“Havuz madencilik”
Taraf gazetesinin manşeti maden facialarının nedenini ortaya koydu.
06.11.2014
Taraf gazetesinin manşetinde, “Havuz madencilik” başlıklı haber yer aldı: “Ermenek’te 18 işçiye 10 gündür ulaşılamazken, hükümetin ülkedeki tüm madenleri işletmesi için 150 şirketlik bir havuz oluşturduğu ortaya çıktı. Maden ruhsatlarındaki bütün yetkiler iki yıl önce Başbakanlığa bağlanırken, medyada olduğu gibi madencilikte de AKP’ye yakın 150 iş adamından bir havuz oluşturuldu. Bu dönemde AKP’li vekiller ve il yöneticilerinin yakınları üzerine çok sayıda madencilik şirketi kuruldu, hepsi de sektöre hızlı bir giriş yaptı. Son dönemde kazaların rekor düzeyde artmasında iki yıl önce hayata geçirilen, ‘yandaş madenci’ oluşturma projesinin de etkisi olduğu belirtiliyor. Hükümet, havuz madenciliğine ‘PKK’ya yardım eden kişilere gitmesin’ diyerek bahane üretiyor.”
“17 Aralık hastaları”
Yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak için kurulan komisyonda tartışma çıktı. CHP’li üyeler dinlenilecek isimlere itiraz edip toplantıyı terk etti.
Cumhuriyet manşetten verdiği habere, “17 Aralık hastaları” başlığını attı ve “4 eski bakanla ilgili komisyonun AKP’li başkanı Köylü’nün belirlediği ‘dinlenilecek isimler’in bakanlara yakın isimlerden oluşmasına tepki gösteren CHP komisyonu terk etti. CHP’liler, Sarraf’ın da çağırılmasını istedi. Köylü ise Sarraf’ın ameliyat olacağını belirterek ‘Çağırsak da gelemeyeceği için alt komisyona çağırdık’ dedi. Sarraf, İstanbul’a gelen alt komisyona da bilgi vermemişti. 17 Aralık’ta evinden çıkan para dolu ayakkabı kutularıyla gündeme gelen Halkbank’ın eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, bankanın hesaplarının görüşüleceği TBMM KİT Komisyonu toplantısına ‘sağlık’ gerekçesiyle katılmadı. CHP’li milletvekilleri, ‘Sorularınızı mevcut yönetime sorun’ diyen AKP’lilere, ‘Kutudan çıkan paraları bu genel müdüre mi soracağız?’ diye yanıt verdi” dedi.
Zaman manşetin altında yer verdiği haber için, “Yolsuzluk Komisyonu tiyatroya döndü” başlığını kullandı ve “Dört eski bakan hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak üzere kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun dünkü toplantısına ‘dinleme’ tartışmaları damgasını vurdu. CHP’li üyeler, komisyon kararı olmamasına rağmen alt komisyonun İstanbul Adliyesi'nde yaptığı tanık dinlemelerine tepki gösterdi, başta Reza Zarrab olmak üzere dosyada adı geçenlerin Meclis’e çağırılarak dinlenmesini talep etti. Tartışma sonunda CHP’li üyeler komisyonu terk etti” dedi.
Bugün gazetesi habere ön sayfasının altında, “Komisyonda dinleme gerilimi” başlığıyla yer verdi ve “Dört bakan hakkında kurulan Meclis soruşturma komisyonu toplantısında AK Partili başkanın dinlenmesini istediği 8 kişi bakanların yakını ve korumaları olunca tartışma çıktı. Reza Zarrab ve Yakub Saygılı’nın da dinlenmesini isteyen CHP’li üyeler komisyonu terk etti” dedi.
Milliyet birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Komisyonda liste kavgası” başlığını attı ve “Dört eski bakanla ilgili TBMM soruşturma komisyonunda dinlenecek kişiler listesi krizi çıktı. Başkan Hakkı Köylü’nün çoğunu bakan yakını, özel kalem müdürü, danışman ve korumalardan oluşturduğu listeye muhalefet tepki gösterdi. CHP toplantıyı terk etti, liste AK Partililerin oylarıyla kabul edildi” dedi.
AKP, Bingöl’ü aydınlatmak istemiyor
Bingöl suikastının Meclis tarafından araştırılsın talebi ikinci defa AKP’li milletvekillerini oylarıyla reddedildi.
