Türkiye’de Basın ve İfade Özgürlüğü – 196

Gezi Parkı iddianamesinde Osman Kavala, Memet Ali Alabora, Can Dündar dahil 16 kişi için ağırlaştırılmış müebbet talep edildi

23.02.2019

Barış bildirisini imzaladıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin bu hafta İstanbul Adliyesi’nde görülen duruşmalarında 28 akademisyene hapis cezası verildi.

 

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyaları birleştirilen 27 akademisyenin 21 Şubat günü görülen duruşmasında açıkladığı kararında, yargılanan akademisyenlerden 13’üne ayrı ayrı 1 yıl 10 ay 15 gün, 14’üne ise ayrı ayrı 2 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

 

Seçkin Sertdemir Özdemir, F.A.A., Gözde Aytemur Nüfusçu, Y.Y., Elif Akçalı, T.D., Yüksel Taşkın, Meltem Ahıska, Ayşe Nilüfer Durakbaşa, Cihan Yapıştıran, İrfan Keşoğlu, Doğan Çetinkaya ve N.M. 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası alırken İlkay Yılmaz, Hülya Kirmanoğlu, Eda Aslı Şeran, İsmet Akça, Ahmet Bekmen, Özgür Müftüoğlu, Nihan Aksakallı, Haydar Durak, Aysuda Kölemen, İlkay Özkuralpli, Esra Kaliber, Zeynep Tül Süalp, Öznur Yaşar Diner ve Remzi Orkun Güner ise “pişmanlık göstermedikleri” gerekçesiyle 2 yıl 3 ay hapis cezası aldılar.

 

İki yılın altındaki mahkumiyet kararlarında hükmün açıklanması geri bırakıldı.

 

Aynı gün İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşması görülen akademisyenlerden Pınar Yolum Birbil'e de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

 

Nurcan Baysal hakkında beraat kararı

 

Gazeteci yazar Nurcan Baysal, sosyal medya paylaşımları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlamasıyla yargılandığı davada hakkındaki suçlamadan beraat etti.

 

Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 21 Şubat günü görülen duruşmada verilen kararı Baysal Twitter hesabından duyurdu.

 

Gözaltına alınan gazeteci Derya Okatan serbest bırakıldı

 

Artı Gerçek Ankara muhabiri Derya Okatan, 21 Şubat günü sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Evde yapılan aramanın ardından Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülen Okatan’ın gözaltına alınmasına gerekçe olarak sosyal medya paylaşımları gösterildi.

 

Okatan, Emniyet’teki ifade işlemlerinin ardından aynı gün içinde serbest bırakıldı. Okatan’ın sosyal medya hesabındaki paylaşımları gerekçe gösterilerek “PKK propagandası” ve “MLKP üyeliği” iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

 

Pelin Ünker’e açılan davada Ahmet Çalık’ın katılma talebi kabul edildi

 

Gazeteci Pelin Ünker’e, 2017 yılının Kasım ayında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmış olan “Paradise Papers” konulu haberleri nedeniyle Bakan Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak tarafından açılan davanın üçüncü duruşması 21 Şubat günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 

P24 tarafından izlenen duruşmada Ünker ve taraf avukatları hazır bulundu.

 

Duruşmada savunmasını yapan Ünker, “Paradise Papers” olarak bilinen belgelerin dünyada çok sayıda ülkede yayımlandığını, belgelerde 126 politikacının adının geçtiğini ifade etti. Konuyla ilgili yapılan haberlere yalnızca iki politikacı tarafından dava açıldığını ve her iki politikacının da Türkiye’den olduğunu ifade eden Ünker, yapılan haberlerde yanıtlara da yer verildiğinin ve tekzip yayımlandığının altını çizdi. Ünker, haberlerde hakaret ya da iftira bulunmadığını belirtti.

 

Ünker’in avukatı Tora Pekin de esas hakkında savunma yapmayacaklarını belirtti. Basın Kanunu kapsamında davanın 4 ay içerisinde açılması gerektiğini ifade eden Pekin, CMK 229/8 uyarınca davanın düşmesi gerektiğini belirtti.

 

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, müşteki Ahmet Çalık’ın katılma talebinin kabulüne, Ünker ve avukatlarının davanın davanın düşmesi yönündeki taleplerinin ise önümüzdeki celse değerlendirilmesine karar vererek davayı 28 Mart’a erteledi.

