“Suruç’ta uyarı var, önlem yok”

Suruç katliamında uyarılara rağmen önlem alınmadığının ortaya çıkmasıyla sadece Evrensel gazetesi ilgilendi.

26.05.2016

Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal’ın, valilik ve mahkemenin uyarılarına rağmen Amara Kültür Merkezi çevresinde önlem almadığı ortaya çıktı. 

Evrensel gazetesi habere manşetin yanında, “Suruç’ta uyarı var, önlem yok” başlığıyla yer verdi ve “Suruç Katliamı’na ilişkin dönemin Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal hakkında, ‘görevi kötüye kullanmak ve ihmal’ suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede, Valiliğin 17 Temmuz’da gerekli önlemlerin alınması için uyarı yazısı gönderdiği ancak Yapalıal’ın bu önlemleri almadığı yer aldı” ifadelerini kullandı. 

“MİT TIR’ları artık özgür”

Cumhuriyet gazetesi sürmanşetinde, “MİT TIR’ları artık özgür” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği’nde dün tartışma yaratacak bir değişiklik yapıldı. Değişiklikle MİT’e ‘taşınır malları kayda almama’ ve bunların giriş-çıkışlarında ‘işlem belgesi düzenlememe’ yetkisi verildi. Yönetmelikte taşınır mallar arasında ‘silah’lar da sayıldı. Böylece MİT’in satın alma yoluyla elde ettiği her türlü silahı kayıt dışı kullanmasının ve bir yere nakletmesinin önü açıldı. Böyle önemli bir yetkinin, yasayla değil yönetmelikle düzenlenmiş olması ise soru işareti yarattı” ifadeleri yer aldı.   

“Yargı kararıyla kurultay”

Cumhuriyet gazetesi sürmanşetindeki habere, “Hesaplaşma 26 Haziran’da” başlığını attı ve “MHP’de son sözü Yargıtay söyledi ve olağanüstü kurultayın toplanmasına ilişkin kararı oybirliği ile onayladı. Bu kararla parti içi muhalefet ‘hukuk savaşı’nda ikinci raundu da kazanırken genel merkezden kurultay hamlesi geldi. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, ‘Genel Başkanımız, 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde partiyi olağanüstü ama genel başkan seçimli kurultaya götürme kararı almıştır’ dedi. Yalçın, Bahçeli’nin de aday olacağını belirtti” ifadelerine yer verdi.  

Yarına Bakış gazetesi habere manşetin yanında, “Yargıtay MHP’de düğümü çözdü” başlığıyla yer verdi ve “MHP’de aylardır süren belirsizlik, Yargıtay’ın ‘kurultaya gidilmesi’ yönündeki kararıyla çözüldü. 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararını oybirliğiyle onadı. Kararın açıklanması sonrası Bahçeli’den ilginç bir hamle geldi. Bahçeli, 26 Haziran’da olağanüstü seçimli kurultay açıklaması yaptı. Sinan Oğan ise tüzük maddeleri durduğu sürece MHP’de seçimli kurultay yapılamayacağını söyledi. Oğan, Bahçeli’nin istifa ederek yolu açabileceğini ifade etti” dedi.

Özgür Düşünce gazetesi ön sayfasının altındaki habere, “MHP yargı kararıyla kurultaya gidiyor” başlığını attı ve “Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, MHP’de kurultay yapılmasına karar verdi. MHP lideri Devlet Bahçeli, ‘Seçimli kurultay yapılacak’ dedi. 26 Haziran ya da 10 Temmuz’u işaret etti. Genel başkanlığa aday muhalifler kararı olumlu buldu” ifadelerine yer verdi.     

Birgün gazetesi ön sayfasının altında yer ayırdığı haber için, “Yargıtay ‘kongre’ dedi, kriz yine çözülmedi” başlığını kullandı ve “Yargıtay, MHP için kongre kararı verdi. partinin yönetiminden ise seçimli kurultay hamlesi geldi. Bahçeli adaylığını açıkladı, muhalifler tepki gösterdi” ifadelerine yer verdi.  

Taraf gazetesi manşetin altındaki habere, “MHP kurultay kesinleşti” başlığını attı ve “Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararını onadı. MHP olağanüstü kurultaya gidiyor” dedi.

Sözcü gazetesi habere sürmanşetinde, “Saray’a kara haber” başlığıyla yer verdi. Haberde, “Saray ve yandaş medyanın deşiğim istemediği MHP’de kongre düğümü çözüldü. Merakla beklenen Yargıtay kararı dün çıktı. Yüksek yargı, ‘kongre yapılsın’ dedi. Oybirliğiyle alınan karar üzerine Bahçeli, direnişini kırdı. 26 Haziran ya da 10 Temmuz’da seçimli kongreye gitme kararı aldı. Bahçeli istifa edebilir. Muhalifler mutlu” ifadeleri yer aldı. 

Sabah gazetesi haberi manşetin üstünden, “MHP’de seçimli olağanüstü kongre kesinleşti” başlığıyla anonsladı.

Yeni Şafak gazetesi birinci sayfasının altında yer verdiği habere, “Bahçeli’den reste rest” başlığını attı ve “Yargıtay, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin muhaliflerin isteği doğrultusunda verdiği olağanüstü kurultay kararını onadı. Rest çeken Bahçeli de çağrı heyetini beklemeden kurultay kararı aldı. MHP’de muhaliflerin talebi olan ‘tüzük kurultayı’ değil doğrudan seçimli kurultayı toplanacak. Tarih ise 26 Haziran veya 10 Temmuz” ifadelerini kullandı.   

Akşam gazetesi haberi ön sayfasının altında, “Son karar: Seçimli kongre” başlığıyla gördü. Haberde, “Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, MHP’de olağanüstü kongre yapılmasına ilişkin mahkeme kararını onadı, aday olacağını açıklayan Bahçeli muhaliflere rest çekti. Kongre için öne çıkan tarihler 26 Haziran ve 30 Temmuz” ifadeleri yer aldı.   

Hürriyet gazetesi habere ön sayfasının altında, “MHP ‘Başkan Seçimli’ kongreye gidiyor” başlığıyla yer ayırdı ve “Yargıtay, MHP’nin olağanüstü kurultay yapabileceğine ilişkin kararı onayınca, Bahçeli yönetimi, ‘Genel başkan seçimli kurultaya gidiyoruz’ açıklaması yaptı” ifadelerine yer verdi.