“17 dakikalık karartma”
Gündemin öne çıkan haberleri, Cumhuriyet ve Zaman gazetelerinin manşetinde yer aldı.
19.01.2016
Zaman gazetesi manşetinde, “17 dakikalık karartma” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Tahir Elçi soruşturmasında aksaklıklar ve ihmaller bir türlü bitmiyor. Elçi’nin vurulduğu sokaktaki PTT’nin güvenlik kamerasında 17 dakikalık bölümün olmadığı ortaya çıktı. Diyarbakır Barosu avukatları, savcıya görüntünün akıbetini sordu. Daha önce de Elçi’nin vurulma anına ilişkin görüntülerin kesildiği, olay yerindeki delillerin kaybolduğu, istihbaratçıların olaydan sonra kimliklerini savcıdan gizlediği gibi skandallar gündeme gelmişti” ifadeleri yer aldı.
“Başaramadık, hepimize yazık”
Selin Ongun’un DTK EŞ Başkanı Hatip Dicle ile yaptığı söyleşi, “Başaramadık, hepimize yazık” başlığıyla Cumhuriyet gazetesinin manşetinde yer aldı: “Halklarımıza barış hediye edemedik. Bazen düşünüyoruz, ölüm orucuna mı yatsak? O top sesleri gelirken evde yatağa girmekten utanıyoruz. Her iki tarafta da mantığın, aklın sesi duyulmaz oldu. Savaş böyledir. Öfke galip gelir. Şu an dağlarda yaklaşık iki metre kar var. Dağlarda olan binlerce insandan bahsediliyor. Nisan sonuna kadar bu savaşa dur diyemezsek metropolleri de içine alan bir şiddet dalgasıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bizim özyönetim önerimiz ademi merkeziyetçi bir sistem. Oysa Cumhurbaşkanı’nın kafasındaki Türkmenistan modeli. Masanın devrilmesinde asıl mesele Rojava’daki gelişmelerdi. Telabyad’ın alınması, iki kantonun birleşmesi, Erdoğan ve çevresini çıldırttı. 2004’te Arınç’a ‘Korkarım biz oraya gittiğimizde görüşecek, onu barışa, çözüme ikna edecek adam bulamayacağız’ dedik. Bunun için feryat ediyoruz, çığlık atıyoruz. Türkiye’ye yazık, yazık hepimize. 1 Kasım sonrası, diyalogdan yana olanlar hükümetteki etkili yerlerden uzaklaştırıldı.”
Gazetenin sürmanşetindeki, “Avrupa’nın sol liderlerini Silivri’ye çağırıyorum” başlıklı haberde ise, “Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’ü ziyaret etmelerine izin verilmeyen Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Stanishev, Sosyalist Enternasyonel Genel Sekreteri Ayala ile Avrupa Parlamentosu üyesi Fillibeck dayanışmayı cezaevi önünde gösterdi. Türkiye’de demokratik toplum özleminde olanların yanında olduklarını söyleyen Ayala, Avrupa’daki sosyalistleri Silivri’ye çağıracağını söyledi. Stanishev de ‘Tutukluluğu Avrupa’daki başbakanlara aktaracağım. Onların dünyada da destekçisi var’ dedi” ifadeleri yer aldı.
“Yabancı sermaye kaçıyor”
Taraf gazetesi manşetinde, “Yabancı sermaye kaçıyor” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “AKP, ‘tek parti iktidarı olmazsa istikrar olmaz, ekonomi çöker’ tezini işleyerek 1 Kasım seçimlerini kazandı. Ama kurulan tek parti hükümeti de yabancı sermayeyi Türkiye’de tutmaya yetmedi. Seçim sonuçlarının ardından sadece Kasım ayında ülkeden 17 milyar dolar yabancı sermaye kaçtı. İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması da bölgemizde yabancı sermaye için yeni bir alan yaratacak. Daha şimdiden pek çok küresel firma İran’a yatırım yapmaya başladı. Dolayısıyla artık bölgede Türkiye’nin önemli bir rakibi var. Ekonomi 2002’ye göre daha kırılgan bir hale geldi” ifadeleri kullanıldı.
“2 yılda 4670 TL fakirleştik”
Özgür Düşünce gazetesinin manşetindeki, “2 yılda 4670 TL fakirleştik” başlıklı haberde, “Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve diğer ekonomi bakanları tarafından geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program (OVP), acı tabloyu gözler önüne serdi. Toplamda milli gelir, 2 yılda 365 milyar lira düştü. İki yılda her vatandaş, bin 536 dolar, yani 4 bin 670 lira fakirleşti. Hükümetin hedefine göre 2018 yılında kişi başı milli gelir, 10 bin 659 dolara çıkacak. Hedef tutsa bile 2013’teki 10 bin 822 dolarlık rakama ulaşılamayacak. Ayrıca, önümüzdeki üç yılda 178 milyar lira da faize gidecek” ifadelerine yer verildi.