“Tahir Elçi’siz bir yıl geçti”
Bir yıl önce Diyarbakır’daki Dört Ayaklı Minare önünde vurulan Tahir Elçi, yalnızca Cumhuriyet ve Evrensel gazetelerinde “anıldı”.
30.11.2016
Diyarbakır’daki anmada Tahir Elçi’nin yaptığı son konuşma Sur sokaklarında dinletildi.
Cumhuriyet habere ön sayfasının altında, “Tahir Elçi’siz bir yıl geçti” başlığıyla yer ayırdı ve “Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ölümünün 1. Yıldönümünde, yurdun çeşitli yerlerinde anıldı. Diyarbakır’da Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’nin önü, sokağa çıkma yasağı nedeniyle polis bariyerleriyle kapatılırken, Türkan Elçi, eşinin fotoğrafının asıldığı brandaya kırmızı karanfil bıraktı. Diyarbakır Barosu Başkanı Özmen, Elçi’nin faili meçhuller kervanına girmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi” ifadelerine yer verdi.
Evrensel gazetesi sürmanşetindeki habere, “Savaş, silah, çatışma, operasyon istemiyoruz” başlığını attı ve “Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi katledilişinin birinci yıldönümünde meslektaşları tarafından anıldı. Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare önünde anılmasına izin verilmedi. Minareye yakın bir yerde yapılan anmada son konuşması dinletilen Elçi’nin ‘Savaş, silah, çatışma, operasyon istemiyoruz’ sözleri Sur sokaklarında bir kez daha yankılandı. Tahir Elçi, Ankara, İstanbul ve Adana’da da meslektaşları tarafından anıldı. HDP yaptığı açıklamada ‘Elçi’yi öldürenler ve buna neden olanlar utançla anılacak’ dedi” ifadelerini kullandı.
“Silivri yasakları yasa tanımıyor”
Cumhuriyet gazetesi manşetin altında, “Silivri yasakları yasa tanımıyor” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Silivri Cezaevi’nde 25 gündür tutuklu olan gazetemiz yönetici ve yazarlarıyla görüşen CHP milletvekili Mahmut Tanal, ‘Hepsi dimdik ayakta, moralleri iyi. Sorunları kitap verilmemesi’ dedi. Tanal, uygulanan kitap ve mektup kısıtlamasının yasalara aykırı olduğunu söyledi. Silivri’de uygulanan yasakların suç olduğunu belirten Tanal, ‘Cumhuriyet yazar ve yöneticileri FETÖ üyeliği ile suçlanmadıkları halde onlara da FETÖ üyelerine getirilen kısıtlamalar uygulanıyor. Bu uygulama Başsavcılığın genelgesine de aykırı’ diye konuştu” ifadeleri kullanıldı.
Gazetenin manşetinde ise, “Güneş yine doğsun” başlıklı haber yer aldı. “Valilik, Suruç katliamında yaralanan Güneş Erzurumluoğlu için başlatılan kampanyayı yasakladı” üst başlığıyla verilen haberde, “Suruç katliamında ağır yaralanıp yüzde 98 engelli kalan 20 yaşındaki Güneş Erzurumluoğlu’nu, devlet ‘terör mağduru gazi’ olarak saymadı. Erzurumluoğlu, ‘IŞİD terör örgütü ve ben terör örgütü gazisiyim. Devlet bunu kabul etmiyor. 1 yıl boyunca günlük 45 dakikalık fizik tedavi hakkı verdi. Bu benim gibi ağır hastalar için yeterli değil’ dedi. Türkiye’deki yöntemlerin yetersiz kalması nedeniyle İsviçre’de tedavi olmak isteyen Erzurumluoğlu için başlatılan yardım kampanyasına da Kocaeli Valiliği izin vermedi. Emniyet, Valiliğe ‘terör örgütüne bağış toplandığı’na dair bir yazı yazdı. Arkadaşları gerekli olan 900 bin lirayı bulmak için yurtdışında bir bağış kampanyası başlattı” ifadeleri yer aldı.