“İnsanlık düşmanları”

Star ve Sabah başta olmak üzere istihbarat gazeteleri gerilimi artırmaya ve hedef göstermeye hiç çekinmeden devam etti

02.01.2017

Yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy’deki gece kulübü Reina’da yaşanan saldırıda 39 kişi hayatını kaybetti, 65 kişi yaralandı.
Cumhuriyet gazetesi, “İnsanlık düşmanları” manşetiyle çıktı. “Terör bu kez yılbaşında, İstanbul’un ünlü eğlence mekanında vurdu: Türkiye ve 12 ülkeden 39 ölü, 4’ü ağır 65 yaralı” üst başlığıyla verilen haberde, “Yeni yılın ilk saatlerinde İstanbul Ortaköy’deki ünlü eğlence mekanı Reina’yı hedef alan terörist, önce kapıdaki bir polis ve bir vatandaşı öldürdü. Ardından eğlence mekanına giren saldırgan uzun namlulu silahla yedi dakika boyunca ölüm saçtı. 12 ayrı ülkeden 27’si yabancı, 11’i Türk vatandaşı 39 kişiyi öldüren, 65 kişiyi de yaralayan terörist kayıplara karıştı. 1 kişinin kimliğini belirleme çalışmaları sürüyor. Saldırı öncesinde MİT, Emniyet ve ABD istihbaratının, IŞİD’İN yılbaşı gecesi İstanbul’un da aralarında bulunduğu 5 ildeki eğlence mekanları ve halkın kalabalık olduğu yerlerde eylem yapabileceği uyarısı geçtiği öğrenildi. Yılbaşını kutlayanları hedef gösteren açıklamalar ve kampanyaların ardından Ortaköy’deki saldırı sonrasında da sosyal medyadan terör eylemini ve nefret suçunu onaylayan paylaşımlar yapıldı” ifadeleri yer aldı.
Evrensel gazetesi habere manşetinde, “Yılbaşında can pazarı-Kim hesap verecek” başlığıyla yer ayırdı ve “Gerici propagandaya göz yumuldu, Diyanet kutlama yapmayı ‘gayrimeşru’ ilan etti, uyarılara rağmen önlem alınmadı. Sonuç: Yine katliam, yine acı… Ve yine hükümet sorumluluk almadı, Başbakan ‘benzer saldırılar olabilir’ dedi” ifadelerine yer verdi.   
Sözcü gazetesi manşetten verdiği habere, “Ölen ölüyor, kalan da kahrından ölüyor” başlığını attı ve “2017’ye büyük umutlarla girerken de öyle oldu… Gözü dönmüş bir terörist ünlü gece kulübü Reina’yı bastı, masum insanları otomatik silahla taradı” dedi.
Sabah gazetesi manşetinde, “Bizi asla birbirimize düşüremeyecekler” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Yılbaşındaki terör saldırısını fırsat bilen hainler korosu, kardeşliğimizi hedef alan algı operasyonuna girişti. Tek yumruk olan Türkiye buna geçit vermedi” ifadeleri kullanıldı. Gazete, 39 kişinin öldürüldüğü katliama ise manşetin altında, “Gece kulübünde terör katliamı” başlığıyla yer ayırdı ve “İstanbul Ortaköy’deki Reina’da yılbaşı gecesi hain terör saldırısında 25’i yabancı 39 kişi hayatını kaybetti” dedi.
Yeni Şafak manşetinde, “İçeriden destek mi var?” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Reina’da 39 kişiyi katleden teröristin iz bırakmadan kaybolması birçok şüpheyi beraberinde getirdi. Polis, gece kulübüne yalnız gelen teröriste müdahale edilmemesinde, içeriden destek almasının rolü üzerinde duruyor. Mekanda müşterilerin kolay bulamayacağı 3 farklı çıkış bulunuyor. Terörist buradan kaçırılmış olabilir” ifadeleri yer aldı.
Star gazetesi ise manşetindeki, “Hain saldırı hain tezgah” başlıklı haberle katliamı bir kenara bırakıp teröre estirmeye ve hedef göstermeye devam etti: “Yaşam tarzı ve laiklik üzerinden dindarlar hedef alındı. Kimisi ‘İyi ki PKK var’ diyecek kadar ileri gitti, bazıları ile ‘Saldırı Alevilere’ sözleriyle sosyal barışa dinamit koydu. Milletin acıları üzerinden toplumsal barışı bozmak isteyenlere çanak tutan sözde aydınlar ve kimi siyasetçiler teröre destek veren, kutuplaştırıcı mesajlarıyla saç baş yoldurdu. Kılıçdaroğlu, çözüm olarak laik yaşamı önerdi. CHP’li Hamzaçebi de ‘Bir yaşam tarzının hedef alındığını iddia ederek terörün iç savaş amacına su taşıdı. FETÖ’cü gazeteci Amberin Zaman, ‘PYD’ye hala saldıracak mısınız’ diyerek terör örgütünü övdü. Modacı Barbaros Şansal, Alevilerin hedef alındığını öne sürdü, Cumhuriyet ve firari yazarı Can Dündar’ın hedefi ise Diyanet’ti. Yeminli Erdoğan düşmanları iktidarın bilerek terörle mücadele etmediğini söyleyecek kadar ileri gitti.”  
Akşam gazetesi habere sürmanşetinde, “6 şarjör boşalttı, üst değiştirip kaçtı” başlığıyla yer ayırdı ve “Türkiye yeni yıla ünlü gece kulübü Reina’yı hedef alan korkunç bir terör saldırısıyla girdi. Taksiyle mekan önüne gelen saldırgan bagajdaki çantadan aldığı uzun namlulu silahla kapıdakileri tarayarak içeri girdi. 7 dakikada 6 şarjör boşaltan ve 2 el bombası atan terörist üzerini değiştirdikten sonra kalabalığa karışarak kaçtı” dedi. 
Hürriyet manşetinde, “Bizi kurşunlar ayıramaz” başlığını kullandı: “DEAŞ üyesi olduğu tahmin edilen terörist, İstanbul’un dünya çapında tanınan eğlence mekanı Reina’yı kana buladı. Yeni yılı kutlayan savunmasız insanların hunharca katledildiği saldırıda 39 canı kaybettik.”