“Ergenekon tuzağına düşmedik”

MHP’li Celal Adan’ın, Ergenekon ve Balyoz davalarının kumpas olduğunu savunanları hayal kırıklığına uğratacak sözleri öne çıkan haber oldu

17.03.2015

Cansu Çamlıbel’in, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan’la yaptığı söyleşi, Hürriyet gazetesinin ön sayfasında, “Ergenekon tuzağına düşmedik” başlığıyla yer aldı: “MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan Ergenekon ve Balyoz süreçlerinde sivil iktidara karşı bazı hayaller kurulduğunu ve bir takım şeyler yapıldığını belirterek şöyle dedi: ‘Bir dönem darbeci düşünen bazı askerlerin MHP liderine sözleri medyaya yansıdı. Efendim ‘MHP neden sokağa çıkmıyor’ diye şikayet edenler oldu. Türk milletinin yaşam felsefesini en iyi analiz eden lider olduğu için Bahçeli tuzağa düşmedi.’”

“Öcalan’ın mektubu farklı olacak”

HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın bu yılki Newroz mesajının diğerlerinden farklı olacağını söyledi.

Birgün ön sayfasının altından anonsladığı habere, “Önder: Öcalan Newroz için mektup yazıyor” başlığını attı.

Sabah haberi birinci sayfasının altından, “İmralı’nın Nevruz mesajında önemli bir vurgu yer alacak: Silahlı mücadele bitti” başlığıyla anonsladı.
Star ön sayfasının altından anonsladığı haber için, “Öcalan’ın Nevruz mektubu Barış’ın ötesine geçecek” başlığını kullandı.

Milliyet birinci sayfasının altındaki habere, “Öcalan’ın mektubu farklı olacak” başlığını attı: HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın bu yılki Nevruz mesajının daha önceki iki mektuptan farklı olacağını söyledi. Önder, ‘Daha öncekiler barış çağrısıydı, bu mektup demokratik bir cumhuriyet için ve bu cumhuriyetin inşası için hepimize hayati önemde lazım olan ve evrensel olan bir perspektif verecektir’ dedi.” 

Vatan habere ön sayfasının altında, “3. mektup tarihi olacak” başlığıyla yer verdi: “HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın Nevruz’da Diyarbakır’da okunmak üzere mektup kaleme aldığını söyledi: Önceki iki mektup barış çağrısıydı, bu mektup demokratik cumhuriyet için evrensel olan bir perspektif verecek.” 
Diğer gazeteler haberi ön sayfalarına taşımadı.

“Sekretarya İmralı’da”

İmralı’da sekretarya görevi üstlenecek 5 mahkum adaya gönderildi.

Hürriyet birinci sayfasının altındaki habere, “Sekretarya İmralı’da” başlığını attı ve “2009’dan beri İmralı’da Öcalan’ın yanında kalan mahkumların yerine çözüm görüşmelerinde sekretarya görevi üstlenecek 5 yeni mahkum adaya nakledildi” dedi.

Sözcü haberi ön sayfasının altından, “Apo için İmralı’da sekretarya kurdular” başlığıyla verdi ve “AKP, seçim ve açılım uğruna terörist başının bir talimatını daha yerine getirdi. Sekretarya hizmeti için Apo’nun istediği 5 PKK’lı mahkumu İmralı’ya gönderdi” ifadelerini kullandı.
Diğer gazeteler habere birinci sayfalarında yer vermedi.

“Kandil’den altı şart”

KCK lideri Cemil Bayık’ın Amberin Zaman’a yaptığı açıklamalar Taraf gazetesinin birinci sayfasında, “Kandil’den altı şart” başlığıyla yer aldı: “Kandil’de Amberin Zaman’a konuşan KCK lideri Cemil Bayık, silah bırakmaları için devletin atması gereken adımları sıraladı. -İç güvenlik paketinin, Meclis’ten geçirilen ilk maddeleri de dahil tümüyle geri çekilmesi ve iptal edilmesi. –Kalekollar ile PKK’nın dağlardaki geçiş yollarını kesen hidroelektrik santralleri ve barajların durdurulması. -Ankara’nın Rojava’ya yönelik tavrının değişmesi. ‘Kuzey Suriye’ye karşıyız’ açıklamalarının bırakılması. -Öcalan ile Kandil arasında doğrudan irtibatın sağlanması. Birebir konuşma imkanlarının yaratılması. -Öcalan’ın 10 maddelik çerçeve metninin içini dolduracak müzakerelerin başlaması. -Müzakereleri izleyecek bağımsız bir komitenin hemen kurulması.”

