“Yumrukla gelen vahim sorular”
Gazeteler, Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Orhan Övet’in arkasında kimin olduğunu sordu.
10.04.2014
Hürriyet, “Orhan’dan masallar” manşetiyle çıktı: “Kılıçdaroğlu’na Meclis’te yumruk atan Orhan Övet, ifadesinde ‘Grup toplantısını halka açık kaynaklardan öğrendim. Kimseden talimat almadım, örgüt bağlantım yok. Başbakan ve hükümet aleyhine konuşmasından rahatsızdım’ dedi. Ev hapsi kararıyla serbest kaldı”.
Zaman manşetten verdiği habere, “Meclis’teki saldırıda şüpheler derinleşiyor” başlığını attı ve “Kılıçdaroğlu’na saldıran Orhan Övet’in annesinin ‘Çocuğumu kullandılar’ sözü ne anlama geliyor? Meclis’e gelmeden önce kimlerle görüştü? Tanıdığı siyasetçiler olduğu ve para aldığı iddia edildi. Saldırgan, olaydan 4 gün önce kullandığını söylediği esrarı kimden ve nasıl temin etti? ‘Milliyetçi’ görüntüsü, Köşk seçimleri öncesi CHP ile MHP tabanı arasında çatışmayı mı hedefliyor?” sorularını sordu.
Bugün manşette, “Organize ve planlı” başlığını kullandı ve Kılıçdaroğlu’nu yumruklayan saldırganın Meclis kayıtları, olaydaki organize şüphesini artırdı. Saldırgan yumruktan serbest kaldı, başka suçtan tutuklandı” dedi.
Cumhuriyet, “Kılıçdaroğlu’nu yumruklayan kişi AKP üyesi çıktı. CHP’ye göre saldırı planlı” üst başlığıyla manşette yer ayırdığı habere, “Arkasında kim var?” başlığını attı ve “CHP yönetimi, Meclis’te Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırının ‘organize’ ve ‘planlı’ olduğu konusunda ısrarlı. Soruşturmanın bilinçli olarak kapatılmaya çalışıldığını vurgulayan CHP’liler birçok soru işaretinin yanıtsız kaldığını ve Emniyet’in olayın yeterince üzerine gitmediğini dile getirdi. CHP, Mobese kayıtlarının ve saldırganın telefon görüşmelerinin incelenmesini istedi. AKP de saldırgan Orhan Övet’in partiden ihraç edildiğini açıkladı” dedi.
Yurt gazetesi de manşetinde Cumhuriyet’le aynı başlığı kullandı: “Arkasında kim var?”
Vatan manşetini ayırdığı haber için, “Yumruk serbest” başlığını kullandı ve “Son 4 yılda 3 siyasetçi yumruklandı, zorbalar sadece para cezası aldı. CHP liderine yumruk atan Orhan Övet de dün ‘basit yaralama’dan serbest kaldı. O da para cezasıyla kurtulacak” dedi.
Karşı, “Antrenörü Erdoğan” manşetiyle çıktı ve “CHP liderini yumruklayan Orhan Övet, AKP üyesi çıktı. Mahkemede serbest bırakılan Övet saldırı anında kendisine müdahale eden CHP’lilerden şikayetçi” dedi.
Sözcü manşetten verdiği habere, “Saldırgan AKP’li çıktı” başlığını attı ve “Yumrukçu, AKP Ankara Elmadağ Teşkilatı üyesiymiş… Zaten AKP de bunu doğruladı!” dedi.
Habertürk, “Kılıçdaroğlu’ndan ‘şimdilik’ şikayet yok” üst başlığıyla manşetten verdiği haber için, “O anneye duyarsız kalamam” başlığını kullandı ve “CHP lideri, saldırganın annesinin ‘Babalık yapsın, affetsin’ feryadına olumlu yaklaştı” dedi.
Taraf, “Yumrukla gelen vahim sorular” başlığıyla sürmanşetten verdiği haberde, “CHP liderine yumruk atan saldırganın banka borcu 3 gün önce kapatıldı mı? İçeri girerken polisin eli niye omzunda? Meclis’te 3 saat ne yaptığı, neden sorulmadı?” dedi.
