“İşsizlikten kırılıyoruz”
Gündemin dikkat çeken haberleri Cumhuriyet, Karar ve Birgün gazetelerinin manşetindeydi.
09.09.2020
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “İşsizlikten kırılıyoruz” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) ağustos ayıyla ilgili ‘Aylık İstatistik Bülteni’, ülkenin büyük sorunu olan işsizliğin Covid-19 salgınında daha da ağırlaştığını bir kez daha ortaya koydu. Bültene göre, işsizlik ödeneği almak için ilk 7 ayda başvuran işsiz sayısı 1 milyon 66 bin 303 kişiye ulaştı. Bu kişilerin sadece 366 bin 974’ü ise sık sık eleştirilen ağır çalışma günü ve prim şartlarını karşılayarak ödenek almaya hak kazandı. Salgın nedeniyle 17 Nisan’dan bu yana işçi çıkarma yasağı uygulanmasına rağmen temmuzda önceki aya göre işsizlik ödeneği için başvuran kişi sayısı 96 bin 186, ödenek alanlar 27 bin 656 kişi arttı. Ayrıca mart ayına göre başvuran işsiz sayısı 564 bin 107, ödenek alanlar 127 bin 239 kişi çoğaldı. Yine bültene göre, işverenlerin eleman talebini gösteren ‘açık iş’ sayıları da azalmaya devam ediyor. İŞKUR’a kayıtlı açık iş sayısı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 31.2 azalarak 114 bin 113’e düştü. İlk 8 ayda ise açık iş sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 32.8 azalarak 964 bin 265 adede geriledi. Açık iş sayısı özel sektörde yüzde 34.2 (936 bin 872) düşerken, kamuda yüzde 166.3 (27 bin 393) arttı. Buna paralel olarak işe yerleştirilen kişi sayısı da, ağustos ayında yüzde 27.6 azalarak 75 bin 217, ilk 8 ayda yüzde 43.4 azalarak 537 bin 3 kişiye geriledi. Ayrıca cinsiyete göre bakıldığında ilk 8 ayda işe yerleştirilen kadın sayısı yüzde 41.4 azalarak 181 bin 434, erkek sayısı yüzde 44.3 azalarak 355 bin 569 kişiye indi.”
“Sıra son birikmiş parada”
Karar gazetesi manşetinde, “Sıra son birikmiş parada” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Sigorta Tanıtım Töreni’nde yaptığı açıklamalar ekonomi dünyasında tartışmalara neden oldu. Sigorta sektöründe biriken fona değinen Erdoğan önceki gün şöyle konuşmuştu: ‘Türk sigorta ve emeklilik sektörü ne kadar yüksek düzeyde fon biriktirirse, ülkemizin büyümesine ve kalkınmasına o derece destek verecektir. Devletin desteği ve teşvikiyle fon tutarı 154 milyar liraya ulaşan bireysel emeklilik sisteminde yapılacak atılımlarla reel sektöre uzun vadeli ve düşük vadeli kaynak sağlanabilecektir.’ Yapılan bu açıklama daha önce İşsizlik Fonu ve Türkiye Varlık Fonu’nda (TVF) şirketlere verilen destekleri hatırlattı. İşsizlik Fonu’yla kamu bankalarına sermaye ve mevduat sağlandı. Varlık Fonu’nda da inşaat şirketlerine destekler verilmişti. İşsizlik Fonu’nun parası da daha çok işverene yaramıştı. Şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı sisteme göre, bireysel emeklilik tasarrufları da şirketlerin kullanımına açılacak. Böylece hisse senedi, devlet tahvilleri gibi yerlerde tutulan Bireysel Emeklilik Sistemi paraları nakde dönüşecek. Daha öncelerde de olduğu gibi birikim neredeyse yön oraya çevriliyor. Ekonomi dünyası ise yapılan girişimin yanlış olduğuna değindi ve eleştirdi. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun sosyal medya hesabı üzerinden şöyle konuştu: ‘Hükümet, kıdem tazminatı, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi dar gelirlinin birikimlerine göz dikti. Önce kıdem tazminatının fona devrini denedi, tepki alınca hedef değiştirdi BES’e yöneldi. Resmen avına yaklaşan aslan gibi her yolu deniyor” dedi. Analist Zafer Yükseler ise “BES’te yapılacak düzenlemelerle reel sektöre ucuz kaynak sağlanacağı söyleniyor. İnşallah BES’te Tasarrufa Teşvik Hesabı ve (Memur Yardımlaşma Kurumu) MEYAK’a benzemez’ dedi. Ekonomist Mustafa Sönmez de ‘İyi de o paranın yarıdan çoğu devlet kağıdında, eurobontta, kalanı, özel sektör tahvilleri ile hisse senedi ve mevduatta. Boşta para yok’ ifadelerini kullandı.”
“Virüs müzikle yayılıyor!”
Birgün gazetesi manşetindeki, “Virüs müzikle yayılıyor!” başlıklı haberinde, “Genelgeye göre Ayasofya’nın açılışında, her hafta kitlesel kılınan Cuma namazlarında, Erdoğan’ın mitinginde, AKP’lilerin düğününde, fabrikalarda, limanlarda bulaşmayan virüs, müziği duyunca harekete geçiyor. AKP iktidarının pandemi ‘önlemi’ olarak aklına ilk gelen hamlenin müzik yayınının susturulması olması tepkiyle karşılandı. Artan koronavirüs vakalarına karşı hükümet yeni tedbirleri devreye aldı. Sınırlı kalan bu önlemler içinde en ilginci kafe ve restoranlardaki müzik yayınının kesilmesi oldu. Müzikle virüs yayılımının nasıl bağlantılı olduğu tartışma yarattı. Koronavirüste resmi vaka sayısının bin 700’ü aşması can kaybını ise Mayıs ayının ilk haftasındaki gibi 50’nin üzerine çıkması sonrası hükümet bir dizi önlemi uygulamaya koydu. Uzmanların günlerdir süren çağrısı sonrası alınan önlemler sınırlı kaldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısında 81 ili kapsayacak kararlara alındığı belirtildi. Ayakta yolcu yasağının nasıl uygulanacağı açık biçimde belirtilmeyince sabah saatlerinde durak ve istasyonlarda yoğunluk oluştu. Otobüs içinde oluşan tehlike bu kez duraklara sarktı. Minibüslerde ise balık istifi yolcu taşındı. Küçükçekmece'de bir minibüsün üzerindeki “Getiri bir mutluluk” reklamı ise tıklım tıklım dolu minibüsle tezat oluşturdu” ifadelerine yer verdi.