“TÜSİAD’a ben de gitmem”
Yeni yılın ilk gününde basının muhatabı TÜSİAD oldu. Cumhuriyet’in, “Başkanlık gölgesi” manşeti de günün öne çıkan haberlerinden oldu.
06.01.2015
“TÜSİAD’IN muhatabı Başbakan’dır” sözlerine tepki gösteren Başbakan, 22 Ocak’taki Genel Kurul’a katılmayacağını açıkladı.
Cumhuriyet birinci sayfasının altındaki habere, “TÜSİAD hedef tahtasında” başlığını attı ve “TÜSİAD Başkanı Dinçer’in ‘Bizim muhatabımız Cumhurbaşkanı değil Başbakan’ sözlerine ‘Madem muhatap değiliz, davetlerine katılmayız’ diye yanıt veren Erdoğan’a, Davutoğlu’ndan da destek geldi. Davutoğlu’nun TÜSİAD Genel Kurulu’na katılmayacağı bildirildi” dedi.
Hürriyet manşetin altında yer verdiği habere, “TÜSİAD’a ben de gitmem” başlığını attı ve “TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’in Hürriyet’e söylediği ‘Muhatabımız Cumhurbaşkanı değil Başbakan’dır’ sözünün yankıları sürüyor. Erdoğan’ın ‘Artık başka muhatap bulurlar, davetlerine katılmam’ çıkışının ardından, Başbakan Davutoğlu da 22 Ocak’taki TÜSİAD Genel Kurulu için gelen daveti reddetti” dedi.
Sabah haberi manşetin yanından, “Herkes kendi yerini bilecek” başlığıyla verdi ve “Başbakan Davutoğlu, TÜSİAD Genel Kurulu’na katılmayacak. Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Anlaşılması gereken husus TÜSİAD’ın kimi muhatap aldığı değil. TÜSİAD’ı kimin muhatap aldığıdır” dedi.
Star manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Davutoğlu’ndan TÜSİAD’a veto” başlığını kullandı ve “Başbakan Davutoğlu, eski başkanları ve çok sayıda üyesi telekulak mağduru olmasına rağmen ‘Paralel devlet göremiyorum’ diyen TÜSİAD Başkanı Dinçer’e tepki olarak 22 Ocak’taki TÜSİAD Genel Kurulu’na katılmama kararı aldı” dedi.
Yeni Şafak sürmanşetindeki habere, “Muhatap almadı” başlığını attı ve “Başbakan Davutoğlu, Haluk Dinçer’in ‘Muhatabımız Cumhurbaşkanı değil Başbakan’ sözlerinin ardından daha önce katılacağını açıkladığı TÜSİAD Genel Kurulu’na katılmama kararı aldı” dedi.
Akşam birinci sayfasının altında yer verdiği habere, “TÜSİAD’a gitmiyor” başlığını attı ve “TÜSİAD Başkanı Dinçer’in ‘Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD’ın muhatabı değildir’ sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bundan sonra davetlerine başka muhatap bulurlar’ yanıtından sonra bir tepki de Başbakan Davutoğlu’ndan geldi. Davutoğlu, patronlar kulübünün genel kuruluna katılmama kararı aldı” dedi.
Vatan ön sayfasının altındaki haber için, “Patronlara ikinci veto” başlığını kullandı: “Davutoğlu, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’in ‘Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD’ın muhatabı değildir’ sözleri üzerine 22 Ocak’taki TÜSİAD Genel Kurulu’na katılmayacağını açıkladı. Başbakanlık kaynakları ‘Önemli olan TÜSİAD’ın kimi değil, kimin TÜSİAD’ı muhatap aldığıdır’ dedi.”
“ABD’den hükümete Hamas uyarısı”
Taraf gazetesinin sürmanşetinde yer alan, “ABD’den hükümete Hamas uyarısı” başlıklı haberde, “Hamas lideri Meşal’in AKP kongresinde ağırlanmasına sert tepki gösteren ABD Dışişleri, Terör örgütü olarak gördüğümüz Hamas ile Türkiye’nin ilişkisi, bizi endişelendiriyor’ diye açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, ‘donanımlı bir yabancı terör örgütü’ olarak gördükleri Hamas’ın siyasi büro şefi Meşal ile Davutoğlu’nun görüşmesinin Washington’u kaygılandırdığını söyledi” denildi.
Gazetenin manşetinde ise, “Saray’da milliyetçi oy telaşı” başlıklı haber yer aldı: “Cizre olayları ve ‘özerklik’ tartışmalarının seçmen üzerindeki etkisini araştıran AKP yönetimi, çıkan sonuçtan paniğe kapıldı. Bölgede, PKK ve HüdaPar’a göstermelik operasyonlar için karar alındı. Hükümetin bu şekilde partinin milliyetçi tabanından, MHP ve BBP gibi partilere yönelen kopuşu engellemek istediği belirtildi. Güvenlik bürokratlarından bazılarının ise, ‘seçim operasyonu’na ‘can kaybına yol açar’ diye karşı çıktığı ifade edildi.”
“İktidarın Ergenekon karnesi”
“Darbe davalarına ‘kumpas’ diyen iktidarın Ergenekon karnesi” üst başlığıyla Zaman gazetesinin manşetinde yer alan, “AK Parti müdahil olunca Başbuğ tutuklandı” başlıklı haberde, “1-Ergenekon Davası’na müdahil olmayan AK Parti, İlker Başbuğ’un yargılandığı İnternet Andıcı Davası’na 19 Aralık 2011’de müdahil oldu. Başbuğ, 18 gün sonra tutuklandı. 2-Temmuz 2008’de CHP lideri Deniz Baykal, ‘Ergenekon’un avukatıyım’ dedi. Ardından dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, ‘Ben de bu davanın savcısıyım’ açıklamasını yaptı. 3-HSYK, 2009 yaz kararnamesinde Ergenekon’a bakan hakim ve savcıları görevden almak istedi. AK Partili Adalet Bakanı ve müsteşarı, toplantılara girmeyerek bunu engelledi. 4-Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mayıs 2011’de ‘Askerler artık köşe kapmaca oynamıyor. 3 yıl önce aba altından sopa gösterenler artık topuk selamı veriyor’ dedi. 5-Erdoğan gazeteci Ahmet Şık’ın tutuklanmasını eleştirenlere Nisan 2011’de Avrupa Konseyi’nde cevap verdi: Öyle kitaplar vardır ki, bombadan tehlikelidir” denildi.
“Karar hukuki değil siyasi”
Bugün gazetesinin manşetinde, “Açığa alınmamız bir hukuksuzluk” başlıklı haber yer aldı: “17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının 4 Cumhuriyet savcısı açığa alınmalarına ‘Hukuki değil siyasi bir karar’ tepkisi gösterdi: ‘Savunmamız dahi alınmadı. Dosyadan el çektirilmiştik. Tedbir kararı üstüne tedbir olmaz…”
“Başkanlık gölgesi”
Cumhuriyet gazetesindeki, “Başkanlık gölgesi” başlıklı haberde, “Bakanlar Kurulu’nu toplama kararı nedeniyle hükümetle arasında gerilim olduğu ortaya çıkan Erdoğan’ın 19 Ocak’ta yeni bir hamle daha yapacağı öğrenildi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Saray’ında toplayacağı Bakanlar Kurulu’nda hükümete Cumhurbaşkanlığı’nın genişletilmiş yeni teşkilat yapısını tebliğ edeceği belirtiliyor” denildi.