“Felaketlerin yolunu bu zihniyet açtı”
Karadeniz’de yaşanan sel felaketiyle ilgili haberler ve Afganistan’daki gelişmeler gündemde öne çıktı.
16.08.2021
Birgün gazetesinin manşetinde, “Felaketlerin yolunu bu zihniyet açtı” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“Kastamonu 2019 Yılı Çevre Durum Raporu, projelerin çevreye olası olumsuz etkilerin belirlenmesi amacıyla kritik önem taşıyan, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) uygulamasının işlevsizleştirildiğini gözler önüne serdi. Rapora göre, 2019 yılında ÇED kapsamında Kastamonu’daki projeler için toplam 28 karar alınırken bu kararların tamamına yakınında, ‘ÇED gerekli değildir’ sonucuna ulaşıldı.
Büyük can ve mal kayıplarına yol açan su taşkınlarının yaşandığı ve sel felaketine HES’lerin neden olduğu söylenen Kastamonu iline yönelik ÇED verileri, uygulamanın işlevselliğine ilişkin soru işaretleri yarattı. 2019 yılında kentte hayata geçirilen toplam 18 proje için ÇED Raporu hazırlanmadı. ÇED’e gerek görülmeyen projelerin 13’ü maden, biri sanayi, ikisi tarım ve ikisi ise ulaşım-kıyı projelerini kapsadı.
Toplam yedi proje için de ‘ÇED gereklidir’ kararı alındı. ÇED uygulanan projelerin tamamının maden alanında olduğu belirtildi. Kastamonu’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce 2019 yılı içerisinde üç adet de ‘ÇED olumlu’ kararı alındığı bildirildi. Rapora göre, 2019 yılında tek bir tane dahi, ‘ÇED olumsuz’ kararı alınmadı.”
“Selde kara tablo büyüyor”
Evrensel gazetesi manşetinde, “Selde kara tablo büyüyor” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde kayıp ihbarında bulunulan 62 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Kayıplarını arayan aileler çay kenarında bekleyişlerini sürdürürken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise artıyor. Öte yandan sel felaketinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldı ve bir müteahhit hakkında gözaltı kararı verildi.
Yüksek Şehir Plancısı Oktay Kargül, kent yapılaşmasında doğanın çizdiği sınırların aşılmaması gerektiğini belirterek; ‘Yıkımların artması, plansız şehirleşmeyle doğru orantılı. Kontrolsüz şehirleşme sürdükçe bu vakaları yaşamaya devam edeceğiz’ dedi. Kargül, imar affı ile dere yataklarındaki binaların yasallaştığına dikkat çekti.”
“Devlet bunu yaparsa!”
Sözcü gazetesi manşetindeki, “Devlet bunu yaparsa!” başlıklı haberinde, “Karadeniz’i yıkıp geçen selin acıları henüz tazeyken gelen haberler ders almadığımızı gösteriyor. Felaketlerin ardından yetkililer, halkı ‘Dere kenarına ev yapmayın. Dere intikamını alır’ diye sık sık uyarıyor ama kamu binaları da dere kenarında.
Daha yeni sel yaşayan Samsun Salıpazarı’nda belediye, emniyet ve PTT binaları Terme Çayı’nın dibinde. Kastamonu Bozkurt’taki felaketin benzerine davetiye çıkarıyor. Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, ‘Keşke yapılmasaydı ama risk yok’ diyor” ifadelerine yer verdi.
“Afganistan Taliban’a teslim”
Karar gazetesinin manşetinde, “Afganistan Taliban’a teslim” başlıklı haber yer aldı:
“ABD’nin ‘Düşmesi 90 gün sürer’ açıklamasından dört gün sonra Taliban başkente girdi. Hükümet tek kurşun atılmadan anahtarı teslim etti. ‘Yuta yuta ilerleyiş’ Washington ile örgüt arasında yapılan anlaşmaya ilişkin soru işaretleri oluşturdu. Bir ‘bizden sonrası’ planı hazırlamadığı ortaya çıkan Biden yönetiminin geride bıraktığı kaos yumağı, göçmen akını üzerinden bölge ülkeleri ve Avrupa’nın önünde kaldı.
Afganistan’da il merkezlerini ele geçirerek ilerleyen Taliban, göz açıp kapayana kadar Kabil’e ulaştı. Afganistan İçişleri Bakanlığı, yönetimin devri için sürecin başladığını duyurdu. Biden yönetiminin tahliye bitene kadar Amerikan askerlerine dokunulmaması için girişimde bulunduğu belirtildi. Geride ‘istikrarlı bir yapı’ planı kurgulamadan çekilen ABD’nin, Taliban’la Doha müzakerelerinde hangi başlıkları masaya koyduğu sorusu da öne çıktı.
Yalnızca kendileriyle çalışan 50 bin kişinin tahliyesi için takvim hazırlayan Amerika’nın geride bıraktığı milyonlarca mülteci, Avrupa’da ‘yeni akın’ paniğini tetikledi. Avusturya göçe önlem için bir konferans hazırlığına başladı. ABD, üçüncü ülkelerle görüşmelerde de aşama kaydetti. Katar, Kosova, Özbekistan’la birlikte Türkiye’nin de listede olduğu savunuldu. Kritik süreçte Ankara’nın tampon bölge hazırlığına yönelik Tahran’la temasa geçmesi gerektiği kaydedildi.”
“Askeri çekin”
Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “Askeri çekin” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Kabil’in düşmesiyle, ‘Taliban Afganistan’ı ele geçiremez’ diyen ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kapalı kapılar ardında konuştuğu havalimanı güvenliği planı da suya düştü. Ankara’nın öngörüsüz politikası Taliban Kabil’e girene kadar sürdü.
Dışişleri, bölgeden ayrılmak isteyen Türk yurttaşlarına, elçilikle temasa geçmeleri için acil çağrı yaptı. Kabil Havalimanı’na ilişkin belirsizlik sürerken muhalefet, ‘Başkalarının arkasına bakmadan kaçtığı yerden’ Türk askeri ve polisinin çekilmesini istedi.”