“Dünya IŞİD, Ankara Esad diyor”
Davutoğlu’nun Kobani’ye destek ve kara harekatı için “Esad şartı” öne sürmesi gazetelerin ana gündem maddesi oldu
28.10.2014
CNN International’a konuşan Davutoğlu Kobani’ye destek ve kara harekatı için Esad’ın devrilmesi şartını öne sürdü. ABD’den gelen açıklamada ise önceliğin IŞİD olduğu belirtildi.
Cumhuriyet, “Dünya ‘IŞİD’, Ankara ‘Esad’ diyor” manşetiyle çıktı ve “IŞİD, Kobani’ye yönelik saldırılarının 22. gününde kent merkezine kadar girdi. Öğle saatlerinde dış mahallelere bayraklarını asan IŞİD militanları ile YPG güçleri arasında şehir savaşı akşam saatlerinde başladı. Yaralanan çok sayıda YPG’li Türkiye’ye getirildi. Gece geç saatlerde yüzlerce kişi Türkiye tarafına geçti. AKP, IŞİD’den önce Esad’ı devirme ısrarını sürdürüyor. CNN International’a konuşan Davutoğlu, ‘Kobani’ye müdahaleye gerek varsa tüm Suriye’ye müdahale gerek’ dedi. Başbakan, ‘Esad’ın düşürülmesi şartınız var mı’ sorusuna ‘Tabii ki’ yanıtını verdi. Türkiye isteklerini ABD’nin özel IŞİD temsilcisine iletecek” dedi.
Milliyet manşetten verdiği haber için, “Esad şartı” başlığını kullandı ve “Amanpour’un Twitter’dan da paylaştığı röportajda Ahmet Davutoğlu, ‘ABD’nin Esad’ı hedef alması durumunda karadan asker gönderebileceklerini’ söyledi” dedi.
Taraf manşetin altında yer verdiği habere, “Kobani için Esad şartı” başlığını attı: “CNN International’a konuşan Davutoğlu, Kobani’ye destek ve IŞİD’le mücadele şartını açıklarken, ‘Asıl hedef Esad olmalı’ dedi.”
Bugün gazetesi habere manşetin içinde, “Kara savaşı için ‘Esed’ şartı” başlığıyla yer ayırdı ve “Başbakan Davutoğlu, CNN International’a verdiği röportajda ‘Esed’ şartını açıkladı. IŞİD’in yok edilmesinin yanında Esed rejiminin de iktidardan indirilmesini amaçlayacak bir planın sunulması halinde Türkiye’nin kara harekatına hazır olduğunu söyledi” dedi.
Birgün manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Davutoğlu’nun derdi IŞİD değil Esad” başlığını kullandı ve “CNN’e konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD önderliğindeki IŞİD koalisyonuna katılmak için Esad’ın gitmesi şartını öne sürdü. Davutoğlu, Kobane’deki IŞİD ablukası için de yine Esad’ı şart koştu” dedi.
Zaman birinci sayfasının altında, “Kara harekatı için Esed şartı” başlığıyla gördüğü haberde, “Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kobani’ye insani yardımda bulunacaklarını ancak Türkiye’nin kara harekatına katılması konusunda öncelikli şartın ABD stratejisinin Esed rejimini de hedef alması olduğunu söyledi” dedi.
Hürriyet ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Kara şartı Esad” başlığını attı: “Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD merkezli haber kanalı CNN’de deneyimli gazeteci Christiane Amanpour’un sorularını cevapladı. Davutoğlu, Amanpour’un ‘Türkiye Suriye’ye kara birlikleri göndermeye mi hazırlanıyor?’ sorusuna, ‘Diğerleri üzerine düşeni yaparsa’ diye cevapladı. Amanpour’un ‘Plan Esad rejimini geriletirse’ yorumuna Başbakan, ‘Tabii ki. Esad Şam’da kaldığı sürece, IŞİD gitse bile yerine başka radikal grup gelir. IŞİD’den sonra sınırlarımızın korunacağı strateji varsa, her şeyi yapmaya hazırız’ dedi.”
Akşam manşetten verdiği habere, “Esad şartlı asker desteği” başlığını attı ve “Başbakan Davutoğlu, Suriye lideri Esad durdurulmadığı sürece IŞİD’in daha da büyüyeceği uyarısında bulundu. Türkiye’nin ancak Esad’ı hedefleyen bir strateji çerçevesinde karadan asker göndereceğini söyledi” dedi.
Yeni Şafak sürmanşetinde yer ayırdığı habere, “ABD Esed’in peşine de düşmeli” başlığını attı: “CNN’e röportaj veren Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona destek şartlarını açıkladı: 1-Esed rejiminin acımasız suçlarının ortadan kaldırılması 2-Uçuşa yasak bölge 3-Sınırda güvenli bölge”.