Sadece Zaman gazetesi habere ön sayfasında yer verdi. “Meclis, Bingöl suikastını araştırsın’ önerisini AKP ikinci kez reddetti” başlığını kullanan gazete haberde, “Bingöl’de emniyet müdür yardımcısı ve başkomiserin şehit edildiği saldırının TBMM tarafından araştırılması talebi, ikinci kez AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge sahibi HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken karara tepki gösterdi: ‘Panik içindesiniz. İki faili meçhul olayla yüzleşmekten korkuyorsunuz.’” dedi.
“Şehit haberleri yüzünden yapmış”
HDP’li Ahmet Karataş’ı ağır yaralayan Emre Akman saldırıyı şehit haberleri nedeniyle yaptığını söyledi.
Milliyet ön sayfasında yer ayırdığı habere, “Şehit haberleri yüzünden yapmış” başlığını attı: “HDP’li PM üyesi Ahmet Karataş’ı bıçakla ağır yaralayan Emre Akman ifadesinde son dönemde meydana gelen sokak olayları ve güvenlik görevlilerinin pusuyla şehit edilmesinden etkilendiğini söyledi. Tutuklanan Akman, ‘Oraya konuşmak için gittim. Biraz bekledikten sonra mağdura saldırarak bıçakladım’ dedi.”
Vatan ön sayfasının altından verdiği habere, “Reis’in eylemi bireyselmiş” başlığını attı: “HDP’li Ahmet Karataş’ı boğazından bıçaklayan ‘Reis’ lakaplı Emre Akman tutuklandı. ‘Eylemi tek başıma yaptım, kimse azmettirmedi” dedi.
Balyoz’da deliller tekrar incelenecek
Mahkeme Balyoz Davası’nda delillerin yeni bilirkişiler tarafından incelenmesine karar verdi.
Cumhuriyet haberi ön sayfasının altından, “Yeni bilirkişi, yeni rapor” başlığıyla anonsladı.
Bugün gazetesi habere, “Balyoz delillerini İTÜ inceleyecek” başlığını attı: “Balyoz Davası’nda mahkeme dijital delillerin yeni bilirkişiye gönderilmesini kararlaştırdı. TÜBİTAK yerine, daha önce sanıklar lehine ‘tespiti mümkün değil’ diyen İTÜ’yü tercih etti. Sanık avukatı Celal Ülgen ‘Ben olsam ancak böyle karar verirdim’ dedi.”
Sabah haberi birinci sayfasının altından, “Balyoz davasında her şey sil baştan” başlığıyla anonsladı.
Yeni Şafak, “Balyoz’da deliller sil baştan” başlığıyla ön sayfasının altında yer ayırdığı haberde, “AYM’nin hak ihlali kararının ardından yeniden görülmeye başlanan Balyoz Davası’nda mahkeme, dijital delillere ilişkin 11 rapor ve 5 bilimsel mütaalayı geçersiz saydı. İTÜ’den seçilen 3 kişilik yeni bilirkişi heyeti hard disk, harici bellek ve CD’lerde 2 ay boyunca ‘sahte delil’ arayacak” dedi.
Star birinci sayfasının altında yer verdiği habere, “Balyoz’da deliller yeniden incelenecek” başlığını attı ve “Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Orgeneral Yalman’ın tanıklığının ardından yeni bir boyut kazanan Balyoz’da mahkeme, davanın temelini oluşturan dijital delillerin yeni bilirkişiler tarafından incelenmesine karar verdi” dedi.
Akşam haberi, “Balyoz’da başa dönüldü” başlığıyla gördü ve “Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden görülmesine başlanan Balyoz Davası’nda tüm bilirkişi raporlarının yeniden hazırlanmasına karar verdi” dedi.
Milliyet ön sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Dijital deliller tekrar bilirkişiye” başlığını attı ve “Yeniden görülen Balyoz davasının temelini oluşturan dijital metaryaller bir kez daha bilirkişilerin önüne gidecek. Mahkeme CD’ler, hard diskler ve flash belleklerin İTÜ’nün belirleyeceği üç uzman tarafından incelenmesi kararını verdi. Böylece belgeler üzerinde değişiklik yapıldığı ve tarihlerde çelişkiler olduğuna dair tartışmalar son bulacak” dedi.
Habertürk haberi birinci sayfasının altında, “Balyoz sil baştan” başlığıyla verdi ve “Balyoz’da mahkeme, tüm bilirkişi raporlarının reddine karar verdi. İTÜ’den 3 profesör, dijital delillerle ilgili yeni rapor hazırlayacak” dedi.
Vatan ön sayfasının altından verdiği habere, “4 yıl sonra ilk bilirkişi” başlığını attı ve “Balyoz Hakimi 11 rapor ve 5 mütalaayı geçersiz saydı. Dijital deliller için bilirkişi görevlendirdi” dedi.