 

“Bakur davası” Nisan ayına ertelendi

 

Bakur (Kuzey) adlı filmde “örgüt propagandası yapıldığı” suçlamasıyla haklarında dava açılan yönetmen Çayan Demirel ve gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun yargılanmasına 21 Şubat günü Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

 

P24 tarafından izlenen üçüncü duruşmaya katılmayan Demirel ve Mavioğlu avukatlarınca temsil edilirken, Demirel'in eşi belgesel yapımcısı Ayşe Çetinbaş duruşmayı gözlemci olarak izledi.

 

Duruşmada mütalaasını sunan savcı, Demirel ve Mavioğlu’nun “propaganda” suçlamasıyla cezalandırılmalarını talep etti. Savcı ayrıca fiilin basın yoluyla işlenmesi nedeniyle cezada artırıma gidilmesi talebinde bulundu.

 

Avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma için ek süre talebinde bulunması üzerine mahkeme davayı 3 Nisan 2019 tarihine erteledi.

 

Mağden ve Ketenciler’in “Cumhurbaşkanına hakaret” davası ertelendi

 

Yazar Perihan Mağden ve gazeteci İnan Ketenciler’in “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın görülmesine 21 Şubat günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

 

P24 tarafından izlenen duruşmaya Ketenciler ve Mağden katılmazken, avukatları mahkemede hazır bulundu.

 

Mağden, Nisan 2016’da yayımlanan bir yazısında Survivor adlı televizyon programının yarışmacılarından birini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a benzeterek eleştirmesi nedeniyle yargılanıyor. Ketenciler ise yazının T24 sitesinde kullanılması nedeniyle yargılanıyor.

 

Ketenciler’in avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma için süre talep etmesi üzerine mahkeme davayı 21 Mart 2019 tarihine erteledi.

 

Özgürlükçü Demokrasi davasında tahliye çıkmadı

 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin imtiyaz sahibi ve editörlerinin de aralarında bulunduğu beşi tutuklu 14 çalışanının “örgüt üyeliği,” “örgüt propagandası” ve “terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak” suçlamaları ile yargılandığı davanın üçüncü duruşması 21 Şubat günü görüldü.

 

Gazetenin imtiyaz sahibi İhsan Yaşar ve sorumlu yazı işleri müdürü İshak Yasul “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla 6 Nisan 2018 günü tutuklanmış, 10 Nisan’da ise editörler Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, Hicran Ürün ve gazete çalışanı Pınar Tarlak tutuklanmıştı. Tarlak davanın ilk duruşmasının sonunda tahliye edilmişti.

 

P24 tarafından izlenen üçüncü duruşmada tutuklu ve tutuksuz yargılanan gazete çalışanları ile avukatları hazır bulundu.

 

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmada önce tutuklu yargılanan gazeteciler söz aldı. Haklarındaki suçlamaları reddeden gazeteciler tahliyelerini talep etti.

 

Tutuksuz yargılanan sanıklar Pınar Tarlak ve Ramazan Sola da sırayla söz alarak, haklarındaki adlî kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.

 

Duruşma savcısı, hakkında yakalama kararı bulunan 6 kişinin dosyalarının ayrılmasını ve dava dosyasının esas hakkında mütalaanın hazırlanması için savcılığa verilmesini istedi. Savcı ayrıca, “kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle tüm tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını talep etti.

 

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hâllerinin devamına hükmederek davayı 10 Nisan 2019 tarihine erteledi. Mahkeme ayrıca 6 kişi hakkındaki yakalama kararının infazının beklenilmesine ve dosyanın mütalaa için savcılığa tebliğ edilmesine karar verdi.

 

Özgür Gündem davasında Hatip Dicle hakkında yakalama kararı çıkarıldı

 

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol, Zana Kaya ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile Kürt siyasetçi Hatip Dicle’nin “hükümeti, yargı organlarını veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” ve “Türk milletini, cumhuriyetini ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 11. duruşması 21 Şubat günü görüldü.

 

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Aykol, Kaya, Kızılkaya ve Dicle katılmazken, duruşmada hazır bulunan avukat Özcan Kılıç, sanıkların daha önceki duruşmalarda yaptıkları savunmaları tekrar ettiğini söyledi.

