“Dolmabahçe’de kuşkulu saldırı”
Gazetelerin gündeminde Dolmabahçe Sarayı’nda yaşanan bombalı ve kuşkulu saldırı yer aldı.
05.01.2015
DHKP-C üyesi olduğu belirlenen bir kişi Dolmabahçe Sarayı önündeki polislere el bombası ve silahla saldırı düzenledi. Olayda kimse yaralanmadı, saldırgan gözaltına alındı.
Cumhuriyet sürmanşetinde yer verdiği habere, “Dolmabahçe’de kuşkulu saldırı” başlığını attı ve “Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin de içinde bulunduğu Dolmabahçe Sarayı önünde nöbet tutan polislere saldırı girişiminde bulunuldu. Attığı el bombası patlamayan, silahı da tutukluk yapan Fırat Ö., polisler atarından etkisiz hale getirildi. DHKP-C’nin üstlendiği saldırıya ilişkin Twitter’da 12 Aralık’ta zanlının isminin de verildiği bir mesajın atıldığının ortaya çıkması sosyal medyada tartışma yarattı. Yorumlarda, soru işaretlerine dikkat çekilerek Emniyet’in önlem almaması eleştirildi” dedi.
Taraf habere sürmanşetinde, “Dolmabahçe’de bomba paniği” başlığıyla yer verdi ve “Dolmabahçe Sarayı’nın nöbetçi kulübesine el bombası atan saldırgan gözaltına alındı. Üzerinden el bombaları ve silah çıkan Fırat Ö., bir sol örgütten sabıkalı çıktı” dedi.
Bugün gazetesi birinci sayfasının altındaki habere, “Dolmabahçe’de bombalı saldırı” başlığını attı ve “Sarayın Hazine Kapısı’nda nöbet tutan polislerin kulübesine el bombası atıp ateş açan saldırgan yakalandı. Patlamayan bomba imha edildi” dedi.
Sözcü manşetin altında yer ayırdığı haber için, “Saraya silahlı saldırı” başlığını kullandı ve “İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’na 2 el bombası, tabanca ve uzun namlulu silahla saldırmak isteyen bir kişi yakalandı” dedi.
Hürriyet haberi, “Bomba alarmı” başlığıyla ön sayfasının altından verdi ve “Dolmabahçe Saray’ı önündeki polis nöbet kulübesine el bombası atan bir kişi panik yarattı. Emniyet Müdürü Altınok, ‘2 el bombası imha edildi. Sabıkası olan saldırganın bağlantısı bizce malum’ dedi. Saldırgan hastanede ‘Yaşasın DHKP-C’ sloganı attı” dedi.
Sabah ön sayfasının altında yer ayırdığı haber için, “Dolmabahçe’de saldırı girişimi” başlığını kullandı ve “Fırat Özçelik adlı sabıkalı bir DHKP-C’li Dolmabahçe Sarayı nöbetçilerine bombalı ve silahlı saldırıya kalkıştı. Nöbetçi kulübesine attığı 2 el bombası da patlamayınca bir el ateş açan terörist kıskıvrak yakalandı” dedi.
Yeni Şafak manşetin yanında yer verdiği habere, “20 gün önce ilan etti” başlığını attı ve “DHKP-C’li terörist Fırat Özçelik, Dolmabahçe Sarayı önünde nöbet tutan polislere iki el bombası attı. Bombalar patlamayınca ateş etti. Yakalanan Özçelik’in üzerinden tabanca ve uzun namlulu silah çıktı” dedi.
Akşam haberi, “Yeni yılın ilk provokasyonu” başlığıyla manşetin yanında gördü ve “Dolmabahçe Sarayı önünde saygı nöbeti tutan polislere bombalı saldırı girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Nöbetçilere el bombası atan, bomba patlamayınca ateş açan bir kişi yakalandı. Yapılan incelemede, saldırganın terör örgütü DHKP-C üyesi olduğu belirlendi” dedi.
Star manşetin yanındaki haber için, “Dolmabahçe’de bombalı saldırgan” başlığını kullandı ve “Uzun namlulu silah, tabanca ve iki el bombasıyla, Dolmabahçe Saray’ındaki nöbet kulübesine saldırıda bulunan F.Ö güvenlik güçlerinin müdahalesiyle etkisiz hale getirildi” dedi.
Milliyet birinci sayfasının altındaki habere, “Dolmabahçe’de polise bomba” başlığını attı ve “Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı önünde saygı nöbeti tutan polislerin bulunduğu noktaya yaklaşan DHKP-C üyesi Fırat Özçelik, elindeki el bombasını attı. Bombanın patlamaması üzerine Özçelik, bu kez silahla polislere ateş etmeye çalıştı. Saldırganı, nöbet kulübesindeki tören kıyafetli polisler etkisiz hale getirdi. Bir twitter kullanıcısının 12 Aralık’ta attığı tweet’le Özçelik’in ismini vererek saldırıyı daha önceden duyurduğu iddia edildi” dedi.
