“Üreticiye haciz, kulüplere kalkan”
Günün öne çıkan haberleri, Birgün, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinde yer aldı.
07.01.2019
Birgün gazetesi manşetinde, “Üreticiye haciz, kulüplere kalkan” başlıklı habere yer verdi. Haberde, “Üreticiye, çiftçiye destek için kurulan Ziraat Bankası, kulüplerin borçlarını üstlenecek. Ziraat Bankası, Süper Lig takımlarından en alt lige kadar borcu bulunan kulüplerin borçlarını ödeyerek yeniden yapılandıracak. Mali açıdan sıkıntılı süreçten geçen futbol kulüplerinin borçlarının ödenmesi ve yapılandırılması konusunda Ziraat Bankası devreye girdi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) futbol kulüplerinin borçlarını üstlenmek üzere geliştirdiği ortak projede ilk adım atıldı. TFF Başkanı Yıldırım Demirören, TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Süper Lig kulüplerinin başkanları ile mali sorumluları, İstanbul’daki Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nde konuyu görüşmek için önceki gün bir araya geldi. Demirören ile Aydın’ın bugün tüm kulüplerin borçlarının Ziraat bankası tarafından ödenerek yapılandırılacağını açıklaması bekleniyor. Kulüpler 31 Ocak tarihine kadar borçlarını bankaya bildirecek ve ardından bu borçlar Ziraat Bankası tarafından ödenecek. Kulüpler ise Ziraat Bankası’nın yapılandırmasıyla borçlarını taksitler halinde ödeyecek. Bu sistem alt lig kulüpleri için de geçerli olacak. Ziraat Bankası kulüplerin 10 milyar dolar tutarındaki borcunu mali sıkıntı gerekçesi ile yapılandırırken, üreticinin yaşadığı mali sıkıntıyı görmezden gelmesi tepki çekti. Ülkenin farklı bölgelerinde tarım faaliyeti yürüten çiftçiler, zirai krediler için hiçbir kolaylık sağlanmadığını ifade etti. Karadeniz Bölgesi’nde çay üretimi yapan çiftçi Harun Vayiç, ‘Devletin uyguladığı kota ve randevu sistemi sebebi ile çay çiftçinin elinde kalıyor. O zaman da devreye özel şirketler giriyor ve ellerimizdeki ürünü değerinin altında satın alıyor’ dedi” ifadeleri kullanıldı.
Cumhuriyet gazetesi habere manşetin altında, “Futbolda da kayyım tehdidi” başlığıyla yer ayırdı ve “Mali krizdeki futbol kulüplerinin yaklaşık 14.5 milyar TL’lik borcunun, çiftçilere ödeme zorluğu yaşayan Ziraat Bankası’nca karşılanacak olması soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Uygulamaya ilişkin en büyük endişe kaynağı ise devlete borçlanacak olan kulüplerin yönetimlerine ‘yandaş’ atama yapılma olasılığı ve kayyım ihtimali” dedi.
“Adrese teslim tank”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Adrese teslim tank” başlıklı haber yer aldı. Haberde, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla özelleştirme kararı alınan Sakarya’daki Milli Savunma Bakanlığı’na ait Tank Palet Fabrikası’nda, aylar öncesinden, Ethem Sancak ve Katar ortaklığındaki BMC’ye bedelsiz atölye ve arazi tahsisi yapıldığı ortaya çıktı. Özelleştirme kararı alınmadan aylar önce BMC’ye atölye ve alan tahsis edilmesi, ‘ihalenin adrese teslim’ olacağını ortaya koydu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, geçen hafta, fabrikaya yaptığı ziyaret de ‘özelleştirme konusundaki endişeleri’ gidermezken, fabrikada örgütlü Türk Harb-İş Sendikası, özelleştirmeye karşı direnişini sürdürme kararı aldı. Fabrikanın özelleştirilmesi kararına, muhalefet partileri ve Türk Harb-İş’ten tepki yükselirken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, fabrikanın özelleştirme kararına yönelik tepkileri yatıştırmak için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile birlikte 4 Ocak’ta fabrikayı ziyaret etti. Fabrikanın özelleştirme kararından geri adım atılmayacağının işaretini veren Akar, ‘özelleştirme kararının satış anlamına gelmediğini’ de savundu. Akar, ‘Bunun anlamı işletme hakkının devredilmesidir. Burada satmak yok. Fabrikayı sattığımız yok. Personel tasfiyesi, personelin çıkarılması kesinlikle yok. Amacımız fabrikanın verimliliğini artırmak, teknolojik seviyesini yükseltmek, fabrikayı güçlendirmek ve stratejik seviyede ürünleri üretecek hale getirmektir. Ayrıca, diğer bir amacımız yurtiçi ve yurtdışında teknolojik potansiyelden azami ve süratle istifade edilmesini sağlamaktır’ dedi. Akar, fabrikada üretilen ürünlerin, ‘özel sektörün dinamizmi ve bağlantılarından faydalanılarak dost ve müttefik ülkelere satılacağını’ belirtirken, fabrikanın modernizasyonu için ilk etapta yaklaşık 40-50 milyon dolarlık yatırımın yapılacağını da dile getirdi” ifadelerine yer verildi.
“RTÜK’te başkanın eş-dost saltanatı”
Sözcü gazetesi ön sayfasının altındaki, “RTÜK’te başkanın eş-dost saltanatı” başlıklı haberinde, “İlhan Yerlikaya, kuzenini, koruma polisini ve eski danışmanını önce RTÜK’e aldı. Sonra jet hızıyla terfi ettirip üst düzey görevlere atadı. Başkanın kuzeni Ömer Yerlikaya, Mali İşler Daire Başkanı yapıldı. Koruması Metin Erkmen, Yayın Araştırmaları Daire Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Danışmanı Yasin Keskin ise İzmir Temsilciliği’ne atandı” ifadelerini kullandı.