 

Duruşma sonunda mahkeme, Hatip Dicle hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar vererek davayı 28 Mart’a erteledi.

 

Aydınlık gazetesine açılan MİT TIR’ları davası düştü

 

Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel ve istihbarat şefi Orhan Ceyhun Bozkurt’un MİT TIR’larının durdurulması ile ilgili haberlerin gazetede yayımlanması nedeniyle “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla yargılandıkları davada karar çıktı.

 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, basın kanunundaki 4 aylık yasal süreden sonra dava açıldığı gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verdi. Ancak mahkeme sanıklar hakkında “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

 

Sanıklara uygulanan yurtdışına çıkış yasağının hüküm kesinleşinceye kadar devamına karar verildi.

 

Gezi iddianamesinde 16 kişiye ağırlaştırılmış müebbet talebi

 

Gezi Parkı protestolarına ilişkin aralarında Osman Kavala, Memet Ali Alabora, Can Dündar ve Çiğdem Mater’in de bulunduğu 16 şüpheliyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, 20 Şubat günü İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

 

İddianamede tüm şüphelilerin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

 

Osman Kavala, Can Dündar, Memet Ali Alabora, Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin şüpheli olarak yer aldığı 657 sayfalık iddianamede, bu isimlerin 2013 yılındaki Gezi Parkı olaylarını 2011 yılından itibaren yönlendirmeye ve başlatmaya çalıştıkları, protestoların bu isimler tarafından “finanse edildiği” ve bu isimlerin organizasyonun “tepe yönetiminde” oldukları iddia ediliyor.

 

Yiğit Aksakoğlu ve Osman Kavala’nın halen tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında Can Dündar, Memet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan ve Hanzade Hikmet Germiyanoğlu hakkında da yakalama kararı bulunduğu vurgulanıyor.

 

Ali Sönmez Kayar’ın yargılandığı dava Mayıs ayına ertelendi

 

Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Ali Sönmez Kayar ile birlikte 9 kişinin “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandıkları davanın üçüncü duruşması 19 Şubat günü İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 

Dört tutuklu sanığın hazır edildiği duruşmaya tutuksuz yargılanan Kayar ile diğer tutuksuz sanıklar, avukatları ile birlikte katıldı.

 

Duruşma sonunda açıkladığı ara kararında mahkeme tutuksuz sanıkların yurtdışına çıkış yasaklarının devamına karar vererek, davayı 28 Mayıs tarihine erteledi.

 

Gazeteci Murat Güreş’in yargılandığı dava ertelendi

 

Gazeteciler Murat Güreş, Furkan Gökşen ve Metin Aybey’in yapılan bir haberde “soruşturmanın gizliliğini ihlâl ettikleri” suçlamasıyla yargılanmalarına 19 Şubat günü devam edildi.

 

Gaziantep 9. Asliye Ceza Mahkemesi davayı 20 Haziran 2019 tarihine erteledi.

 

Çağrı Sarı’nın Paradise Papers haberi nedeniyle yargılandığı dava ertelendi

 

Evrensel gazetesi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı’nın “Paradise Papers” belgelerini haberleştirdiği için “hakaret ve iftira” suçlamasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması 19 Şubat günü görüldü.

 

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Sarı ve avukatı Devrim Avcı ile müşteki Berat ve Serhat Albayrak kardeşlerin avukatı Ferah Yıldız hazır bulundu.

 

Sarı’nın avukatı Avcı, dava konusu haberlerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraat talebinde bulundu.

 

Albayrak kardeşlerin avukatı ise, “Haberde geçen şirkette Serhat Albayrak’ın bir imza yetkisi olmadığını dosyaya sunduk. Haberin içeriğinde algı operasyonu ve müvekkil hakkında kara propaganda var” diyerek Sarı’nın cezalandırılmasını istedi.

 

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme Avcı’nın sunduğu savunma dilekçesinin incelenmesi için duruşmayı 19 Mart gününe erteledi.

 

Evrensel eski sorumlu yazı işleri müdürü Şimşek beraat etti

 

Aynı gün, Evrensel’in eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İsmail Cem Şimşek’in Tarsus Cezaevinde yaşanan hak ihlâllerine ilişkin haberler nedeniyle “iftira” suçlamasıyla yargılandığı davanın ise ilk duruşması görüldü.

