“İlk MGK’da 28 Şubat’ın rekoru kırıldı”

MGK beklenen etkiyi yaratmadı. Hrant Dink davasıyla ilgili ‘örgüt” kararı ise birçok gazetenin ön sayfasında yer aldı

31.10.2014

Merakla beklenen MGK toplantısı 10 saat 20 dakika sürdü. 

Taraf sürmanşetten verdiği haber için, “Bu MGK haberi için Baransu’ya gerek yok” başlığını kullandı ve “Gülen Cemaati’ni bitirme planının konuşulduğu 2004 tarihli MGK belgesini Mehmet Baransu imzasıyla yayımlayan Taraf’a 52 yıl hapis istemiyle dava açtıran Erdoğan, tam 10 yıl sonra, ‘paralel yapı’ dediği Cemaat’in, ‘iç tehdit’ olarak Kırmızı Kitap’a alınmasını MGK gündemine getirdi. 2004 tarihli belgeye hükümetten yalanlama gelmişti. Ancak Erdoğan, yeni bitirme planının MGK’da konuşulacağını günler öncesinden ilan etti” dedi.

Cumhuriyet ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Erdoğan’ın en uzun MGK’sı” başlığını attı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk kez başkanlık ettiği MGK toplantısı, 9 saatlik 28 Şubat MGK’sinden daha uzun sürdü. Paralel yapılanmanın MGSB’ye ‘iç tehdit’ olarak girmesi, PKK’nın ‘şehir infazları’ ele alındı” dedi.

Zaman haberi birinci sayfasının altından, “28 Şubat’ı geçti: MGK toplantısı 10.5 saat sürdü” başlığıyla anonsladı.

Hürriyet ön sayfasının altında yer verdiği habere, “İlk MGK’da 28 Şubat’ın rekoru kırıldı” başlığını attı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında ilk kez toplanan MGK, 9 saatle rekortmen olan 28 Şubat MGK’sını geçti. 14.25’te başlayan toplantı, saatler 00.00’ı gösterdiğinde daha bitmemişti. Askere terörist saldırılar, çözüm süreci, peşmergenin geçişi ve Gülen Cemaati gündem konularıydı” dedi.
Sabah haberi, “Paralel Yapı Kırmızı Kitap’ta” başlığıyla sürmanşetten verdi ve “MGK’nın 10 saat 20 dakika süren tarihinin en uzun toplantısında Paralel Yapı, milli güvenliği tehdit eden unsurların ilk sırasında yer aldı” dedi.
Yeni Şafak sürmanşetten verdiği habere, “Kritik MGK” başlığını attı ve “Milli Güvenlik Kurulu ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Kritik toplantıda paralel yapı ve faaliyetleri ulusal güvenlik kapsamında ele alındı” dedi.

Milliyet sürmanşetten verdiği habere, “İlklerin MGK’sı” başlığını attı ve “IŞİD, PKK, çözüm süreci ve paralel yapı gündemiyle toplanan MGK’nın bir özelliği de katılımcıların ‘ilk’leriydi. Erdoğan ilk kez cumhurbaşkanı, Davutoğlu da ilk kez başbakan sıfatıyla toplantıya katıldı. Gece yarısı saat 00.50’de sona eren toplantı 10 saat 20 dakika sürerek, 9 saat süren tarihi 28 Şubat MGK’sının rekorunu da geride bıraktı” dedi.
 
Star manşetin altında yer ayırdığı habere, “İlklerin MGK’sında gündem paralel” başlığını attı.

Akşam haberi, “Yeni MGK’nın gündemi Paralel Yapı” başlığıyla ön sayfasının altında gördü ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Başkomutan’ sıfatıyla başkanlık yaptığı, Davutoğlu’nun da başbakan olarak yer aldığı ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 10 saat 20 dakika sürdü” dedi.

Vatan ön sayfasının altında yer ayırdığı haber için, “En uzun MGK rekoru kırıldı” başlığını kullandı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk kez başkanlık ettiği MGK, 28 Şubat 1997’deki 9 saatlik toplantıdan uzun sürdü. Gündemde IŞİD, PKK, çözüm süreci ve ‘paralel yapı’ vardı. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin (Kırmızı Kitap) ele alındığı kurulda ‘paralel yapı’nın ‘tehdit’ sayılması tartışıldı” dedi.

 “Örgüt var, dava sil baştan”

Mahkeme, Hrant Dink davasında Yargıtay’ın bozma kararına uydu. Sanıklar “suç örgütü”ne üye olmaktan yeniden yargılanacak. Ogün Samast’ın davası ise ana davayla birleştirildi.

Cumhuriyet manşetin altından verdiği habere, “Örgütten yargılanacaklar” başlığını attı ve “Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada, mahkeme Yargıtay 9. Dairesi’nin bozma kararına uydu. Yeniden görülen davada sanıkların örgüt üyeliğinden yargılanmasına karar verildi. Ogün Samast davasının ana davayla birleştirilmesine karar veren mahkeme, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz’le ilgili birleştirme talebini reddetti” dedi.

