Olağanüstü Hâl’de Gazeteciler – 125

Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlâli” kararlarına rağmen gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan tahliye edilmedi

14.01.2018

Anayasa Mahkemesi (AYM) 11 Ocak günü, Silivri’de tutuklu bulunan eski Zaman gazetesi köşe yazarı Şahin Alpay ve gazeteci-yazar Mehmet Altan ile uzun süre cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan Cumhuriyet Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın başvuruları ile ilgili hak ihlali kararı verdi.
 
Ancak davaların görülmekte olduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve 26. Ağır Ceza Mahkemesi önce gerekçeli karar tebliğ edilmediği gerekçesiyle tahliye taleplerini reddetti. 12 Ocak günü ise, 13. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararın incelenmesini takiben verdiği kararda AYM’nin “görev gaspı” yaptığını söyleyerek Alpay ile ilgili kararı uygulamayacağını duyurdu.
 
Anayasa Mahkemesi, Alpay’ın başvurusu hakkında “Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ve “Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine oy birliğiyle, Altan’ın başvurusu içinse yine “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Alpay’ın maddi tazminat talebini reddeden mahkeme, Altan’a ise 20.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
 
Ahmet Altan’a “Cumhurbaşkanına hakaret” davasında ceza
 
Gazeteci Ahmet Altan’ın “Cumhurbaşkanı'na hakaret” iddiasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması 11 Ocak günü İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Altan duruşmaya Silivri Cezaevi’nden SEGBİS sistemi üzerinden bağlandı. Davanın sonucunda Altan 7.000 TL para cezasına çarptırıldı. Altan’ın avukatlarının itiraz için istinaf başvurusuna gidecekleri açıklandı.
 
Gazeteci Ersin Özdemir gözaltına alındı
 
Kızıl Bayrak gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ersin Özdemir 13 Ocak günü İstanbul Taksim’de bir gösteriyi takip ederken gözaltına alındı.
 
TAYAD’lı Aileler’in eylemini izlerken darp edilerek gözaltına alındığı bildirilen Özdemir’in polise mukavemetle suçlandığı bildirildi. Özdemir, ifadesinin alınmasından sonra aynı gün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Yeni KHK ile bir radyo ve TV kanalı kapatıldı
 
12 Ocak günü Resmî Gazete’de yayınlanan 697 sayılı KHK ile “terör örgütlerine veya MGK tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu” gerekçesiyle Hatay’da yayın yapanHatmar FM radyo kanalı ile aynı ilde yayın yapan YEK TV kapatıldı.
 
Şerife Oruç’a 3. duruşmada da tahliye yok
 
Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirlerinden Şerife Oruç, 11 Ocak’ta, hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla açılan davanın Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmasına çıktı.
 
Batman’da 3 Temmuz 2016 günü gözaltına alınan ve 5 Temmuz 2016’da tutuklanan Oruç, duruşmaya tutuklu bulunduğu Mardin Cezaevi’nden SEGBİS sistemi üzerinden bağlandı. Görgü tanıklarının getirilemediği duruşmada sadece tutukluluk değerlendirilmesi yapıldı ve verilen ara kararda Oruç ve diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hâllerinin devamına hükmedildi. İddianamede “terör örgütüne üyelik” ile suçlanan Oruç ve diğer iki sanık hakkında 7,5 ila 15 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Davanın dördüncü duruşması 7 Mart’ta yapılacak.
 

Tahliye edilen  Selman Keleş itiraz üzerine gözaltına alındı
 
Kapatılan Dihaber’in Van muhabiri Selman Keleş, Kasım 2017’de cezaevinden tahliye edilmesinden sonra savcının itirazı üzerine 12 Ocak günü Diyarbakır’da yeniden gözaltına alındı.

Keleş, 13 Ocak günü Diyarbakır Adliyesi’nden Van'daki Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne SEGBİS'le bağlanarak savunma yaptı. Mahkeme, hakkındaki yakalama kararını kaldırarak Keleş’i serbest bıraktı.

20 Mart 2017 günü haber takibi için Van Büyükşehir Belediyesi civarında çekim yaparken gözaltına alınan Keleş, 31 Mart’ta tutuklanmış, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılandığı davada Kasım ayında tahliye olmadan önce sekiz ay cezaevinde kalmıştı.

‘’MGK manşeti’’ davasının görülmesine devam edildi
 
Kapatılan Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu ve gazetenin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban’ın 28 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlıklı haber nedeniyle yargılandıkları davanın 13. duruşması 9 Ocak günü İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Savunma yapması beklenen Baransu, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde başka bir duruşması olması nedeniyle duruşmaya getirilmedi. Mahkeme heyeti Baransu’nun savunmasını yapması için gelecek celseye kadar süre verilmesini kararlaştırdı. Davanın bir sonraki duruşması 21 Mart'ta görülecek.
 