Radikal habere manşetin yanında, “Hapse girdi ama yumruktan değil” başlığıyla yer verdi ve “CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na Meclis’te saldırıp yumruklayan Orhan Övet, ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı. Övet, başka bir suçtan kalan 9 aylık cezasını yatmak için hapse konuldu” dedi.
Birgün ön sayfasının ortasında yer verdiği habere, “Hem suçlu, hem güçlü, hem de AKP’li” başlığını attı ve “Ankara Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Kılıçdaroğlu’na yumruklu saldırı nedeniyle hakkında adli kontrol istenen Övet’e ev hapsi uygulanmasına karar verdi. Ancak, Övet hakkındaki bu karar, mahkum olduğu diğer suçtan aldığı ceza tamamlandıktan sonra uygulanabilecek” dedi.
Milliyet manşetin yanında yer ayırdığı habere başlığı Hüseyin Çelik’in konuyla ilgili sözleriyle attı: “Üyemiz çıktı derhal attık”.
Yeni Şafak ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Pişkin” başlığını attı ve “Meclis’te Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Orhan Övet, olay sırasında kendisini döven CHP’lilerden şikayetçi oldu. Övet’in talebi işleme kondu” dedi.
Akşam, “Kimseden talimat almadım” başlığıyla birinci sayfasının altında yer verdiği haberde, “CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Orhan Övet, ifadesinde ‘Ülke menfaatlerine ters düştüğü için eylem yaptım. Kimseden talimat almadım’ dedi. Övet, denetimli serbestliği ihlalden 1 yıl hapis yatacak” dedi.
Sabah ve Star gazeteleri ise haberi ön sayfalarından, “Yumrukçu başka suçtan cezaevinde” ve “Meclis saldırganı Orhan Övet tutuklandı” başlıklarıyla anonsladı.
YouTube erişime açıldı
Mahkeme YouTube’a erişim engelini kaldırdı.
Yurt manşetin üstünde yer ayırdığı habere, “Yasak 13 gün sonra kalktı” başlığını attı ve Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, Dışişleri Bakanlığı’ndaki ses kayıtlarının yayınlanmasının ardından kapanan video paylaşım sitesi Youtube’a yönelik erişim engelini kaldırdı. Mahkeme sadece Dışişleri’ndeki güvenlik toplantısına ait ses kayıtlarına erişimin engellenmesine karar verdi. TİB mahkeme kararını henüz uygulamadı” dedi.
Sözcü de habere manşetin üstünde, “YouTube yasağı kalktı” başlığıyla yer ayırdı ve “Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan gizli Suriye görüşmesine ilişkin kayıtları yayınladığı iddiasıyla kapatılan sosyal paylaşım sitesi YouTube, mahkeme kararıyla yeniden erişime açıldı” dedi.
Karşı haberi sürmanşetinden, “Twitter’dan sonra You Tube’de özgür” başlığıyla anonsladı.
Taraf sürmanşetinde kutu içinde yer verdiği habere, “14 gün sonra açıldı” başlığını attı ve “Video paylaşım sitesi Youtube’a erişim yasağı 14. günde son buldu. Gölbaşı Mahkemeleri YouTube yasağının sürdürülmesi ile ilgili kararını şirketin avukatının başvurusu üzerine kaldırdı. Kararı dün akşam saatlerinde uygulayan TİB, YouTube’u açtı” dedi.
Habertürk sürmanşetinde gördüğü haber için, “Mahkeme kararı: Youtube’u açın” başlığını kullandı ve “Youtube avukatının başvurusu haklı bulundu; mahkeme erişim engelinin kaldırılmasına karar verdi. Karar TİB’e iletildi, Youtube’un açılacağı belirtildi” dedi.
