“Bugünleri mumla ararız”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın uyarıları seçim atışmalarının gölgesinde kaldı.

17.05.2015

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Yargı sistemindeki bu tablo devam ederse hem demokraside hem de ekonomide bugünleri bile mumla ararız” dedi.

Cumhuriyet manşetin yanında yer ayırdığı haber için, “Demokrasiyi mumla ararız” başlığını kullandı ve “Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin hukuk alanında itibar kaybettiği yönündeki eleştirisini sertleştirerek sürdürdü. Babacan, ‘Eğer bu zayıf tablo devam ederse hem demokraside hem de ekonomide görmüş olduğumuz bu tabloyu bile mumla arar duruma geliriz’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Taraf haberi manşetin altında, “Geç gelen uyarı” başlığıyla verdi ve “Üç dönem kuralı nedeniyle aday gösterilmeyen ekonomi yönetiminin bir numaralı ismi Ali Babacan hükümeti giderayak uyardı. Babacan, ‘Hukuk devleti ile ilgili soru işaretlerinin oluşması problem. Eğer bu tablo devam ederse, hem ekonomide hem demokraside bu günleri bile mumla ararız’ dedi” ifadelerini kullandı.

Birgün gazetesi, “AKP’nin iki tepe isminden hukuk itirafı” üst başlığıyla manşetten verdiği habere, “Bugünleri de mumla ararız” başlığını attı: “Babacan: Eğer bu tablo devam ederse, hem demokrasiyi hem de bugünleri bile mumla arar duruma geliriz. Arınç: İçinde adalet olmadıktan sonra yapılacak sarayların kıymeti yok.”  

Hürriyet manşetin yanında yer verdiği habere, “Bugünü mumla ararız” başlığını attı ve “Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yargıdaki zafiyetin Türkiye ve demokrasi için nasıl bir tehdit oluşturduğunu şu sözlerle anlattı: ‘Yargı sistemimiz mutlaka bağımsız ve tarafsız işlemeli. Eğer bu zayıf tablo devam ederse hem demokraside hem de ekonomide görmüş olduğumuz bu tabloyu bile gün gelir mumla arar duruma düşebiliriz. Bu kadar önemli. Hukuk ve demokrasi ekmek ve su gibi bir ihtiyaç.’” ifadelerine yer verdi.

“Tekme yetmedi bir de para cezası kestiler”

Soma’da Başbakanlık müşaviri Yusuf Yerkel’in tekmelediği Erdal Kocabıyık’a bir de para cezası kesildiği ortaya çıktı.

Zaman manşetten verdiği habere, “Tekme yetmedi bir de para cezası kestiler” başlığını attı ve “Geçen yıl 13 Mayıs günü Soma’da yaşanan facia, birçok insanın hayatında silinmez izler bıraktı. Dönemin başbakanı Erdoğan’ı protesto eden Erdal Kocabıyık’ın hayatı ise drama dönüştü. O gün, müşavir Yusuf Yerkel tarafından tekmelendi. Yerkel, ayağı incindiği için rapor aldı. Kocabıyık’a ise 548 lira para cezası kesildiği, bir yıldır da hiçbir madende iş verilmediği ortaya çıktı” dedi.

Bugün gazetesi ise manşetinde Soma’yla ilgili bir başka habere yer verdi. “Fıtrat sürgünü” başlıklı haberde, “Sonunda bu da oldu. Soma’da 301 madencinin ölümünün ‘fıtrat’ olduğu yönünde cami cemaatine telkinde bulunmayan 8 imam sürgün edildi. 4 imam da meslekten atıldı” ifadeleri kullanıldı.

“YSK’de iki cesur yürek”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “YSK’de iki cesur yürek” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Erdoğan’ın tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle yapılan başvuruları daha önce 4 kez oybirliğiyle geri çeviren YSK’de bu kez karara itiraz oldu. CHP ve HDP’nin, ‘TV yayınlarının denetlenmesi’ isteğini iki üye haklı buldu. YSK’nin dokuz üyesi ret kararını onaylarken Ünal Demirci ve Ahmet Tuncay muhalefet şerhi koydu. İki üye, ‘Cumhurbaşkanı’nın mitinglerinde seçimin sonuçlarını etkileyecek propaganda yaptığı görülmektedir’ dedi” ifadelerine yer verildi. 

Gazetenin birinci sayfasındaki, “Fay hattını kaldırdılar” başlıklı haberde ise, “Pendik Belediyesi, Güzelyalı’da yapılacak bir akaryakıt istasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden arazideki fay hattını plandan silmesini istedi. CHP’nin ‘Akla, mantığa ve hukuka aykırı’ olduğu gerekçesiyle yaptığı itirazlara rağmen değişiklik AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. CHP dava açacak” ifadeleri yer aldı.

“Parti devleti belgelendi”

Taraf gazetesi manşetinde, “Parti devleti belgelendi” başlıklı habere yer verdi: “Kamuoyunda son dönemde tartışma konusu olan ‘parti devleti’ iddiası, AKP’den bakanlara gönderilen talimatlarla tescillendi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun bazı bakanlara gönderdiği yazılarda, bakanlara adeta talimat vermesi dikkat çekti. Soylu’nun imzasıyla bakanlara gönderilen yazıda, ‘100. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantıları kapsamında yapılması planlanan Sektör Toplantılarına dair, Bakanlığınızca bir planlama yapıp Başkanlığımıza bilgi verin’ denildi.”

“Makul şüphe adaleti kilitledi”

Bugün gazetesi sürmanşetinde, “Makul şüphe adaleti kilitledi” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını örtmek, muhalifleri sindirmek amacıyla başlatılan operasyonlar hukuk katliamına dönüştü. Toplumun her kesiminden muhalifler ‘makul şüphe’ iddiasıyla potansiyel suçlu haline getirildi. Aralık 2014’te yürürlüğe sokulan makul şüphe düzenlemesi 5 ayda hukuku yok etti. Türkiye, çocukların cumhurbaşkanına hakaretten tutuklandığı, derneklerin öğrencilere burs verdikleri gerekçesiyle basıldığı, yardım kuruluşlarının kurban kestiği için ‘terör örgütü’ muamelesi gördüğü bir ülke haline geldi. ‘Proje mahkemeler’ Sulh Ceza hakimlikleri aracılığıyla darbe dönemlerinde bile rastlanmayan hukuksuz gözaltılar ve aramalar başladı. İktidar partisi mitingleri öncesi tedbir amaçlı onlarca kişi gözaltına alındı. Makul şüphe ile polis, mahkeme kararı olmadan arama yapıyor, 4 gün gözaltına alabiliyor” ifadeleri yer aldı.