“Abluka dağıtılacak faşizm yenilecek”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin protestoları ve polisin sert müdahalesi gündemde geniş yer buldu.

03.02.2021

Birgün gazetesi manşetinde, “Abluka dağıtılacak faşizm yenilecek” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“İKTİDARIN bütün karalama ve hedef göstermelerine rağmen Boğaziçi Üniversitesi’nde direniş sürüyor. 158 yıllık üniversiteye AKP’li Melih Bulu’nun ‘kayyum rektör’ olarak atanmasını kabul etmediği için polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınan 159 öğrenciden 98’i serbest bırakıldı, eylemlere katılan on öğrenci hakkında ise yeniden gözaltı kararı verildi. Önceki gün gözaltına alınan kişilerden bir bölümü adliyeye sevk edilirken dün de Ankara ve İstanbul’da 150’ye yakın kişi gözaltına alındı. Kadıköy Rıhtım’da Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak ve Bulu’yu protesto etmek isteyenlere polis müdahale etti. Biber gazı ve plastik mermi kullanan polis, en az 77 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan bir kadın, ‘Boğaziçi’ndeki rektörü istemeyen öğrencilere destek olduğum için götürülüyorum’ dedi. ‘Asla aşağı bakmayacağız’ ve ‘Direne direne kazanacağız’ sloganları atılırken polisin bir sivil polisi de gözaltına almaya çalışması dikkat çekti. Emek ve Demokrasi Güçleri polis müdahalesine rağmen Kadıköy’de bir basın açıklaması yaptı: ‘Siyasal bir iş haline, adeta bir görev haline getiren İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlıkları dahil ülkemizde kayyum politikasını uygulamaya devam ediyor. Bugün üniversitelerde rektör atamaları da seçilmişlere uygulanan kayyumun bir başka boyutu; çünkü burada seçime de müsaade ettirmiyor, seçim de yaptırmıyor’ ifadeleri kullanıldı. Öğrenciler yerlerde sürüklenerek gözaltına alınırken Kadıköy sokaklarına dağıldı, evlerden ‘tencere-tava’ sesleri ile destek geldi.”

“Dayanışma büyüyor”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Dayanışma büyüyor” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Cumhurbaşkanı’nın yeni anaysa vadettiği saatlerde Boğaziçi’nde 159 öğrencinin gözaltına alınması, iktidarın ‘demokratik’ adım peşinde olmadığını faş etti. Öğrencilerin demokratik taleplerine destek arttı. Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektörü protesto ederken gözaltına alınan 159 öğrenciden 98’i serbest bırakıldı. Öğrenciler, destek çağrısı yaparken, üniversiteli akademisyenler kayyuma karşı nöbetlerini sürdürdü. Gözaltılara tepki olarak 159 rakamının yer aldığı dövizleri taşıyan hocalar pankart açtı: ‘Aşağı Bakmıyoruz, Vazgeçmiyoruz.’”

“Polisi çekin, gençleri dinleyin”

Karar gazetesi manşetindeki, “Polisi çekin, gençleri dinleyin” başlıklı haberinde, “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör protestolarında vicdan yaralayan tablo… Türkiye’nin ortak değeri olan öğrencilerin okul yolunda ablukaya alınması ve kampüsteki sert gözaltılar öfke uyandırdı. Şiddet söz konusu olmadığı halde sürece polisin dâhil edilmesi ve eylemlerin siyasi istismar konusu haline getirilmesi de tepki çekti. Kamuoyunda ‘Çözüm şiddet değil, bu gençlerin ne istediğine kulak vermek’ çağrıları yapıldı. KILIÇDAROĞLU: Liyakati savundukları için gençlerin gözaltına alınması kabul edilemez. Rektör Bulu görevinden ayrılıp bu çirkin duruma son vermeli. AKŞENER: Büyüklerin görevi hangi görüşte olursa olsun gençlerin önündeki dikenleri ayıklamak. Erdoğan bir defacık gençlere mentörlük yapsın. DAVUTOĞLU: Akademik özgürlük ortamını korumak toplumun ortak görevi. Aklı selime dönülmesi ve konuşulabilir bir zeminin inşa edilmesi gerekiyor. BABACAN: Yeter artık, inadınızdan vazgeçin. Öğrencileri derhal salın, üniversitelerde de seçimi esas alın. Gençleri rahat bırakın. Duruşumuz budur” ifadelerine yer verdi.

“AşağıBakmayacağız”

Cumhuriyet gazetesi manşetin altında, “AşağıBakmayacağız” başlıklı habere yer verdi:

“Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan AKP’li Bulu’yu protesto ederken darp edilerek gözaltına alınan öğrenciler, serbest kaldıktan sonra yaşadıklarını gazetemizle paylaştı: Polisin cinsiyetçi küfürlerine ve tacizine maruz kaldık. Her yerimiz morardı. Gece ağrıdan uyuyamadık. Ayağı çatlayan, kafasına aldığı darbe nedeniyle travma geçiren, çenesi çıkan öğrenciler, yerlerde sürüklendiklerini anlattı. Bir öğrenci, ‘Yerde sürüklerlerken başörtüm açıldı. Başımı örtme isteğime ‘Örteceğim senin başını, başını öne eğ görürsün sen’ denildiğini anlattı.”

“Öğrenciden çok terörist var”

Yeni Şafak gazetesinin manşetinde, “Öğrenciden çok terörist var” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Boğaziçi Üniversitesi’nde muhalefet partilerinin ‘siyasi rant’ için kışkırttığı gösterilerde gözaltına alınanların profili, ‘rektör ataması’nın tamamen bahane olduğunu gösteriyor. Kampüste olay çıkardıkları için gözaltına alınan 159 kişiden 72’sinin terör örgütleri, altısının da marjinal sol gruplarla bağlantıları çıktı.”

“Boğaziçi’nde maskeler düştü”

Sabah gazetesi ön sayfasının altındaki, “Boğaziçi’nde maskeler düştü” başlıklı haberinde, “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemde gözaltına alınan 159 şüpheliden 79’u terörle bağlantılı çıktı. Eylemcilerin sadece 57’si Boğaziçi Üniversitesi’nden. 89’u başka üniversitelerden geldi, 13’ü ise üniversiteli bile değil” ifadelerini kullandı. 

“İlk 4 madde hamlesi”

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “İlk 4 madde hamlesi” başlıklı habere yer verdi:

“İktidarını korumak ve güçlendirmek üzere gündeme getirdiği ‘yeni anayasa’ tartışmasının perde arkasında Erdoğan’ın, ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini güçlendirme hamlesi’ yatıyor. ‘Güçlendirilmiş parlamenter sistem’ söyleminden ‘rahatsızlık duyan’ iktidar bloku, sahaya anayasanın ilk dört maddesi kozuyla çıkmayı planlıyor. Buna göre Cumhur İttifakı’nın hazırlamayı öngördüğü ve hazırlandıktan sonra muhalefet partilerine de sunulması beklenen yeni anayasa taslağındaki kırmızı çizgi ise anayasanın değiştirilemeyen ilk 4 maddesi olacak. Parlamentodaki anayasa değişikliği çalışmaları sırasında, o dönem HDP’nin ‘ilk 4 maddeyi tartışmaya açtığına’ dikkat çekilirken AKP’nin bu kez MHP ile birlikte parlamentoda grubu bulunan diğer partileri de ‘anayasanın vazgeçilmez ilk 4 maddesi karşısında kendi yanına çekmek istediği’ ifade ediliyor.”