İddianamede, niteliği itibariyle gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli MGK kararının manşetten yayımlanarak ifşa edildiği belirtiliyor. "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlamaları yöneltilen Baransu ve Çoban’ın 26'şar yıldan 52'şer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor.
 
Cumhuriyet muhabirinin “Evetçi savcı” haberine dava açıldı
 
Cumhuriyet gazetesi Ankara muhabiri Alican Uludağ hakkında, 20 Mart 2017 tarihinde yayınlanan “Evetçi Savcı FETÖ toplantısında” başlıklı haberi nedeniyle 8 Ocak günü dava açıldı.
 
Uludağ, hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı tarafından hazırlanan ve mahkemenin yetkisizlik kararı vererek Ankara'ya gönderdiği iddianamede, haberde geçen gizli tanık ifadeleri nedeniyle “soruşturmanın gizliliğini ihlal” etmekle suçlanıyor. Uludağ, iddianameyi kabul eden Ankara 37. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
 
DHA muhabiri Felat Bozarslan’a beraat
Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Felat Bozarslan, 2015 yılında yaptığı “çocuk istismarcısına saygın tutum indirimi” haberi için 4.5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın 11 Ocak günü Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.
 
Bozarslan’ın haberi Diyarbakır’da 2015 yılında karara bağlanan bir davada sanığa verilen “saygın tutum” indirimini konu alıyordu.
 
Artı Gerçek yazarına “terör propagandası” gözaltısı
 
Artı Gerçek yazarlarından Fadıl Öztürk, 5 Ocak günü Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından "hakkında terör örgütü propagandası yapan yazılar yazmaktan yakalama ve arama kararı" olduğu gerekçesiyle İzmir’deki evinde gözaltına alındı.
 
Öztürk ile beraber yedi kişinin daha gözaltına alındığı belirtilen soruşturma kapsamında dört gün gözaltında tutulan Öztürk, 9 Ocak günü adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 
Öztürk, serbest kalmasının ardından Artı Gerçek’e verdiği mülakatta, aynı anda TİKKO, PKK, THKP, THKO ve Dev-Yol'a üye olmakla suçlandığını, dosyasına Artı Gerçek'te yayınlanmış çok sayıda yazısının konulduğunu ancak emniyet ve savcılık sorgulamalarında kendisine bunların sorulmadığını, içinde Selahattin Demirtaş ve Abdullah Öcalan geçen paylaşımlarının üzerinde durulduğunu söyledi.
 
TV10 yöneticisi gözaltına alındı
 
10 Ocak günü İstanbul'da Terörle Mücadele polisleri tarafından gerçekleştirilen sabah operasyonunda aralarında Artı Gerçek yazarı ve TV10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin'in de bulunduğu çok sayıda gazeteci ve akademisyen gözaltına alındı.
 
Büyükşahin ile birlikte yazar Güneş Daşlı ve Barış Akademisyeni Veysi Altındaş’ın da evlerine baskın düzenlenen ve gözaltına alınan 30 kişi arasında bulunduğu, baskın ve gözaltıların resmî gerekçelerinin ise açıklanmadığı bildirildi.
 
Özgürlükçü Demokrasi çalışanı Azak gözaltına alındı
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanı Yüksel Azak, 12 Ocak günü evine yapılan baskınla gözaltına alındı.
Bingöl’deki evine yapılan baskında Azak’ın evinde bulunan diz üstü bilgisayarı, cep telefonu ve bir kitabına da el konulduğu bildirildi. Azak’ın gözaltına alınma gerekçesinin 2016 yılında hakkında yapılan bir şikayet olduğu belirtildi ancak ailesi, şikayetin yapıldığı tarihte gazeteci Azak’ın cezaevinde olduğunu belirtti.
Basın Konseyi’nden tutuklu gazetecilere destek
 
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, yılın ilk toplantısını 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Silivri’deki Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yaptı.
 
Silivri Cezaevi’nde ve diğer cezaevlerinde tutuklu gazetecilere destek amacıyla Silivri’de gerçekleştirilen toplantıda yapılan konuşmalarda, tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılarak mesleklerini sürdürme olanağına kavuşmaları talebi dile getirildi.
 
Toplantıya Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, ikinci başkan Murat Önok, Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri ile tutuklu gazetecilerin yakınları katıldı.
 