 

Evrensel’de Ağustos 2018’de yayımlanan iki haber ve bir yazı gerekçe gösterilerek Tarsus 2 No’lu Ceza İnfaz Kurumunun talebiyle hazırlanan iddianamede, Şimşek’in 1 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.

 

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Şimşek ve avukatı Devrim Avcı hazır bulundu. Savunmaların ardından hükmünü açıklayan mahkeme, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Şimşek’in beraatine karar verdi.

 

Berna Laçin “dinî değerleri aşağılama” suçlamasından beraat etti

 

Oyuncu Berna Laçin hakkında bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması 19 Şubat günü görüldü.

 

İstanbul Anadolu 59. Asliye Ceza Mahkemesi, Laçin’in hakkındaki suçlamadan beraatine karar verdi.

 

İstinaf mahkemesi Cumhuriyet davasında verilen cezaları onadı

 

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi Cumhuriyet davasında verilen mahkûmiyetleri onadı. İstinaf mahkemesi, 18 Şubat 2019 tarihli kararında ilk derece mahkemesinin kararında “usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı” gerekçeleriyle istinaf başvurularının reddine karar verdi.

 

Karar, beş yılın altında hapis cezasına çarptırılan sanıkların cezalarının kesinleştiği anlamına geliyor. Beş yılın üzerinde hapis cezalarına çarptırılan Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Akın Atalay, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ve Orhan Erinç yönünden ise kararın Yargıtay’da temyiz yolu açık bulunuyor.

 

Konuyla ilgili ayrıntılı habere bu bağlantıdan ulaşılabilir.

 

Gazeteci Özgür Paksoy’a hapis cezası

 

Gazeteci Özgür Paksoy, sosyal medya paylaşımlarından dolayı yargılandığı davada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

 

Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Şubat günü görülen karar duruşmasına Paksoy SEGBİS üzerinden katılarak savunmasını yaptı. Suçlamaları reddeden Paksoy, beraatini talep etti. Paksoy’un avukatı da müvekkiline isnat edilen suçların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, beraatini istedi.

 

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Paksoy’un “örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

 

Paksoy’un avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma için ek süre talebini reddeden mahkeme, Paksoy’a sosyal medya paylaşımlarında birden çok “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmesine karar verdi ve cezanın ertelenmesi talebini reddetti.

 

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi

 

22 Şubat 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 155 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde.

 

Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan ulaşılabilir.

 