Taraf ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Mahkeme bu kez örgütten yargılayacak” başlığını attı ve “Hrant Dink davasında ‘örgüt yok’ kararı veren İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararına uydu. Sanıklar, cinayetten tam yedi yıl sonra ‘örgüt suçu’ndan yargılanacak” dedi.

Birgün habere manşetin yanında, “Örgüt üyeliğinden yargılanacaklar” başlığıyla yer verdi ve “Hrant Dink cinayeti davasında mahkeme, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi. Sanıklar ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’tan yeniden yargılanacak” dedi. 
Zaman birinci sayfasının altında yer ayırdığı haber için, “Dink davası sanıkları örgütten yargılanacak” başlığını kullandı ve “İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararına uyarak Hrant Dink davası sanıklarının örgüt suçundan yeniden yargılanmasına karar verdi” dedi.
Hürriyet ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Örgüt var, dava sil baştan” başlığını attı ve “Hrant Dink suikastı davasında mahkeme, önceki ‘Örgüt yok’ kararını, ‘Suç örgütü var’ şeklinde bozan Yargıtay’ın kararına uydu. Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuıncel’in de aralarında bulunduğu sanıklar, bu kez örgüt suçundan yeniden yargılanacak” dedi. 

Sabah haberi, “Hrant Dink davası sil baştan görülecek” başlığıyla ön sayfasının altından anonsladı.

Milliyet habere, “Dink sanıklarına ‘örgüt’ davası” başlığıyla birinci sayfasının altında yer ayırdı ve “Mahkeme Hrant Dink cinayetine ilişkin davada Yargıtay’ın bozma kararına uydu. Erhan Tıncel’in de aralarında bulunduğu sanıklar, ‘suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek ve kurulan örgüte üye olmak’tan yargılanacak. Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılandığı dosya da ana davayla birleştirilecek” dedi.

Star, “Mehkeme de ‘örgüt’ü gördü” başlığıyla ön sayfasının altından verdiği haberde, “Paralel mahkemenin ‘örgüt yok’ kararı verdiği Dink cinayeti ile ilgili, Yargıtay’ın bozduğu karara İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi uyma yönünde karar aldı. Buna göre Dink cinayeti sanıkları örgüt suçundan yargılanacak” dedi.

Akşam haberi, “Mahkeme Yargıtay kararına uydu, Dink sanıkları ‘örgüt’ten yargılanacak” başlığıyla birinci sayfasının altından anonsladı.
Vatan ön sayfasının altında yer verdiği habere, “Yedi yıl sonra ‘örgüt’ davası” başlığını attı ve “Hrant Dink cinayeti davasında mahkeme Yargıtay’ın bozma ilamına uydu, sanıklar ‘örgüte üye olmak’tan yeniden yargılanacak” dedi.

“Sen misin hesap soran”

Ermenek’teki faciayla ilgili müfettiş raporlarının dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Taraf gazetesinin haberine göre ise TKİ’den hesap sormak isteyen Sayıştay denetçisinin de başına gelmeyen kalmadı.

Taraf gazetesinin manşetinde yer alan, “Sen misin hesap soran” başlıklı haberde, “Erdoğan Ermenek’te, ‘Devlet hesap sormalı’ dedi ama TKİ’den hesap sormaya kalkan Sayıştay denetçisinin başına gelmeyen kalmadı: Raporu yok edildi, görevden alındı, vatan haini ilan edildi, şimdi de hakkında dava açılıyor” denildi.

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Erdoğan afeti” başlıklı haber yer aldı: “Cumhurbaşkanı’nın Ermenek’te Soma faciasının ardından çıkarılan yasaya işaret etmesi, AKP’nin tutmadığı sözleri gündeme getirdi. ‘Kaldırılacak’ denen taşeron sistemini yaygınlaştıran, iş güvenliğiyle ilgili adım atmayan AKP, günlük çalışma süresini de artırdı.”

Birgün gazetesinin manşetinde, “Maden şirketi arsız, hükümet yüzsüz” başlıklı haber yer aldı: “Ocaktaki işçilere hala ulaşılamazken, maden şirketi faciayı ‘doğal afet’e bağladı. Sorumluluk almayan Çalışma Bakanı ise ‘Bu madene ruhsat verilmemeliydi” dedi.” 

Hürriyet’in manşetinde yer verdiği habere, “Bu çığlığı nasıl duymadınız” başlığını attı ve “Müfettişler ‘Su baskını için sondaj yapılması gerekir’ raporu verdi. İşçilerden şirket için onlarca şikayet yağdı” dedi.

Milliyet’in habere manşetinde, “Felaketin belgesi” başlığıyla yer verdi: “18 işçinin mahsur kaldığı madenin son teftiş raporunda, mecburen gereken kontrol sondajının yapılmadığı ve işçilerin yemeği yer üstünde yediği tespiti yer alıyor.”

Vatan manşetinde kullandığı habere, “Bu kadar ucuz” başlığını attı ve “Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı madeni denetleyen müfettiş, yer altı sularının tespiti için sondaj ölçümü yapılmadığı tespit etti, 1680 TL ceza yazdı. Eğer ceza komik değil caydırıcı olsaydı, kaza yaşanmayacaktı” dedi.