“Krizin adı Anafor”

Taraf sürmanşetinde, “Krizin adı Anafor” başlıklı habere yer verdi ve “Erdoğan’ın, ‘sonunu tatlıya bağladık’ diye özetlediği Saray’daki iki saatlik ‘dolar-faiz’ brifinginin perde arkası netleşti. Saray ve ekibinin, ‘vatan hainliği’ ile suçladığı Merkez bankası Başkanı Erdem Başçı, 130 sayfalık sunumun yanında bir de Anafor adını verdiği kriz brifingi verdi. Faizlerdeki 2 puanlık indirimin doları 3 TL’ye çıkaracağı, binlerce firmanın batacağı, yüzbinlerce kişinin işsiz kalacağı anlatıldı. Merkez Bankası Başkanı Başçı ve ekibinin kriz brifingi, Saray’da buz gibi bir hava estirdi. Eleştirinin dozu düştü ve faiz indirimi için uygun ortam beklenmesi kararlaştırıldı. Ekonomi yönetiminin hesaplamalarına göre, göstergelerdeki bozulma bu hızla devam ederse devlet eylülde memur maaşlarını ödeyemez hale gelecek” ifadelerini kullandı.

“3 bin kişiyle sandık nöbeti”

Zaman gazetesinin manşetinde, “3 bin kişiyle sandık nöbeti tutunca hile yapamadılar” başlıklı haber yer aldı: “30 Mart’ta kıran kırana geçen seçim yarışını önde bitiren Avcılar Belediye Başkanı Benli, 7 Haziran öncesi muhalefeti sandık hilelerine karşı uyardı. Seçimi, sandığa sahip çıkarak kazandıklarını vurguladı. ‘3 bin kişiyi eğiterek her sandığa 3 kişi görevlendirdik. Islak imzalı tutanaklarla seçim kuruluna gittik ve oradaki sonuçlarla karşılaştırdık. 20 saatlik maratonun ardından mazbatayı aldık’ dedi.”

“Müdürler de köşe dönmüş”

Cumhuriyet gazetesinin manşetindeki, “Müdürler de köşe dönmüş” başlığını taşıyan haberde, “KİPTAŞ Genel Müdürlüğü koltuğuna oturduktan sonra gayrimenkul zengini olan İsmet Yıldırım’ın yardımcıları da boş durmamış. Kurumun üç genel müdür yardımcısı 4 bin 500 TL maaşla KİPTAŞ’ın yaptığı milyon dolarlık lüks konutlardan en az üçer daire ve dükkan alarak mucize gerçekleştirmişler. Yardımcıları Cengiz erdem 3 daire ve 1 dükkan, Süleyman Genç 4 daire ve 2 dükkan, Tuncay Çolak 3 daire sahibi olmuş. Onları da geçen hukuk müşaviri Mahmut Savaş, Viaport’tan üç daire, Başakşehir’den 1 villa, Kağıthane’den bir daire almış” ifadeleri yer aldı.   

“Kerry: Esad ile müzakere şart”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Eninde sonunda Esad yönetimi ile görüşmek zorunda kalacağız” dedi. Yandaş medya bu habere ön sayfalarında yer ermedi. 

Cumhuriyet birinci sayfasının altında yer verdiği habere, “Kerry: Esad ile müzakere şart” başlığını attı ve “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD yönetiminin ‘eninde sonunda’ Beşşar Esad yönetimiyle müzakere etmek zorunda kalacağını söyledi” ifadelerini kullandı.

Taraf haberi ön sayfasının altında, “Esad’la görüşmek zorunda kalacağız” başlığıyla gördü: “CIA Başkanı Brennan’ın, ‘Esad’ın devrilmesini istemeyiz’ açıklamasının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Suriye ile yeni dönemin işaretini verdi. Kerry, ‘Eninde sonunda Esad yönetimiyle müzakere etmek zorunda kalacağız.’” 

Hürriyet manşetten verdiği habere, “Eninde sonunda Esad’a döneriz” başlığını attı: “CIA Başkanı John Brennan’ın ‘Suriye hükümetinin çökmesini görmek istemiyoruz’ sözlerinin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esad’a mesaj verdi: ‘ABD, eninde sonunda Esad’la müzakere etmek zorunda kalacak.’”
Milliyet birinci sayfasının altındaki haber için, “Esad’la müzakere zorunluluk” başlığını kullandı ve “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye lideri Beşar Esad’la müzakerenin zorunluluk olduğunu söyledi. Esad’ı masaya getirmek için çeşitli yollar denediklerini de kaydetti” ifadelerine yer verdi.

Vatan habere, “Esad’la konuşmak zorundayız” başlığıyla ön sayfasının altında yer ayırdı ve “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Suriye krizini bitirmek için ‘eninde sonunda’ Devlet Başkanı Beşar Esad’la müzakere etmek zorunda olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.