“Direniş ve zafer”

Gazetelerin manşetinde baro başkanlarının Ankara “zaferi” yer aldı.

24.06.2020

Ankara girişinde polis müdahalesiyle durdurulan baro başkanları bir günlük oturma eyleminin ardından başkente girdi.

Birgün gazetesi manşetindeki habere, “Barikat aşıldı” başlığını attı. Haberde şöyle denildi:

“İktidarın baroları bölme hazırlığına karşı Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gerçekleştirilen ‘Savunma Yürüyüşü’ne yönelik polis engeli, direnişin ikinci gününde son buldu. Ankara girişinde yaklaşık 27 saat ablukaya alınan 60’a yakın baro başkanı ve çok sayıda avukat, tüm engellemelere rağmen geri adım atmadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yapılan görüşmeler sonucunda barikatın kaldırılmasıyla 200 metrelik temsili yürüyüş gerçekleştiren baro başkanları, daha sonra Anıtkabir'e geçti. Baro başkanları Ankara girişinde polis ablukasındayken, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu bir ziyaret gerçekleştirmek istedi. Baro başkanları Feyzioğlu’nun görüşme talebini sırtlarını Feyzioğlu’na dönerek protesto etti. Başkanlar, ‘Baroları böldünüz’ açıklaması yapan Feyzioğlu’na yönelik tepkilerini ‘Asıl siz baroları böldünüz, gölge etmeyin’ diyerek gösterdi. Kendisine yönelik tepkilere yanıt veren Feyzioğlu, ‘İstifa etmemi gerektiren bir durum yok’ diye konuştu. Öte yandan Ankara'da avukatların polis tarafından darp edildiği sırada Anıtkabir'den fotoğraf paylaşan Feyzioğlu’na tepki gösteren TBB İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Avukat Mustafa Kemal Karahan, görevinden istifa etti.”

Evrensel gazetesi habere manşetinde, “Tarihi savunma!” başlığıyla yer verdi:

“Baroların yapısını değiştirmeyi öngören yasa değişikliğine karşı bulundukları illerden Ankara’ya yürüyen ama kente girişine izin verilmeyen baro başkanlarının oturma eylemi sonuç verdi. Bölgede sabahlayan baro başkanları saatler süren eylemlerinden sonra iktidara geri adım attırdı ve ürüyüşle Anıtkabir’e gitti. Baro başkanlarına Türkiye’nin dört bir yanından verilen destek dün de sürdü. Birçok ilde adliyeler önünde buluşan binlerce avukat ‘Savunma susmayacak’ dedi. İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu ‘Bu eylemlerimiz sözde değişiklik taslakları söylemleri çekilene kadar devam edecek. Biz bu tasarıya direneceğiz’ dedi.”

Haber Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Direniş ve zafer” başlığıyla yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Hükümetin baroları zayıflatma projesine karşı ‘Savunma Yürüyüşü’ yapan baro başkanlarının Ankara girişindeki direnişi sonuç verdi. Polis, 24 saatlik eziyet ve şiddetin ardından bariyerleri açtı. Baro başkanları, 24 saat sonra yanlarına gelen TBB Başkanı Feyzioğlu’nu sırtlarını dönerek protesto etti ve aralarına almadı. İYİ Parti lideri Akşener, CHP heyeti ve Yavaş başkanlara destek verdi. Geriye Türkiye’de hukukun çökertildiğini kanıtlayan görüntüler kaldı.”    

Sözcü gazetesi manşetindeki habere, “Direnerek Anıtkabir’e” başlığını attı:

“İktidarın, baroları ayrıştırmasına tepki için Ankara’ya yürüyen avukatlar, 26 saatlik mücadelenin ardından krizin çözülmesi üzerine Ata’nın huzuruna çıkabildi. 80 ilin baro temsilcileri, anayasal haklarını kullanarak önceki gün Ankara’ya ulaştı. Ancak, valilik kararıyla Ankara’ya alınmadılar. Oturma eylemi başlatan avukatlar geceyi bir inşaat sahasında polis ablukası altında geçirdi. Her türlü yıldırmaya ve para cezalarına rağmen avukatlar direndi. Öyle ki oturdukları pastaneye bile ceza kesildi. Meral Akşener ve CHP’li Önder Sav’ın devreye girmesiyle sorun çözüldü. Avukatlar Anıtkabir’e çıkabildi.”  

Karar gazetesi habere manşetinde, “27 saatlik ayıp” başlığıyla yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Hükümetin barolar taslağı ‘yargıyı bölme çabası’ eleştirilerini getirirken, düzenlemeyi protesto için yürümek isteyen baro başkanlarının polis zoruyla durdurulması yanlışa boyut kattı. 56 temsilci, 27 saatlik ‘utanç barikatının’ ardından hiçbir sorun yaşanmadan Anıtkabir’e çelenk bıraktı. Geride ‘Yasal haklarını kullanan, üstelik hukukun ana unsuru olan baroları engelleme çabasına ne gerek vardı?’ sorusu kaldı. Baro başkanlarının yürüyüşü başlattığı süreçte Anıtkabir’e giderek ‘Sorun gerçekten bu yürüyüş avukatların yargının sorunlarını çözmek için mi? Yoksa başka bir şey için mi?’ açıklaması yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na dün de baroların tepkisi sert oldu. Ankara’da tepki çeken muameleye maruz kalan baro başkanları bulundukları alana gelen Feyzioğlu’na sırtlarını dönerek tepki gösterdi. İstifa çağrıları yükseldi. Polisten, Metin Feyzioğlu’nun içeri girişi için barikatı açmamasını isteyen başkanlar, Feyzioğlu’na yönelik de, ‘Çok teşekkür ederiz, sayenizde oldu bunlar’ dedi. Feyzioğlu ‘Benim sayemde olmadı ama birliğimizi bozduğunuz için olabilir’ karşılığını verirken baro başkanları da ‘Birliğimizi siz bozdunuz’ dedi. Baro başkanları, tartışmanın devamında Feyzioğlu’na ‘Gölge etmeyin sayın Başkan’ dedi.”

Yeni Yaşam gazetesi ise manşetindeki, “Savunmanın direnişi yayıldı” başlıklı haberinde, “Baroların bölünmesine yol açacak düzenlemeye ve anti demokratik uygulamalara karşı Türkiye’nin her yerinden Ankara’ya yürüyen ve önceki gün kent girişinde durdurulan baro başkanları ve avukatlar kent girişinde abluka altında sabahladı. Polis maske takılmaması gibi gerekçelerle defalarca hukukçulara müdahale etti. Polis ÖHD Ankara Şube Eş Başkanı Şevin Kaya’yı da tekmeleyerek darp etti. Avukatlar polisin müdahalesini ‘savunma susturulamaz’ sloganları ve alkışlarla protesto ederken ‘Feyzioğlu istifa’ sloganıyla da TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nu istifaya çağırdı. Geceyi soğuk havada geçiren avukatlar için getirilen çadırın ve yemeğin alana girmesine polis izin vermedi. Öte yandan dün tüm adliyelerde eylem yapan avukatlar, Ankara’daki ablukanın kaldırılmasını istedi” ifadelerini kullandı.