“Ankara IŞİD’in ticaret ortağı”

New York Times’ın, IŞİD’in petrol ticaretiyle ilgili iddialara yer verdiği haber sadece birkaç gazetenin birinci sayfasında yer aldı.

15.09.2014

New York Times’ta çıkan bir haberde, bazı hükümet yetkililerinin IŞİD’in petrol ticaretinden pay aldığı iddia edildi. Gazete ayrıca, “ABD’nin, IŞİD’in kaçak petrol ticaretinin önünü kesmeye çalıştığını ancak Türkiye’yi henüz bu konuda ikna edemediğini” yazdı.   

Yurt manşetten verdiği habere, “IŞİD’den rant sağlayan hükümet üyeleri var” başlığını attı ve “ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, IŞİD’in Türkiye’nin güney sınırında ucuz petrol ticareti yaptığını ve Türk siyasetçilerin de kaçakçılıktan pay aldığını iddia etti” dedi.

Taraf birinci sayfasının altında yer ayırdığı haber için, “Ankara IŞİD’in ticaret ortağı” başlığını kullandı ve “ABD’nin etkili gazetesi New York Times, Türkiye’nin güney bölgesinin IŞİD’in bir numaralı pazarı haline geldiğini belirtti. Gazete, ‘Karaborsa petrol ticaretinden, bazı hükümet yetkilileri de dahil, rant sağlayanlar var’ diye yazdı” dedi.

Cumhuriyet manşetin yanında gördüğü habere, “Tankerleri izliyoruz, vururuz” başlığını attı: “New York Times gazetesi, ABD’nin IŞİD’in kaçak petrol gelirini kesmek için Türkiye’yi ikna edemediğini yazdı. Habere göre IŞİD’in bu yolla elde ettiği gelir, giderek artan bir gerginlik kaynağı. Gazeteye konuşan bir Pentagon yetkilisi ‘Türkiye-Irak sınırındaki tankerleri izliyoruz, bugüne kadar vurmadık ama vurabiliriz’ dedi.”

Zaman haberi ön sayfasının altında, “Ankara, IŞİD’in petrol satışını kesmek için işbirliği yapmıyor” şeklinde verdi ve “Dünyanın saygın gazetelerinden The New York Times, Obama yönetiminin IŞİD’in Irak ve Suriye’de zenginleşmesine sebep olan milyonlarca dolarlık kaçak petrol ticaretinin önünü kesmeye çalıştığını, ancak henüz Türkiye’yi ikna edemediğini yazdı. Gazete önceki gün yayımladığı haberde, Washington’un bu konuda Türkiye’yi açıktan eleştirmekten kaçındığını, perde arkasında ise IŞİD’in finans kaynaklarını kurutma konusundaki müzakerelerin gittikçe gerginleştiğini iddia etti” dedi. 

“Bir ‘anasını’ haberi”

“Arsa sözü Ağaoğlu’ndan, takip Erdoğan’dan, talimat Bayraktar’dan” üst başlığıyla Cumhuriyet gazetesinin manşetinde yer alan, “Bir ‘anasını’ haberi”nde, “Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’e arsa bağışladığı iddialarını, ‘verenin anasını, alanın anasını, verdi diye söyleyenin anasını’ diye çirkin bir üslupla reddeden Ali Ağaoğlu’nun doğru söylemediği ortaya çıktı. 17 Aralık fezlekesindeki ses kayıtlarına göre Ağaoğlu TÜRGEV’e arsa sözü vermiş, Erdoğan takip etmiş. Telefon görüşmesinde Bayraktar, Emlak Konut Başkanı’na talimat veriyor: ‘Ağaoğlu ile konuş de ki burayı söz vermişsin, onu biz senden alacağız de. Başbakan sorup duruyor. Konuşayım Bilal’le. Kime alacağız bunu, TÜRGEV’e mi yoksa oradaki şirkete mi alacağız’” denildi.   

Üç ilde IŞİD korkusu

Taraf gazetesinin manşetinde yer alan, “Üç ilde uyuyan hücre korkusu” başlıklı haberde, “İstanbul, Ankara ve Konya’ya uyuyan IŞİD hücreleri olduğunu bildiren ABD, ‘Hava saldırılarının ardından terör eylemlerine başlayabilirler’ uyarısında bulundu. Galler’deki NATO zirvesinde Türkiye’ye bu konuda ayrıntılı bilgi veren ABD’li güvenlik uzmanları, örgütün ‘Reyhanlı gibi terör eylemleri yapabileceğini’ kaydetti” denildi.

Gazetenin sürmanşetinde ise, “Verginin patronu pastadan Audi çıkardı” başlıklı haber yer aldı: “Gelir İdaresi Başkanı Ertürk’ün makam aracı için ayda 5 bin lirayı bulan kira bedeli, ‘pasta-meşrubat masrafı’ olarak gösterildi” denildi.

İş cinayetlerinin sebebi

Zaman gazetesinin manşetinde, “İşçi sayısı iki kat arttı, denetim üçte bire düştü” başlıklı haber yer aldı: “Türkiye, ölümlü iş kazalarındaki artışı tartışırken, Çalışma Bakanlığı’nın verileri, bu tablonun sebebini açıklıyor. Son 10 yılda işyeri ve işçi sayısı iki kat arttı, denetlenen işyeri sayısı ise yüzde 70 oranında azaldı. Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk’e göre, iktidar yandaş şirketleri denetim dışı tutuyor”.

“Somalılar’a faiz şoku”

Bugün gazetesinin manşetinde yer alan, “Somalılar’a faiz şoku” başlıklı haberde, “Maden faciası sonrası birçok banka Somalılar’ın kredi borçlarını sildi, ödemelerini erteledi. Ziraat Bankası ise 3 ay ertelediği krediyi faiziyle geri istedi” denildi.