“AKP’nin yaptığı halk düşmanlığı”

Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri, iktidarın muhalefetteki belediyelere yaptığı baskıyı gündeme getirdi.

15.09.2021

Cumhuriyet gazetesi manşetinde, “AKP’nin yaptığı halk düşmanlığı” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, 300 otobüs alımıyla ilgili 90 milyon avroluk kredinin 9 aydır onay beklediğini ifade ederek, ‘Dış borç stoku gerekçesiyle verilmiyor ama Saray yaptırırken dış borç yok! Bizi güç duruma düşürmek istiyorsanız başka şeyler bulun. Vatandaşı mağdur etmeyin’ dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, su ve enerji projeleri için Fransız Kalkınma Ajansı ile 230 milyon avroluk anlaşma sağlandığını belirterek, ‘7-8 aydır Cumhurbaşkanı’ndan onay çıkmadı. Ne yazık ki İller Bankası da büyük ayrımcılık yapıyor. Bizi boğmaya çalışıyorlar’ dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de depremde hasar gören 5 bin 800 yapı için Dünya Bankası’yla varılan 340 milyon dolarlık kredi mutabakatının 7 aydır onaylanmamasından dertli. Soyer, ‘İzmir’e güvenilmiş, Türkiye’ye güvenilmiş. Ama tek eksiğimiz, hükümetin garantör olması, onay vermesi’ dedi.”

“İmamoğlu’na karşı paralel belediye!”

Sözcü gazetesinin manşetinde, “İmamoğlu’na karşı paralel belediye!” başlıklı haber yer aldı:

“Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB’yi başarısız göstermek için gelirlerine el koyan, topladığı yardımları bloke eden iktidarın atakları bitmiyor. Son planı, belediye meclisinin İYİ Partili üyesi İbrahim Özkan dile getirdi. Ulaşımdaki paralel yapılanmaya dikkat çekti.

Ulaştırma Bakanlığı’nın İstanbul’da yaptığı metronun logosunu ‘U’ olarak değiştirdiğini hatırlatan Özkan şöyle konuştu: ‘İBB’nin Metro A.Ş’sine alternatif U-Ray şirketini kurmayı ve ulaşımda İBB’nin İstanbul Kart’ına karşı Türkiye Kart’ı getirmeyi planlıyorlar.’”

“Çürük düzen dikiş tutmaz”

Birgün gazetesi manşetindeki, “Çürük düzen dikiş tutmaz” başlıklı haberinde, “Eş dost atamalarını yaygınlaştıran AKP, bürokrasiyi çöküşün eşiğine getirdi. Bakanlardan Merkez Bankası’na, TCDD’den SGK’ye kadar birçok kamu görevlisi hatalı işlemler ve haklarındaki iddialar nedeniyle ya azledildi ya da istifa etmek zorunda kaldı.

AKP’nin tartışmalı bürokrat atamalarından sonuncusu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) yaşandı. TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Uygun, 4 Eylül’de görevden alındı. Yerine ise Abdülkerim Murat Atik atandı. Atama kararının hemen ardından yeni Genel Müdür Atik’in geçmişi açığa çıktı. Atik’in, Genel Müdürlüğe atanmadan kısa süre önce TCDD'den 40 milyon avroluk ihale alan Sun Group'un Yönetim Kurulu Başkanı ve Adnan Oktar grubunun eski müridi olduğu, Oktarcılara açılan davalarda sanık olarak yargılandığı ortaya çıktı. Atik, göreve geldikten sadece 10 gün sonra istifa etti, yerine Genel Müdür Yardımcısı Metin Akbaş getirildi.

Sadece 10 günde üç kez genel müdürü değişen TCDD, AKP’nin liyakatsız bürokrat atama alışkanlığının sonuçlarının en çarpıcı örneklerinden biri oldu” ifadelerine yer verdi.

“Yol, su, Diyanet”

Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “Yol, su, Diyanet” başlıklı haberinde, “Son dönemde yaptığı çıkışlarla eleştiri konusu olan olan Diyanet İşleri Başkanlığı, gelecek yılki 16.1 milyar liralık bütçesiyle 17 bakanlıktan yedisini geride bırakacak. İçişleri Bakanlığı’ndan dahi fazla bütçesi olan Diyanet’in ödenek teklifi genel bütçe kapsamındaki 26 idareyi aşıyor. Diyanet’in bütçesi, çoğunluğunu üniversitelerin oluşturduğu özel bütçeli 200’e yakın idarenin ikisi dışında tamamından daha fazla. Sadece Karayolları Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nün ödeneği Diyanet’in bütçesini aşabiliyor.

Kurumların bütçeleri ekim ayında Meclis’e sunulacak olan bütçe teklifinde yer alacak. Ancak Orta Vadeli Mali Plan ile birleştirilen orta vadeli programda (OVP) idarelerin ödenek teklif tavanları da yer aldı. Bu ödenekler bütçede de aynı şekilde korunuyor. Bu yıl 12.9 milyar TL bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi 2022’de 3.2 milyarlık artışla 2022’de 16.1 milyar TL olacak. Diyanet dev bütçesi ile gelecek yıl; İçişleri Bakanlığı’nın 14.7 milyar TL, Dışişleri Bakanlığı’nın 7.4 milyar TL, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 4.1 milyar TL, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 4.8 milyar TL, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 6.1 milyar TL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 4.8 milyar TL ve Ticaret Bakanlığı’nın 8.4 milyar TL’lik bütçelerini geride bırakacak. Diyanet, dev bütçesi ile gelecek yıl toplam 17 bakanlıktan yedisini aşacak” ifadelerini kullandı.