“Büyüme var, iş, ekmek yok”
Temmuz ayı işsizlik rakamları yalnızca Evrensel ve Hürriyet gazetelerinde yer bulabildi.
17.10.2017
Evrensel gazetesi manşetinde, “Büyüme var, iş, ekmek yok” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 10.7 oldu. Ekonomideki büyümeye rağmen oran geçen yılla aynı kaldı. İşsiz sayısı ise 119 bin kişi arttı. Son bir yılda çırak, stajyer ve kursiyer sayısı 1 milyon 303 bin artarak adeta patlama yaptı. Söz konusu rakam, istihdamın değil teşvikten yararlanmak için fırsatçılığın artığının göstergesi. Genç işsizlik oranı geçen yıla göre artarak yüzde 21.1’e ulaştı. Ne işte, ne eğitimde, ne de askerde olan aylak gençlerin oranı yüzde 26.7’ye yükseldi. Kadın işsizlik oranı ise yüzde 15’e dayandı. Üniversiteli kadınlarda işsizlik oranı yüzde 21. Kızların hızla ortaöğretimden uzaklaştığı Türkiye’de okuyan kızlar da işsizliğin pençesinde” ifadeleri kullanıldı.
Hürriyet gazetesi ise habere ön sayfasının altında, “10.3 milyon kadın iş arıyor” başlığıyla yer verdi ve “İşsizlik oranı geçen yıl temmuza göre değişmedi ve yüzde 10.7’de kaldı. Haziran 2017’ye göre ise 0.5 puanlık artış yaşandı” dedi.
“Yeni sistem eski tezgah”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Yeni sistem eski tezgah” başlıklı haber yer aldı. “Üniversiteye giriş sistemi netleşmeden bir yayınevi kitap bastı” üst başlığıyla verilen haberde, “Sınav sistemlerindeki değişiklikler nedeniyle yeni eğitim-öğretim dönemine kaosla başlayan eğitim yayıncıları, MEB’den bilgi gelmesini bekliyor. Eğitim Vadisi adlı yayınevi ise aradan sıyrıldı ve YÖK yeni üniversite sınav sistemini açıkladıktan iki gün sonra deneme sınavı kitabı bastı. Kitap satışa da çıktı. Yayınevinin yeni sınavın kriterleri daha kamuoyuna açıklanmamışken hazırlık kitabı basması birçok soru işareti oluşturdu. Bu ‘hızlı girişimcilik’ örneğinin sırrı yayınevinin patronajında gizli. Yayınevinin ortaklarından biri AKP milletvekili Nazım Maviş. Maviş aynı zamanda TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi” ifadelerine yer verildi.
“Gökçek can çekişe çekişe gidiyor”
Sözcü gazetesi manşetinde, “Gökçek can çekişe çekişe gidiyor” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “AKP yönetiminin istifasını istediği belediye başkanlarından biri olan Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, dün Erdoğan’la bir kez daha görüşmek istedi. Ancak Erdoğan’la özel görüşme yapamadı, ayaküstü sohbet edebildi. Gökçek’in daha sonra Dikmen’deki başkanlık konutu ve belediyedeki makam odasında bulunan kişisel eşyalarını topladığı belirtildi. Gökçek istifa için ağırdan alırken CHP’li Özgür Özel, onun durumu için şu yorumu yaptı: ‘Anadolu’da çok kötü adamlar vardır. Ölürken çok acı çekerler. Gökçek can çekişe çekişe gidiyor. Ama bunun sonunda bir hukuki boyutunun olması, hesap vermesi lazım. Ayrıca seçimle gelenin, seçimle gitmesi gerekir’” ifadeleri kullanıldı.
Cumhuriyet gazetesi ise ön sayfasının altındaki, “İstifası her an gelebilir” başlıklı haberde, “Ankara kulislerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ‘her an istifasını açıklayacağı’ konuşuluyor. CHP’li Yarkadaş, ‘Bugün belediyedeki özel eşyalarını topluyor. Savcılar her an düğmeye basabilir’ yorumu yaptı” ifadelerine yer verdi.