Objective bursiyerlerine eğitim semineri

Seminere Objective Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Programı kapsamında burs kazanan altı gazeteci ve eğitmenler katıldı

26.03.2018

Objective Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Programı kapsamında burs kazanan altı gazeteci, program kapsamında düzenlenen eğitim seminerini tamamlayarak projeleri üzerinde çalışmaya başladı.

Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) yönetiminde ve Guardian Vakfı’nın desteğiyle yürütülen Objective Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Programı kapsamında bu yıl 35 yaşından küçük 34 gazetecinin başvuruları değerlendirilmiş, bu gazetecilerden altısı, eğitim programına katılmaya ve araştırmacı gazetecilik projeleri kapsamında mentörlük ve editörlük desteği almaya değer bulunmuştu.

Objective’in 31 Ocak 2018’de toplanan uluslararası jürisi aşağıdaki gazetecileri ve araştırma konularını desteklemeye karar vermişti:

– Desislava Şenay Martinova Öztürk, “Bonsai’nin Türkiye’deki Yolculuğu”
– Dicle Baştürk, “Uluslararası Politika Açısından Kanalİstanbul”
– Merve Diltemiz Mol, “OHAL Şartlarında LGBTİ olmak”
– Uygar Gültekin, “Süryaniler İçin Dönmek Mümkün mü?”
– Bekir Avcı, “Çanak Antenden Wireless’a”
– Tamer Arda Erşin, “Çevre ve Sağlık Açısından Asbestli Binaların Yıkımı”

23 Mart günü bir araya gelen gazeteciler, proje kapsamında kendilerine mentörlük de yapacak olan belgesel yönetmeni, gazeteci ve yazar Ümit Kıvanç ile gazeteci Ayla Jean Yackley’den araştırmacı gazeteciliğin temel ilkeleri konusunda eğitim aldı.

Tüm gün süren eğitim seminerinde gazetecilerin proje konuları da mercek altına alındı; gazetecilerin seçtikleri konular özelinde çalışmalarını nasıl yürütebilecekleri ve karşılaşabilecekleri özel zorluklar, konuyu sınırlandırma, kaynaklara ulaşma, araştırma teknikleri vb konularda tavsiyeler verildi.

Objective Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Programı kapsamında burs ve editoryal desteğe layık görülen gazeteciler, projelerini Kıvanç ve Yackley’nin mentörlüğünde yürüterek tamamlayacaklar.

Program kapsamında desteklenmeye değer görülen çalışmaların sahiplerine ilk yarısı program başında, ikinci yarısı projelerin beş aylık süre sonunda tamamlanmasının ardından olmak üzere toplam 10 biner TL eğitim ve araştırma bursu veriliyor.

Objective, destek verdiği araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak bütün çalışmaları proje sahibi gazetecinin tercih ettiği medya kuruluşuyla aynı anda ya da kendi seçeceği bir medya ortamında yayınlama ve ilk yayından sonra da, program kapsamında üretilen bütün çalışmaları ücretsiz olarak yayma ve dağıtma hakkını saklı tutuyor.