1    Abdulkadir Turay, DİHA muhabiri

2    Abdullah Dirican, Zaman gazetesi yurt haberleri editörü

3    Abdullah Kaya, DİHA muhabiri

4    Abdullah Kılıç, Habertürk

5    Abdullah Özyurt, Zaman gazetesi muhabiri

6    Abdulvahap İş, serbest gazeteci

7    Ahmet Altan

8    Ahmet Feyzullah Özyurt

9    Ahmet Memiş, gazeteci, Haberdar internet sitesi

10    Ahmet Metin Sekizkardeş, Zaman gazetesi

11    Ahmet Yavaş, TRT (Erzurum)

12    Ali Ahmet Böken, TRT Haber koordinatörü

13    Ali Akkuş, eski Zaman gazetesi yayınlar editörü

14    Ali Aşikar, Azadiya Welat

15    Ali Babür Boysal, Zaman gazetesi tasarımcı

16    Ali Ünal, Zaman köşe yazarı

17    Ali Yüce, TRT Radyosu yayın şefi

18    Arafat Dayan, Demokratik Ulus eski yazı işleri müdürü

19    Aslı Ceren Aslan, Özgür Gelecek yazı işleri müdürü

20    Ayşe Düzkan

21    Ayşe Nazlı Ilıcak, Yarına Bakış gazetesi yazarı

22    Ayşenur Parıldak, Haberdar ve Zaman

23    Aytekin Gezici, gazeteci-yazar

24    Aziz İstegün, Diyarbakır Zaman bölge temsilcisi

25    Bayram Kaya, Zaman muhabiri

26    Beytullah Özdemir, Zaman gazetesi Düzce temsilcisi

27    Burçin Dokgöz, Çorum eski Zaman ve Cihan muhabiri

28    Cemal Azmi Kalyoncu, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı

29    Ceren Taşkın, Hatay Ses gazetesi

30    Cuma Ulus, Millet Gazetesi yayın koordinatörü

31    Cumali Çaygeç, TRT Şeş haber müdürü

32    Cüneyt Seza Özkan, Samanyolu TV haber yönetmeni

33    Çetin Kurşun, Azadiya Welat

34    Doğan Baran, Odak dergisi sahibi, yazı işleri müdürü

35    Emin Demir, serbest gazeteci

36    Emre Soncan, eski Zaman savunma muhabiri

37    Ercan Gün, Fox TV haber editörü

38    Erdal Süsem, Eylül dergisi editörü

39    Erdal Şen, eski Meydan gazetesi yazı işleri müdürü

40    Erdoğan Zamur, Gün Matbaa çalışanı

41    Eren Erdem, Karşı gazetesi eski genel yayın yönetmeni

42    Erol Yüksel, TRT Haber Dairesi başkan yardımcısı

43    Erol Zavar, Odak dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü

44    Fahri Öztoprak, Cihan/Zaman Samsun muhabiri

45    Faruk Akkan, Cihan Haber Ajansı

46    Ferhat Çiftçi, Azadiya Welat gazetesi Gaziantep temsilcisi

47    Ferhat Parlak, Silvan Mücadele gazetesi sahibi

48    Fevzi Yazıcı, Zaman eski tasarım direktörü

49    Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Türksolu gazetesi yazarı