Milliyet birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “TİB, Youtube’u erişime açtı” başlığını attı ve “Dışişleri Bakanlığı’ndaki gizli Suriye toplantısı kayıtlarının yayınlandığı Youtube’a erişimi Gölbaşı sulh ceza ve asliye ceza mahkemeleri kararlarıyla engelleyen TİB, yine aynı mahkemelerin verdiği kararlar uyarınca yasağı sonlandırdı. Youtube, 27 Mart’tan bu yana erişime kapalıydı” dedi.
Vatan ön sayfasının altında yer verdiği habere, “YouTube 13 gün sonra açıldı” başlığını attı ve “YouTube’un itirazı üzerine iki ayrı mahkeme, 13 gün önce verilen erişim yasağını yok hükmünde saydı. Karar üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, YouTube’u açtı. 15 linke erişim yasağı ise sürecek” dedi.
Sabah gazetesi haberi ön sayfasının altından, “Mahkemeden YouTube için ‘açın’ kararı”, Yeni Şafak ise, “Sırlar silindi Youtube tekrar açıldı” başlıklarıyla anonsladı.
Diğer gazeteler habere iç sayfalarında yer verdi.
Denetimli muhaberat devleti
MİT yasası Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise teklife getirilecek sürpriz bir öneriyi açıkladı.
Zaman manşetin yanında yer verdiği habere, “Yeni MİT Yasası’yla Türkiye, muhaberat devletine dönüşecek” başlığını attı ve “Temel hak ve özgürlükleri tehdit ettiği gerekçesiyle eleştirilen MİT yasası dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. MİT’in, bütün örgütlerle doğrudan ilişki kurabilmesini, her türlü bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilmesini ve iletişim altyapısından yararlanabilmesini öngören tasarı yasalaşırsa CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak” dedi.
Milliyet habere ön sayfasının sağında, “MİT’i TBMM denetleyecek” başlığıyla yer verdi: “TBMM’de görüşmelerine başlanan MİT teklifinde, sürpriz değişiklikler yapılacak. Başbakan Yardımcısı Atalay, teklife eklenecek bir maddeyle MİT’e parlamento denetimi getirileceğini açıkladı. Atalay, ‘TBMM bünyesinde bir komisyon kuracağız. İstihbarat ve güvenlikle ilgili konularda denetleme yetkisi olacak. Yarın (bugün) madde ihdası ile teklife koyacağız’ dedi.”
Vatan gazetesi de ön sayfasının sağında yer ayırdığı haber için, “MİT’e Meclis denetimi…” başlığını kullandı ve “Milli İstihbarat Teşkilatı’nı süper yetkilerle donatan tartışmalı yasa teklifi dün TBMM’de görüşülmeye başlandı. Başbakan Yardımcısı Atalay, ‘Yedi önerge vereceğiz’ dedi, partisinin sürpriz hamlesini açıkladı: Bir komisyon kuracağız, istihbarat ve güvenlikle ilgili konularda denetleme yetkisi olacak” dedi.
Diğer gazeteler habere iç sayfalarında yer ayırdı.
Gezi olayları “yanlış anlama”dan dolayı çıkmış
İçişleri bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı “Gezi raporu” tamamlandı.
Radikal manşetten verdiği haber için, “Gezi raporu” başlığını kullandı ve “İçişleri müfettişlerine göre Gezi Parkı gösterileri ‘yanlış anlama’dan çıktı. Zabıta çadır yakınca da büyüdü. Polis, gaz ve suyu ‘münferit’, hatta yetersiz kullandı. Valinin olumlu tweet’leri karşılıksız kaldı. ‘Hukuksuz iş yok’ diyen müfettişler, ön inceleme ve disiplin soruşturmasına gerek olmadığını dile getirdi” dedi.
Milliyet, “İçişleri Bakanlığı şikayetlere yanıtını hazırladı” üst başlığıyla manşetinde verdiği habere, “İşte Gezi raporu” başlığını attı ve “Gezi olaylarının devlete karşı güç gösterisine dönüştüğünü ifade eden müfettişler, emniyetin mevzuata uygun davrandığını belirtti” dedi.
Diğer gazeteler bu habere sayfalarında yer vermedi.