Vatan haberi manşetten, “MİT ve polis peşindeydi” başlığıyla verdi ve “4 aydır aranan DHKP-C’li Fırat Özçelik, Dolmabahçe Sarayı’nı koruyan polislere el bombalı ve silahlı saldırı düzenledi. Şans eseri kimse yaralanmadı. Terörist yakalandı” dedi.
Habertürk haberi manşetin altından, “Dolmabahçe’de saldırı” başlığıyla verdi ve “2015’in ilk flaş olayı, yılın ilk günü patladı. Sarayın nöbetçi kulübelerine bomba ve silahla saldıran DHKP-C’li yakalandı” dedi.
“Eyy hükümet! Bu kararı iyi oku”
Taraf gazetesinin manşetindeki, “Eyyy hükümet! Bu kararı iyi oku” başlıklı haberde, “Anayasa Mahkemesi, TİB’e internete sansür yetkisi de veren torba yasayla ilgili iptal gerekçesini dün açıkladı. Kararda, hak ve özgürlükleri ölçüsüz bir şekilde sınırlandırmanın tehlikesine dikkat çeken AYM, ‘Yasalarla idareye keyfi davranma imkanı tanınamaz. Kamu düzeni, hukukun dışlandığı yerde daha çok bozulur’ dedi. ‘Devletin görevi, hak ve özgürlükleri kısıtlamak değil, güvence altına almaktır’ diyen AYM, kararında şu tespitleri yaptı: ‘TİB’e internet trafik bilgilerini toplama ve kapatma yetkisi, hukuk devleti, hak ve özgürlükler rejimine aykırıdır. Hükümetin yargı kararlarını uygulamama gibi tercih hakkı yoktur’” denildi.
“AYM üyelerine baskı yapılıyor”
Sözcü gazetesinin manşetinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la yapılan röportaj, “Üyelerimize baskı yapılıyor” başlığıyla yer aldı: “İktidarın hedefinde olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yılın ilk röportajını Sözcü’ye verdi. İşte olay yaratacak sözleri: ‘AYM’nin gündemini, internette duyurma uygulamasına son verdik. Çünkü gündem açıklanınca üyelerimiz rahatsız ediliyor. Baskı kurulmaya çalışılıyor. Yargıdaki hak ihlalleriyle ilgili yağmur gibi başvuru var. Olumsuzluklar giderilmeli. Yüzde 10 seçim barajıyla ilgili başvuruyu kısa sürede bitireceğiz.’”
“Bakanlığı AKP teşkilatı yaptılar”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Bakanlığı AKP teşkilatı yaptılar” başlıklı haber yer aldı: “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki bir haberde yer alan ‘Bakanlığın iletişim merkezine; AKİM (Ak Parti İletişim Merkezi) üzerinden 2 bin 907 başvuru yapıldığı’ ifadesi bakanlık ile AKP’nin doğrudan ilişkisini ortaya koydu. Yazının farkına varılması üzerine yeni yılın ilk saatlerinde bu bölüm çıkarıldı. Metni kaleme alan personelin ise istifasının istendiği belirtildi. AKİM üzerinden gelen başvuruların hiçbirinin geri çevrilmediği savunulurken bakanlık bünyesinde yer alan 183 Gençlik Merkezi’nin yönetimine de AKP Gençlik Teşkilatı’ndan isimlerin atandığı ileri sürüldü. Bakanlıktaki AKP kadrolaşmasına karşı çıkan bir personelin ise görevden alınarak Kuzey Irak’a sürülmek istendiği de iddialar arasında.”
Gazetenin birinci sayfasındaki, “Yargı böyle uyutuldu” başlıklı haberde ise, “İçişleri Bakanlığı’nın, Sivas katliamı davasının firari sanığı Eren Ceylan konusunda mahkemeyi yıllardır yanılttığı ortaya çıktı. Almanya’nın Ceylan’ı ‘ikamet adresinin tespit edilememesi nedeniyle’ iade etmediği, İçişleri Bakanlığı’nın ise mahkemeye ‘adil yargılamaya aykırılık’ gerekçesini sunduğu öğrenildi. Skandal, mahkemenin iade gerekçesinin orijinalini istemesi üzerine ortaya çıktı. İçişleri’nin Almanya’nın yanıtındaki ‘Ceylan’ın iadesi ancak hakkındaki karara bir askeri hakim müdahil olmazsa mümkün’ ifadesini çarpıttığı belirlendi. Adalet Bakanlığı ise durumun bir hatadan kaynaklandığını savundu” denildi.
“İçişleri Bakanı ve valilere OHAL yetkisi”
Zaman gazetesinin manşetindeki, “İçişleri Bakanı ve valilere OHAL yetkisi” başlıklı haberde, “Olağanüstü hal yetkileri, yeni iç güvenlik paketiyle içişleri bakanı ve valilere devrediliyor. Muhalefet, bütün Türkiye’de kullanılabilecek bu yetkinin anayasaya aykırı olduğunu, sıkıyönetimin sürekli hale geleceğini söylüyor. Anayasa hukukçuları ise düzenlemenin temel hak ve özgürlükler için tehdit oluşturduğunu belirtiyor” denildi.