Cezaevindeki gazeteciler listesi
 
1       Abdulkadir Turay, DİHA muhabiri
2       Abdullah Kaya, DİHA muhabiri
3       Abdullah Kılıç, Habertürk
4       Abdullah Özyurt, Zaman Gazetesi muhabiri
5       Abdulvahap İş, Serbest gazeteci
6       Ahmet Altan
7       Ahmet Feyzullah Özyurt
8       Ahmet Memiş, Gazeteci, Haberdar İnternet Sitesi
9       Ahmet Metin Sekizkardeş, Zaman Gazetesi
10     Ahmet Şık
11     Ahmet Turan Alkan, Eski Zaman yazarı
12     Ahmet Yavaş, TRT (Erzurum)
13     Akın Atalay, Cumhuriyet
14     Alaattin Güner, Cihan meya direktörü
15     Ali Ahmet Böken, TRT Haber koordinatörü
16     Ali Aşikar – Azadiya Welat
17     Ali Babür Boysal, Zaman Gazetesi tasarımcı
18     Ali Bulaç, Eski Zaman Gazetesi yazarı
19     Ali Ünal, Zaman köşe yazarı
20     Ali Yüce, TRT Radyosu yayın şefi
21     Arafat Dayan, Demokratik Ulus eski  yazıişleri müdürü
22     Aslı Ceren Aslan, Özgür Gelecek
23     Ayhan Demir, Çaldıran Haber Ajansı imtiyaz sahibi
24     Ayşe Nazlı Ilıcak
25     Ayşenur Parıldak, Haberdar ve Zaman
26     Aytekin Gezici, Gazeteci-Yazar
27     Aziz İstegün, Diyarbakır Zaman Bölge Temsilcisi
28     Bayram Kaya, Zaman muhabiri
29     Behram Kılıç
30     Beytullah Özdemir, Zaman Gazetesi Düzce temsilcisi
31     Burak Ekici, BirGün gazetesi internet editörü
32     Burçin Dokgöz, Çorum eski Zaman ve Cihan muhabiri
33     Cemal Azmi Kalyoncu, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı
34     Ceren Taşkın, Hatay'ın Sesi
35     Cuma Kaya, Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar
36     Cuma Ulus, Millet Gazetesi Yayın Koordinatörü
37     Cüneyt Seza Özkan, Samanyolu TV haber yönetmeni
38     Çağdaş Erdoğan, foto muhabir
39     Deniz Yücel, Die Welt
40     Emin Demir, Serbest Gazeteci,
41     Emre Soncan, Eski Zaman savunma muhabiri,
42     Ercan Gün, Fox TV Haber Editörü
43     Erdal Süsem, Eylül Dergisi Editörü
44     Erdal Şen, eski Meydan gazetesi yazı işleri müdürü
45     Erdoğan Alayamut, Dihaber
46     Erol Yüksel, TRT Haber Dairesi başkan yardımcısı
47     Erol Zavar, Odak Dergisi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
48     Fahrettin Kılıç, Özgür Toplum
49     Faruk Akkan, Cihan Ajansı
50     Ferhat Çiftçi, Azadiya Welat Gazetesi Gaziantep temsilcisi
51     Fevzi Yazıcı
52     Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Türksolu Gazetesi yazarı
53     Gurbet Çakar, Hevi Kadın Dergisi
54     Gültekin Avcı
55     Habip Güler, Eski Zaman muhabiri
56     Hakan Aksel, TRT yapımcı-yönetmen
57     Hakan Ergün, Azadiya Welat ve Özgür Gündem Dağıtımcısı
58     Hakan Taşdelen
59     Halil İbrahim Mert, TRT (Erzurum)
60     Hamit Dilbahar, Azadiya Welat Gazetesi Yazarı
61     Hamza Günerigök, TRT spikeri
62     Hanım Büşra Erdal, Eski Zaman muhabiri ve köşe yazarı
63     Hasan Duman, Özgürlükçü Demokrasi Dağıtımcı
64     Hatice Duman, Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
65     Havva Cuştan, ETHA muhabiri
66     Hayati Yıldız, Azadiya Welat
67     Hidayet Karaca, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı
68     Hüseyin Aydın, Cihan muhabiri
69     Hüseyin Turan, Zaman Gazetesi, Gazeteci-Yazar
70     İbrahim Balta, Eski Zaman ekonomi editörü
71     İbrahim Kareyeğen, eski Zaman gazetesi yazı işleri müdürü
72     İdris Okur, Cihan Haber Ajansı Çorum Muhabiri
73     İdris Sayılgan, DİHA
74     İsmail Efe, İzmir Kültür Müdürlüğü Basın Danışmanı
75     İsmail Ersan, AA Yalova temsilcisi
