“Hedef büyük uzlaşma”
Birgün gazetesi, AKP’nin devlet kasasında seçim için yaptığı “dudak uçuklatan” harcamaları manşete taşıdı.
19.06.2018
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Hedef büyük uzlaşma” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Muharrem İnce, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde herkesin kazanacağını ifade ederek, ‘Türkiye’de bu seçimde, ilk kez hiç kimse kaybetmeyecek. Ne CHP’liler kaybedecek, ne AKP’liler kaybedecek, ne ülkücüler ne de solcular. Herkesin kazanacağı bir seçim olacak bu. Çünkü ben parti rozetimi çıkardım’ dedi. Cumhurbaşkanı adayı İnce, nasıl herkesin cumhurbaşkanı olacağını şöyle anlattı. ‘Seçildiğimde Bakanlar Kurulu’nu göreceksiniz. Sadece CHP’lilerden değil, her kesimden insanı alacağım. Bir büyük uzlaşma, barışma, bir şemsiye. Bu büyük şemsiyenin altında bütün milletimizi buluşturacağım’” ifadeleri kullanıldı.
Gazete manşetin altındaki, “Yüzde 70 vurgun” başlıklı haberde ise, “Sayıştay’ın şehir hastaneleri raporunda hastaneleri işleten şirketlere ‘yüzde 70 hasta garantisi’ değil, hizmet garantisi verildiği anlatıldı. Raporda, öğle yemeği, üniforma yıkama, özel atık, gizli atık gibi hizmetlerde garanti oranına ulaşılamadığı, bu nedenle şirkete ödeme yapıldığı ifade edildi. Müfettişlerin ulaşabildiği belgelerde sadece yemek hizmetleri yer aldı. Raporda, ‘Bu garantileri teyit edecek dokümanlar talep edilmesine rağmen Sayıştay’a sunulmadı’ denildi. Bazı hastanelerde mimari hatalar nedeniyle bazı bölümlerin hizmet veremediği de vurgulandı” ifadeleri yer aldı.
“Saksı koysalar yüzde 70 alırdı”
Birgün gazetesi manşetinde, “Saksı koysalar yüzde 70 alırdı” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “AKP, 24 Haziran seçimlerine bir ay kala yaptığı harcamalarla seçimlere hazırlıklarını yine ‘devlet bütçesinden’ sürdürdü. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı kamu harcama rakamlarına göre Mayıs ayında hane halkına yardımlar, müteahhitlik ödemeleri, sosyal yardımlaşma için yapılan harcamalarda ‘patlama’ yaşandı. Eğitim, sağlık, barınma gibi amaçları gerçekleştirmek üzere hane halkına yapılan ‘karşılıksız’ ödemeleri ifade eden, ‘Hane Halkına Yapılan Transferler’ kalemi için AKP, Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri öncesinde toplam 20 milyar 531 milyon TL’yi devletin kasasından çıkardı. Seçim dönemi yatırımları kapsamında Ocak ayında 2 milyar 649 milyon TL, Şubat ayında ise 4 milyar 913 milyon TL harcandı. Erken seçim kararının açıklanmasından bir ay önce, Mart ayında ise bu rakam tam 6 milyar 28 milyon TL’ye yükseldi. Nisan ayında 3 milyar 879 milyon TL ve Mayıs ayında 3 milyar 60 milyon TL harcandı. AKP, aynı kalemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş için referanduma gidilen 2016 yılının tamamında 30 milyar TL harcamıştı. Seçim dönemi rüşvetlerinden kabul edilen ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna Verilen Pay’dan da harcamalar hız kazandı. Bu kalemden yılın ilk beş ayında toplam iki buçuk milyar TL harcama yapıldı. Ocak ayında 414 milyon TL, Şubat ayında 491 milyon TL, erken seçim tarihinin açıklanmasından hemen önce Mart ayında 742 milyon TL, Nisan ayında 411 milyon TL ve Mayıs ayında 458 milyon TL harcandı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından kullanılan, hesabı sorulamayan ve kamuoyunda ‘örtülü ödenek’ olarak da bilinen, ‘Gizli Hizmet Giderleri’ kaleminden bu yıl yapılan harcamaların toplam tutarı ise beş ayda bir milyar liraya dayandı. Erdoğan ve Yıldırım ocak ayında bu kalemden 163 milyon TL harcarken Şubat ayında 170 milyon TL, Mart ayında 209 milyon TL, Nisan ayında 203 milyon TL ve Mayıs ayında ise 168 milyon TL harcandı” ifadeleri kullanıldı.
“Örgütlü şiddet değil, demokrasi kazanacak”
Evrensel gazetesi manşetindeki, “Örgütlü şiddet değil, demokrasi kazanacak” başlıklı haberinde, “Seçime kısa süre kala İstanbul ve Suruç başta olmak üzere pek çok merkezde yaşanan saldırılara tepki gösteren muhalif parti ve kurumlar, ‘Şiddet değil, demokrasi kazanacak’ dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ‘Saldırılar münferit olarak kabul edilemeyecek boyuta ulaştı. Demokratik ve barışçıl bir ortamda adil bir seçim gerçekleştirilmesini istiyoruz’ dedi. Büyükada’da seçim standında saldırıya uğrayan CHP’li gençlerin tedavi gördüğü hastanenin önünde konuşan Kaftancıoğlu, ‘Örgütlü kötülük değil demokrasi kazanacak’ diye konuştu. Açıklamaya HDP de destek verdi” ifadelerine yer verdi.