“Yeni Türkiye durdu”

Büyüme rakamlarının düşük kalması basında pek ilgi görmedi. Akşam gazetesi ise haberi “İnadına büyüdük” başlığıyla verdi.

28.10.2014

Büyüme rakamları ikinci çeyrekte 2.1 olarak açıklandı.

Cumhuriyet manşetten verdiği habere, “Türkiye küme düştü, artık 18. ekonomi” başlığını attı ve “Büyüme ikinci çeyrekte beklentilerin altında kaldı ve yüzde 2.1 olarak açıklandı. Kurdaki yükseliş dolar bazında milli hasılayı 797.5 milyar dolara düşürdü. En önemlisi, 2023’te ilk 10 hedefi koyulan Türkiye ekonomisi bu mili gelirle 1 basamak geriledi ve dünyanın en büyük 18’inci ekonomisi oldu. Verilerin düşük gelmesinde; geçen yıl hızlı artışıyla büyümeye önemli katkı sağlayan kamu yatırımlarının yavaşlaması, özel sektörün yatırım yapmaması, tüketicinin de frene basması etkili oldu. Bu yılki yüzde 4’lük büyüme hedefi yakalanamayacak” dedi.

Taraf haberi manşetten, “Yeni Türkiye durdu” başlığıyla verdi ve “İktidarın kamu yatırımlarıyla şişirdiği ekonomi, 30 Mart sonrası keskin fren yaptı. Kişi başı milli gelir 6 ay içinde 400 dolar birden düşüp 10.401 dolara indi. İkinci çeyrekte büyüme yüzde 2.1’le beklentinin altında kaldı. Yatırımlar ve tarım çöktü, vatandaşın harcamaları 2012’den sonra en düşük seviyeye geriledi. İhracat dahil bütün sektörlerde büyüme yavaşladı” dedi.

Bugün gazetesi sürmanşetinde yer verdiği haber için, “Büyüme düştü, yatırım geriledi” başlığını kullandı ve “TÜİK’in yılın ikinci çeyreğiyle ilgili veriler, büyümenin hız kestiğini ve yatırımın unutulduğunu gösterdi. Yılın ilk üç ayında reel yüzde 4.7 büyüyen ekonomi, ikinci çeyrekte 2.1 büyüdü. Yatırım harcamaları ise ciddi şekilde geriledi” dedi.

Zaman ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Ekonomik büyüme beklentilerin altında” başlığını attı ve “İç talepte yavaşlama ve özel sektör yatırımlarındaki daralma nedeniyle ekonomik büyüme yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin altında kaldı” dedi.

Akşam gazetesi ise haberi manşetinden, “İnadına büyüdük” başlığıyla vermeyi tercih etti ve “19 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisinden bir iyi haber daha… Provokasyonlar, darbe girişimleri, seçim belirsizliği ve Ortadoğu’daki kaosa rağmen ekonomi yüzde 2.1 büyüdü. Uzmanlara göre, üçüncü çeyrek daha parlak geçecek” dedi.

Sabah gazetesinin de habere yaklaşımı Akşam’ınki gibi oldu. Ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Etti 19” başlığını atan gazete, “Türk ekonomisinin büyüme hızı nisan-haziran döneminde yüzde 2.1 ile beklentinin altında kaldı. Ancak 19’uncu çeyrekte de kesintisiz büyüyerek bir rekora imza attı” dedi.

Vatan haberi ön sayfasının altından, “Büyümede hedefler tutmadı” başlığıyla anonsladı.
Diğer gazeteler habere ön sayfalarında yer vermedi.

IŞİD liderinin sağ kolunun sol bacağı Urfa’da tedavi edilmiş

Taraf gazetesinin sürmanşetinde, “Bağdadi’nin sağ kolu Urfa’da tedavi edildi” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Geçen ay Rakka’ya yapılan ABD bombardımanında sol bacağı kopan, IŞİD’in tepe isimlerinden Ahmet El H.’nin Türkiye’de tedavi edildiği belirlendi. El H., yaralı 8 IŞİD militanıyla birlikte Şanlıurfa’ya getirildi. Örgüt yöneticisinin tedavisinin özel bir hastanede yapıldığı ve tüm giderlerinin de devlet tarafından karşılandığı öğrenildi” denildi.

Soma müfettişlerine bakan kalkanı

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Soma’daki madenlerle ilgili olumlu rapor veren müfettişler için soruşturma izni vermedi.
Bugün gazetesi haberi manşetin yanından, “Soma müfettişlerine soruşturma izni yok” başlığıyla verdi ve “Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 301 kişinin öldüğü facia öncesi maden ocağıyla ilgili olumlu rapor düzenleyen 2 müfettiş ve kamu görevlileri için soruşturma izni vermedi. Savcılık ‘ihmal’ iddialarıyla ilgili müfettişleri soruşturamayacak” dedi.

Taraf manşetin altında yer verdiği habere, “Hükümet Soma’daki katliamı kapatıyor” başlığını attı ve “Soma’da 301 işçinin öldüğü maden faciasını soruşturan savcılık, hükümet engeline takıldı. Savcı, kazadan kısa süre önce ocağı denetleyip ‘iş güvenliği açısından risk yoktur’ raporu veren iki müfettişi sorgulamak için Çalışma Bakanı Çelik’ten izin istedi. Çelik izin talebini geri çevirdiği için iki müfettişe dava açılamıyor” dedi.

Yeni Şafak ön sayfasının altında yer verdiği haber için, “Müfettişlere soruşturma izni yok” başlığını kullandı ve “Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayı soruşturan savcılık, bölgede son iki yılda görev yapan müfettişlerin ifadelerinin alınması ve yargılama için izin istedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 12 müfettiş için soruşturma izni vermedi” dedi.
Diğer gazeteler habere birinci sayfalarında yer vermedi.