76     İsminaz Temel, ETHA editörü
77     Kamuran Sunbat, DİHA eski Çukurova muhabiri
78     Kemal Demir, TV10 kameramanı
79     Kemal Özer, Evrensel
80     Kenan Karavil, Radyo Dünya Genel Yayın Yönetmeni
81     Mehmet Ali Ay
82     Mehmet Altan
83     Mehmet Baransu, Taraf Gazetesi Yazarı,
84     Mehmet Dener, Şanlıurfa.com sitesi yayın yönetmeni
85     Mehmet Güleş, DİHA
86     Mehmet Gündem
87     Mehmet Kuru, Eskişehir muhabiri Zaman
88     Mehmet Özdemir, Zaman Gazetesi, Gazeteci-yazar
89     Meltem Oktay, DİHA
90     Mikail Barut, Özgür Halk Dergisi eski Editörü
91     Miktat Algül, Mezitli FM Genel Yayın Koordinatörü
92     Mizgin Çay – Radyo Karacadağ
93     Muhammet Taşçılar, Şanlıurfa.com yayın yönetmeni
94     Muhsin Pilgir, Zaman ve Cihan haber ajansı muhabiri
95     Murat Avcıoğlu, Zaman
96     Murat Çapan, Nokta Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
97     Murat Dağdeviren ,Demokrat Gebze Gazetesi sahibi
98     Murat Sabuncu, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni
99     Mustafa Erkan Acar, Bugün Gazetesi Haber Müdürü,
100   Mustafa Gök, Ekmek ve Adalet Dergisi Ankara Temsilcisi
101   Mustafa Ünal, Gazeteci (Zaman)
102   Mutlu Çölgeçen, Millet gazetesi yazıişleri koordinatörü
103   Mutlu Özay, Cihan haber ajansı muhabiri
104   Mümtazer Türköne, Zaman köşeyazarı
105   Nadir Yücel, Çorum Yıldız Genel Yayın Yönetmeni
106   Nedim Türfent,DİHA
107   Nizamettin İzgi, Batman Gazetesi sahibi
108   Nuh Gönültaş
109   Nur Ener, Yeni Asya
110   Nuri Durna, TRT
111   Nuri Yeşil, Azadiya Welat Gazetesi Dersim Temsilcisi
112   Nurullah Kaya, G.antep Zaman Bölge Temsilcisi
113   Oğuz Usluer, Habertürk eski yayın koordinatörü
114   Osman Yakut, Zaman Antalya
115   Ömer Oruç, eski Cihan Muhabiri
116   Özcan Keser, TRT muhabiri
117   Özkan Erdoğan, Özgürlükçü Demokrasi
118   Rabia Özkaya, Özgür Halk
119   Ramazan Alkan, Yeni Akit muhabiri
120   Resul Cengiz, Eski Zaman Denizli muhabiri
121   Sadık Demir – Radyo Karacadağ
122   Sait Gürkan Tuzlu, Cihan haber ajansı muhabiri
123   Salih Erbekler – Radyo Karacadağ
124   Sami Tunca, Mücadele Birliği Dergisi Yazı İşleri Müdürü
125   Semiha Mete, Özgürlükçü Demokrasi
126   Serhat Şeftali, Zaman Gazetesi eski Akdeniz Bölge Temsilcisi
127   Serkan Aydemir, Bitlis Aktüel gazetesi muhabiri
128   Serkan Erdoğan, Özgürlükçü Demokrasi çalışanı
129   Seyid Kılıç, TRT Haber
130   Seyithan Akyüz, Azadiya Welat Gazetesi Adana Temsilcisi
131   Şahabettin Demir, DİHA muhabiri
132   Şahin Alpay, Zaman Gazetesi Yazarı
133   Şeref Yılmaz, Irmak TV,
134   Şerife Oruç, DİHA muhabiri
135   Tahsin Kürklü, Zaman Gazetesi Ulaştırma Departmanı
136   Togay Okay, Özgür Gelecek
137   Tuncer Çetinkaya, Zaman Antalya
138   Turgut Usul, TRT muhabiri
139   Ufuk Şanlı, Eski Vatan yazarı
140   Ünal Tanık, Rota Haber Genel Yayın Yönetmeni
141   Vahit Yazgan, İzmir Zaman Bölge Temsilcisi
142   Yakup Çetin, Eski Zaman muhabiri
143   Yakup Şimşek, Zaman Pazarlama Müdürü
144   Yalçın Güler, TRT (Erzurum)
145   Yasir Kaya, Fenerbahçe TV haber müdürü
146   Yener Dönmez, Habervaktim sitesi
147   Yetkin Yıldız, Aktif Haber sitesi yayın yönetmeni
148   Yılmaz Kahraman, Özgür Halk Dergisi Editörü
149   Zafer Özsoy
150   Zehra Doğan, Jinha
151   Ziya Ataman, DİHA muhabir
 
Türkiye’de tutuklu ya da hükümlü olarak hapiste bulunan tüm gazetecilerin, Olağanüstü Hâl kapsamında kapatılan basın yayın kuruluşları, vakıf ve derneklerin listelerine buradan erişebilirsiniz.