“Cinayet değil adalet aramak suç”

Karar gazetesi Çorlu tren faciasında 9 yaşındaki oğlunu kaybeden annenin ifadeye çağırılmasını manşete taşıdı

02.01.2020

Karar gazetesinin manşetinde, “Cinayet değil adalet aramak suç” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Zincirleme ihmallerle gelen Çorlu’daki tren faciasında 9 yaşındaki oğlu Arda’yı kaybeden Mısra Öz Sel asıl sorumluların ceza almasını isteyen tweetleri için ifadeye çağrıldı. Evlat acısıyla yıkılan bir annenin adalet talebine devletin soruşturmayla cevap vermesi kamuoyu vicdanını yaraladı. 1.5 yıldır işletilmeyen adalet mekanizmasının acılı bir anne için anında devreye girmesine tepki yağdı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin öldüğü katliamda hayatını kaybeden dokuz yaşındaki Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz Sel hakkında soruşturma başlatıldı. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın gerekçesi sosyal medya paylaşımları. Mısra Öz Sel, Twitter hesabından soruşturmayı şu mesajla duyurdu: ‘Oğlumu iki parça trenin altından aldım diyorum. Bugüne kadar sabırla adil yargı bekledik diyorum. Bugün emniyetten aranıyorum!!! Twitter paylaşımlarım yüzünden Çorlu Başsavcılığı ifadeye çağırıyor beni! Vaz mı geçeceğim bu gösterdiğiniz sopa ile!? Ayıp!!!!’ Mısra Öz Sel soruşturma ile ilgili başka bir açıklamasında ‘Mahkemenin böyle büyük bir katliamda oturup sosyal medyada kim ne demiş, ne yapmış araştırmak veya davada sorumluları aklamak yerine adil bir şekilde sorumluları bizlerin karşısına çıkarıp adaleti sağlamadığı için öfkeliyim. Bir buçuk yıl geçti, yargılanan, tutuklanan veya görevden alınan bir kişi bile yok. Bu davada çok ciddi usulsüzlükler var. Bunlardan bir tanesi de sanık olmaları gereken kişilerin tanık olarak ifadelerinin hakim karşısında değil mübaşir tarafından alınması. Yasımızı bile tutamadığımız böyle bir olayda ne yazık ki mahkemelerin üzerimize gelmeleri korku psikolojisi salmaktır, susturmaktır başka bir şey değil. Davadan vazgeçmeyeceğim, gider ifademi veririm. Bu asıl bana ve tüm mağdurlara bir hakarettir, bizi hiçe saymaktır’ ifadelerini kullandı. Öte yandan kazanın son duruşmasında sanıkların tutuklanmaları isteminin reddedilmesini isteyen savcıya tepki gösteren Oğuz Arda Sel’in dedesi mahkemeye isyan etmişti: ‘9 yaşındaki bir çocuğun ikiye bölünmüş halini görsünler ondan sonra karar versinler. Biz yaşamıyoruz. Nerde adalet? Orta sahadan top çevirdiler. Bu ülkede adalet mekanizması işlemiyor. İnsanlar adalet diyor, insanlar ölüyor. Kimse bakmıyor, herkes önüne bakıyor işine bakıyor. Türk halkının itibarı ne olacak beyler, insanlar ölüyor. Cumhurbaşkanım torununu kucağına alıp seviyorsun. Benim torunum iki parçaydı, çuval gibi diktiler! Beni alın zindana atın. Çekin şu pis ellerinizi adaletin üstünden’. Dede daha önce de yine duruşma sonrasında darp edilmişti.”

“Kanal doğurdu”

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Kanal doğurdu” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Çevresel ve ekonomik tahribata yol açacak Kanal İstanbul’un ÇED raporunda başka vahim konular da yer alıyor. Raporun 1426. sayfasında ‘Zincirbozan-Gelibolu’dan Saros Körfezi’ne bir kanal açılması’ öneriliyor. Yani Ege’den Karadeniz’e geçecek bir askeri gemiye Çanakkale Boğazı’nı da kullanmama olanağı sağlanmış oluyor. Rapor, Montrö Sözleşmesi’nin Kanal İstanbul’la delinmeyeceği, çünkü Çanakkale Boğazı’nın da Montrö’ye tabi olduğu iddiasını çürütüyor. Türkiye’yi Ege ve Doğu Akdeniz’de ‘fiilen’ kuşatan ABD’ye kuzeyde de ‘kuşatma’ olanağı verilecek. ABD ve NATO’ya Karadeniz yolu açılacak!”  

“Yeni yılda zam ve vergi yağdı”

Birgün gazetesi manşetindeki, “Yeni yılda zam ve vergi yağdı” başlıklı haberinde, “Özel şirketlerin işlettiği Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yüzde 14 zam yapıldı. Geçiş garantileri nedeniyle Hazine tarafından fonlanan köprülere yapılan zamlar yurttaşın belini bükecek. Yeni tarifeye göre Osmangazi Köprüsü’nden geçen bir otomobilin ücreti 118 liraya, 3’üncü Köprü’den geçiş ücreti ise 22 liraya yükseldi. Araç büyüdükçe geçiş ücretleri de artıyor. Yeni İstanbul Havalimanı’nda terminalde pankart kaldırarak yolcu bekleme uygulaması sonlandırıldı. Yeni uygulamaya göre yolcu karşılayacaklar için yeni bir alan oluşturulacak. Bu akana geleceklerden 31 Mart’tan sonra ücret alınacak. Konaklama vergisi ve dijital hizmet vergisi dün itibariyle yürürlüğe girdi. Motorlu taşıtlar vergisi, pasaport harcı, ehliyet harcı, doğalgaz dağıtım bedeli de zamlandı” ifadelerine yer verdi.

“İktidar için zor yıl”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “İktidar için zor yıl” başlıklı haber yer aldı:

“Türkiye 2019 yılında iç ve dış siyasette hareketli günler yaşadı. Ekonomik kriz sürecinin yakıcı etkileri görüldü. AKP seçimlerde kan kaybetti. Siyaset Bilimciler Prof. Dr. Ayşen Uysal, Doç. Dr. Deniz Yıldırım, Sezin Öney, Prof. Dr. Yüksel Taşkın ve iktisatçı Doç. Dr. Murat Birdal ile Türkiye’nin iç ve dış politikasının yanı sıra muhalefetin 2020’deki pozisyonunu konuştuk. Sezin Öney: Türkiye dış siyasette artık oyun ve hareket alanının daraldığını, ateşle oynadığını algılayamıyor. Yüksel Taşkın: Demokrasi ittifakı, bu yeni rejimi mutlaka geriletecektir. Her durumda AKP, kendi içerisinden gelen aktörler nedeniyle zemin yitirmeye devam edecektir. Deniz Yıldırım: İktidarın daralmayı tersine çevirecek uzun vadeli bir stratejisi yok, antidemokratik yollarla gerilimi daha da ileriye taşıyacağını belirtebiliriz. Murat Birdal: Önümüzdeki yıl içerisinde de uluslararası konjonktürün ekonomi üzerinde belirleyici rol oynayacağını göreceğiz. Ayşen Uysal: İnsanlık tarihi bize en baskıcı rejimler altında bile direniş yöntemleri geliştirebilmenin mümkün olduğunu gösteriyor.”