50    Gurbet Çakar, Hevi Kadın dergisi

51    Gültekin Avcı

52    Habip Güler, Eski Zaman muhabiri

53    Hakan Aksel, TRT yapımcı-yönetmen

54    Hakan Ergün, Azadiya Welat ve Özgür Gündem dağıtımcısı

55    Hakan Taşdelen

56    Halil İbrahim Mert, TRT (Erzurum)

57    Hamit Dilbahar, Azadiya Welat gazetesi yazarı

58    Hamza Günerigök, TRT spikeri

59    Hanım Büşra Erdal, eski Zaman muhabiri ve köşe yazarı

60    Harun Çümen, Zaman gazetesi eski yazı işleri müd.

61    Hasan Bozkurt, Bugün gazetesi muhabir

62    Hasan Duman, Özgürlükçü Demokrasi dağıtımcı

63    Hasan Hüseyin Örs, TRT eski yapım-yayın görevlisi

64    Hasan Taşar, TRT eski Ankara muhabir

65    Hatice Duman, Atılım gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü

66    Haydar Ergül, Demokratik Modernite dergisi editörü

67    Hicran Ürün, Özgürlükçü Demokrasi editörü

68    Hidayet Karaca, Samanyolu Yayın Grubu başkanı

69    Hüseyin Aydın, Cihan muhabiri

70    İbrahim Halil Öztürkeri, TRT eski yapım-yayın görevlisi

71    İdris Okur, Cihan Haber Ajansı Çorum muhabiri

72    İdris Sayılgan, DİHA

73    İdris Yılmaz

74    İhsan Sinmiş, Gün Matbaa çalışanı

75    İhsan Yaşar, Özgürlükçü Demokrasi imtiyaz sahibi

76    İrfan Karaca, Gün Matbaa çalışanı

77    İshak Yasul, Özgürlükçü Demokrasi sorumlu yazı işleri müdürü

78    İsmail Çoban, Azadiya Welat eski yazı işleri müdürü

79    İsmail Ersan, AA Yalova temsilcisi

80    İsmail Evren, Nokta dergisi haber müdürü

81    Kamuran Sunbat, DİHA eski Çukurova muhabiri

82    Kasım Zengin, Gün Matbaacılık sahibi

83    Kazım Canlan, Cihan haber ajansı eski Ankara haber müdürü

84    Kemal Sancılı, Özgür Gündem imtiyaz sahibi

85    Kenan Karavil, Radyo Dünya genel yayın yönetmeni

86    Kibriye Evren, JinNews muhabiri

87    Mahmut Abay, Gün Matbaa çalışanı

88    Mehmet Ali Ay, muhabir, Vahdet ve Bugün gazeteleri

89    Mehmet Ali Çelebi, Özgürlükçü Demokrasi editörü

90    Mehmet Baransu, Taraf gazetesi yazarı

91    Mehmet Güleş, DİHA

92    Mehmet Gündem, Milliyet gazetesi eski yazarı

93    Mehmet Kuru, Zaman Eskişehir muhabiri

94    Mehmet Sıddık Damar

95    Meltem Oktay, DİHA

96    Metin Arslan, Bugün gazetesi muhabir

97    Mikail Barut, Özgür Halk Dergisi eski editörü

98    Miktat Algül, Mezitli FM genel yayın koordinatörü

99    Muhammed Sait Kuloğlu, Subuhaber.com imtiyaz sahibi

100    Muhsin Pilgir, Zaman ve Cihan haber ajansı muhabiri

101    Murat Çapan, Nokta sorumlu yazı işleri müdürü

102    Murat Dağdeviren, Demokrat Gebze gazetesi sahibi

103    Mustafa Erkan Acar, Bugün gazetesi haber müdürü

104    Mustafa Gök, Ekmek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi

105    Mustafa Gökkılıç, eski Radikal ve Habertürk TV muhabiri

106    Mustafa Göktaş, Özgür Gündem Şanlıurfa muhabiri

107    Mustafa Ünal, gazeteci, Zaman

108    Mutlu Çölgeçen, Millet gazetesi yazı işleri koordinatörü

109    Mutlu Özay, Cihan haber ajansı muhabiri

110    Mümtazer Türköne, Zaman köşe yazarı

111    Nadir Yücel, Çorum Yıldız genel yayın yönetmeni

112    Nedim Türfent, DİHA

113    Nizamettin İzgi, Batman gazetesi sahibi

114    Nuh Gönültaş

115    Nuri Durna, TRT

116    Nuri Yeşil, Azadiya Welat gazetesi Dersim temsilcisi

117    Nurullah Kaya, Gaziantep Zaman bölge temsilcisi

118    Oğuz Usluer, Habertürk eski yayın koordinatörü

119    Osman Yakut, Zaman Antalya

120    Ömer Oruç, eski Cihan muhabiri

121    Özcan Keser, TRT muhabiri

122    Özden Kınık, TRT

123    Pınar Gayıp, ETHA muhabiri

124    Reyhan Hacıoğlu, Özgürlükçü Demokrasi editörü

125    Rojhat Doğru, Gale Kurdistan TV muhabiri

126    Sadık Demir, Radyo Karacadağ

127    Sait Gürkan Tuzlu, Cihan haber ajansı muhabiri

128    Salih Turan

129    Sami Tunca, Mücadele Birliği dergisi yazı işleri müdürü

130    Semiha Mete, Özgürlükçü Demokrasi dağıtımcı

131    Semiha Şahin, ETHA editörü

132    Serhat Şeftali, Zaman gazetesi eski Akdeniz bölge temsilcisi

133    Serkan Aydemir, Bitlis Aktüel gazetesi muhabiri

134    Serkan Canbaz,TRT Ankara muhabir/editör

135    Sertan Önal, Halkın Günlüğü muhabir

136    Seyid Kılıç, TRT Haber

137    Seyithan Akyüz, Azadiya Welat gazetesi Adana temsilcisi

138    Sezai Yavaş, TRT Diyarbakır bölge müdür yardımcısı

139    Şahabettin Demir, DİHA muhabiri

140    Şeref Yılmaz, Irmak TV

141    Turgut Usul, TRT muhabiri

142    Ufuk Şanlı, eski Vatan yazarı

143    Uğur Akgül, DİHA muhabiri

144    Uğur Yılmaz, Bitlis Belediyesi basın birimi eski çalışanı

145    Ünal Tanık, Rota Haber genel yayın yönetmeni

146    Vahit Yazgan, İzmir Zaman bölge temsilcisi

147    Veli Büyükşahin, TV 10 yöneticisi

148    Veli Haydar Güleç, TV 10 yöneticisi

149    Yakup Çetin, eski Zaman muhabiri

150    Yakup Şimşek, Zaman marka pazarlama müdürü

151    Yalçın Güler, TRT (Erzurum)

152    Yetkin Yıldız, Aktif Haber sitesi yayın yönetmeni

153    Yılmaz Kahraman, Özgür Halk dergisi editörü

154    Zehra Doğan, Jinha

155    Ziya Ataman, DİHA muhabir