Star habere manşetin içinde, “Güvenli bölge olmazsa olmaz” başlığıyla yer verdi: “ABD’li ünlü televizyoncu Amanpour’a konuşan Başbakan Davutoğlu, Esad durdurulmazsa IŞİD tehdidinin daha da büyüyeceğini söyledi. Davutoğlu ‘Kobani’ye insani yardım sürecek. Karadan asker gönderebiliriz ama bu ancak ve ancak Amerikan stratejisinin Esad’ın peşine düşmeyi de içerdiği noktada gerçekleşir. Askeri koalisyona Suriye içinde uçuşa yasak ve güvenli bölgeler oluşturulması halinde katılırız’ dedi.”
Habertürk manşetin yanında yer verdiği haber için, “Sadece IŞİD’le bitmez” başlığını kullandı ve “Başbakan Davvutoğlu, Suriye’deki tehlikenin boyutuna dikkati çekti, Esad rejimini işaret etti” dedi.
Sabah haberi ön sayfasının altından, “Suriye’de şeytana karşı şeytanla işbirliği olmaz” başlığıyla anonsladı.
Altın Portakal’da jüri kalmadı
Altın Portakal’da sular durulmuyor. Sansüre hayır diyen 10 jüri üyesi festivalden çekildi.
Taraf sürmanşetinde yer verdiği habere, “Sansür varsa bize müsaade” başlığını attı ve “Altın Portakal’da yarışan Gezi belgeseline yapılan sansüre tepki gösteren 10 jüri üyesi görevden çekildi. 35 sinema yazarı da artık festivale katılmayacaklarını açıkladı. ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı belgeselin yönetmeni, altyazıda bir küfrü çıkararak festivalde kalabilmişti” dedi.
Cumhuriyet manşetin yanında gördüğü habere, “Sansür krizi büyüyor” başlığını attı ve “Altın Portakal Film Festivali’nde Reyhan Tuvi’nin belgeseline uygulanan sansür üzerine 6 yarışmalı bölümde görevli 10 jüri üyesi istifa etti. 15 belgesel yönetmeni ve 6 yapımcı da, ‘Festival yönetimi özür dilemezse filmlerimizi çekeriz’ dedi. Belgeseli yeniden festivale alınan Tuvi, festival komitesinden kendisini ‘kriminalize ettikleri için’ özür beklediğini açıkladı” dedi.
Birgün manşetin yanında yer ayırdığı haber için, “10 üye tepki için istifa etti” başlığını kullandı ve “Altın Portakal’da ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı belgesel filme yapılan müdahaleye tepkiler sürüyor. Festivalde yer alan 6 farklı kategoride görevli 10 jüri üyesi ‘Bu durumu kabul edersek TCK’nin maddelerini gerekçe göstererek sanat eserlerinde değişiklik talep etmesini onaylamış olacağız’ açıklamasında bulunarak görevlerinden istifa etti” dedi.
Milliyet habere, “Altın Portakal’da 10 istifa geldi” başlığıyla manşetin yanında yer verdi ve “10 Ekim’de başlayacak Altın Portakal öncesi sular durulmuyor. ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ belgeselinin programdan çıkmasıyla başlayan kriz nedeniyle 10 jüri üyesi daha istifa etti. Belgesel yarışmasındaki 13 yönetmen ve yapımcı ise ‘özür’ gelmediği takdirde yarışmadan çekileceğini açıkladı. 37 sinema yazarı da festivale katılmıyor” dedi.
“Öğrencinin parası da kayıp”
Cumhuriyet gazetesinin sürmanşetinde yer alan, “Öğrencinin parası da kayıp” başlıklı haberde, “İşsizlik fonuna aktarılması gereken milyonlarca liranın buhar olduğunun ortaya çıkmasının ardından öğrencilerden toplanan paraların da denetimsiz olduğu tespit edildi. Sayıştay’ın raporuna göre ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar için alınan başvuru ücretlerinin nereye harcandığı belirsiz. Rapora göre toplanan başvuru ücretleri ÖSYM tarafından yasal süre içinde teslim alınmadığı için bankalar fazladan faiz geliri kazanıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun da öğrencilere ulaşmayan bursların kuruma iade edilip edilmediğine bakmadığı ortaya çıktı” denildi.
“Hazine arazilerine gizli operasyon”
Taraf gazetesinin manşetinde, “Hazine arazilerine gizli operasyon” başlıklı haber yer aldı: “hazine taşınmazlarıyla ilgili yönetmeliği bir gecede değiştiren iktidar, şirketlere ve vakıflara yatırım karşılığında verilen bedelsiz arsalara el koyma yetkisi aldı.”