüzde 50’nin üzerinde arttığı, 27 sandıkta ise seçmen sayısının yüzde 100 belirlendi. Özel, ‘Seçim sonuçlarına bakıldığında muhalefetin denetim olanaklarının kısıtlı kaldığı ve vatandaşlarımızın kamu baskısını çok açık hissettiği görülen bu yerleşim yerlerine olağanın çok üzerinde seçmen kaydırılması, seçimlere şimdiden gölge düşürülmesi demektir’ diye konuştu. CHP’li Özel, kamu gücünü kullanan kaymakam, vali ya da kolluk kuvvetlerinin iktidar partisinin talimatıyla vatandaşlara AKP’ye oy verilmesi yönünde baskı kurduğuna ilişkin çeşitli örnekler olduğunu anımsatarak “Bu baskılar, bazı köy ve mahallelerde seçim sonuçlarına alenen yansımaktadır” dedi. Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerinde yüzde 100 oy aldığı 500 sandığın Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Adıyaman, Bayburt, Çorum ve Malatya illerinde yoğunlaştığı belirlendi. 500 sandık üzerinde yapılan seçmen hareketliliği incelemesinde sandıkların 147’sinde seçmen artışının yüzde 10’un üzerinde olduğu, 61’inde seçmen artışının yüzde 50’nin üzerinde olduğu, 27’sinde ise seçmen artışının yüzde 100’ün üzerinde olduğu tespit edildi. Özel, Türkiye genelinde seçmen artışının yüzde 1.9 civarında olmasına karşın söz konusu hareketliliğin olağanın çok üzerinde olduğu gibi hayatın olağan akışına da aykırı olduğunu kaydetti. Özel’in çalışmasına göre, artış oranları Gümüşhane’nin Merkez ilçesine bağlı Yukarıyuvalı köyünde yüzde 761, Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı İçlikavak köyünde yüzde 490, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Dölek köyünde yüzde 451.4, Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Göllüce mahallesinde yüzde 375.6, Ankara’nın Haymana ilçesine bağlı Yergömü mahallesinde yüzde 300, Çankırı’nın Şabanözü ilçesine bağlı Çerçi köyünde yüzde 275,5, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Cemalli köyünde ise yüzde 215 oranında oldu” ifadelerine yer verildi.

Birgün gazetesi, “Oyun peşinde değil, ‘oy’un peşinde olun” başlıklı haberinde, “YSK Başkanı Güven’in ‘sahte seçmen yok’ açıklamasına muhalefet tepki gösterdi: ‘Asıl sorun kaydırılan seçmenler. YSK gerçek sorunu gizlemek için ‘cambaza bak’ dedi. Muhalefet, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in beyan edilen yerde oturmadığı tespit edilen 56 bin 495 seçmenin kaydının dondurulduğu açıklamasının, yerel seçimlerde Cumhur İttifakı adaylarının kazanmasını sağlayacak şekilde büyük seçmen kaydırma yapıldığının itirafı olduğunu söyledi. İlçe seçim kurullarının itirazların küçük bir bölümünü kabul ettiğini bildiren muhalefet temsilcileri, ‘Usulsüzlüğü gizleyemedikleri 56 bin 495 seçmenle ilgili kayıt dondurma kararı operasyonun büyüklüğünün itirafı’ dedi. Muhtarlıklarda askıya çıkartılan listelerdeki binlerce seçmene İlçe Seçim Kurullarına yapılan itirazlarla ilgili süreç önceki gün sona erdi. İlçe seçim kurulları beyan ettiği adreste oturmadığı belirlenen 56 bin 495 seçmenin kaydını dondurdu. Muhalefetin nüfus müdürlükleri eliyle AKP’nin 31 Mart yerel seçimlerinden başarı ile çıkmasını sağlamak amacıyla seçmen kaydırıldığı iddiaları sürerken kararlar, YSK Başkanı Sadi Güven tarafından kamuoyuna basın toplantısı yerine Anadolu Ajansı aracılığıyla duyuruldu. YSK Başkanı Güven, önceki gün akşam saatlerinde AA muhabirine yaptığı açıklamasının dün sabah itibarıyla haberleştirilmesini istedi. Güven, seçmen sayısını 57 milyon 93 bin 985 olarak açıklarken gerçek dışı adres değişikliği beyanı yapan 56 bin 495 seçmenin tespit edildiğini söyledi. Güven, ‘Mükerrer, sahte ve hayali seçmen’ de olmadığını, seçmen kütüklerinde görülen 100 yaş üzerindeki 6 bin kişiden ölenlerin kayıttan düşürüldüğünü de bildirdi” ifadelerine yer verdi.

“Hastalar kapı kapı ilaç arıyor”

Evrensel gazetesi sürmanşetindeki, “Hastalar kapı kapı ilaç arıyor” başlıklı haberinde, “Ankara’da Numune, İbni Sina, Hacettepe ve Yüksek İhtisas Hastanesi gibi birçok önemli ve büyük hastanenin yer aldığı bölgedeki eczanelerin kapısını çaldık. Hangi eczaneye girdiysek manzara kaygı verici. Bir eczanede karşılaştığımız Ayşe Türkmenoğlu, 4 yıldır kanser tedavisi görüyor. Türkmenoğlu, bir yıl önce kullandığı kanser ilacının karaborsaya düştüğünü, gezmediği eczane, ilaç deposu kalmadığını, Türkiye’nin her yerinde ilaç aratmak zorunda kaldığını söyledi. İlacının adının değişmesiyle temin edilebilir hale geldiğini ve artık ulaşabildiğini belirten Türkmenoğlu, ‘Bizim gibi onkoloji hastalarına ilaç aramak zor ve ağır geliyor. Benim koşturacak kimsem de yok, kendim uğraşıyorum. Benim ilacın İstanbul’da karaborsada 500 liraya satıldığını duydum. Lütfen ilaçlarımızı karaborsaya düşürmesinler, devlet de bu ilaçlarımızı ödesin, başka bir şey istemiyoruz’ dedi. Uzun yıllardır hastaneler bölgesinde eczacılık yapan Mehmet Ayvaz, şu anda ilaçların yüzde 35-40’ının piyasada bulunmadığını belirtti. Göz, tansiyon, kalp, kanser ve şeker gibi hayati öneme sahip birçok ilacın piyasada olmadığını anlatan Ayvaz ‘Olmama nedeni de döviz kuru. SGK ve Sağlık Bakanlığı 3-4 yıl öncesinin döviz kuru üzerinden ilaç hesaplatmak istiyor. Ancak firmalar bunu kabul etmiyor. Bu yüzden firmalar ilaçları piyasaya kısıtlı veriyor’ dedi. Eczacı Nihan Erkan ise bazı kanser ilaçları, kan sulandırıcılar, göz içi enjeksiyonlar ve bunun gibi hayati öneme haiz birçok kalemde sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek ‘Olmayan ilacın yerine mevcutta bir muadili varsa bilgilendirip onu veriyoruz. Ama aynı grupta muadil de yoksa hastayı bilgilendirip hekime yönlendiriyoruz. Durumu anlatıp ilaç tedavisini değiştirmesi yolunda yönlendirme yapıyoruz’ dedi” ifadelerini kullandı.