“Memurların tayini karaborsada”
Günün öne çıkan haberleri Cumhuriyet, Yeni Yaşam, Evrensel, Karar ve Birgün’de yer buldu.
01.10.2021
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Memurların tayini karaborsada” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Kiralardaki fahiş artış ve yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretler nedeniyle geçim sıkıntısına düşen memur, ‘becayiş’ yoluyla büyük şehirlerden Anadolu kentlerine tayin olmak için ‘hava parası’ ödüyor. İnternet siteleri ve sosyal medyaya ilan veren memurlar ‘karşılıklı yer değişimi’ yapabilecekleri kadro arıyor. İlanların büyük bölümü İstanbul’dan ayrılmak isteyenlerce veriliyor. Değişim karşılığı talep edilen ya da ödemeye razı olunan hava parası, ‘maddi destek’ ya da ‘hediye’ ifadeleri ile şifreleniyor. Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, İstanbul ile Anadolu kentleri arasındaki becayiş işleminde karşı tarafa ödenen hava parasının 30 bin TL’ye kadar yükseldiğini söylüyor.
Birleşik Kamu-İş’e bağlı Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, son dönemde İstanbul ile Anadolu kentleri arasındaki becayişlerde memurlar arasında 30 bin TL’ye varan hava parası ödemelerinin yapıldığını belirterek ‘Memurlar için İstanbul artık ‘taşı toprağı altın şehir’ değil’ dedi. Hamzaçebi, kamu lojmanları ve misafirhanelerin satıldığına dikkat çekerek, ‘Her geçen gün enflasyonun altında maaşları eriyen, yoksulluk sınırının altında çalışıp İstanbul’da görev yapan memurların 3 bin TL’yi geçen kira ve artan gıda fiyatları nedeniyle nispeten barınma, gıda gibi hayat şartlarının daha ucuz olduğu Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerine tayin talepleri son yıllarda arttı’ diye konuştu.”
“Yalancının mumu…”
Yeni Yaşam gazetesi manşetinde, “Yalancının mumu…” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Artan ev kiraları ve yurt fiyatlarına tepki olarak ortaya çıkan ‘Barınamıyoruz Hareketi’ ve ‘Yurtsuzlar’ parklarda eylemlerini sürdürürken, Erdoğan ‘sözde öğrenci’ diyerek gençleri aşağılıyor, Soylu da ‘terörist’ ilan ediyor ama AKP’li belediyeler yurtlar açarak ikisini de boşa düşürüyor.
Erdoğan yurt meselesinde ‘dünya birincisi’ olma iddiasını savunurken, son birkaç günde Antep, Sivas, Maraş, Erzurum belediyeleri, peş peşe yayınladıkları mesajlarda kendi tesislerinde ‘öğrencilere konaklama imkanları’ sunacaklarını belirtiyor ve belediyelere başvuru yapmalarını istiyor.
Buna karşın, gazetemize konuşan öğrenciler, yurt ve ev kiraları sorununun gerçek bir sorun olduğunu belirterek, kira burslarının verilmesi, yurt kapasitelerinin artırılmasını istiyor ve ‘Taleplerimiz karşılanana kadar parklardayız’ diyerek ‘Herkes öğrencilere destek olmalı’ çağrısı yapıyor.”
“Bu kış soygun var”
Evrensel gazetesi manşetindeki, “Bu kış soygun var” başlıklı haberinde, “Doğal gaz fiyatları rekor kırıyor; BOTAŞ’ın bugünden itibaren zamlara başlaması bekleniyor. Bir yanda doğal gaz kontratları üzerinden spekülasyonlar, özelleştirmeler gibi kapitalist vurgunlar ve diğer yanda hükümetin tercihleri vatandaşa kışı battaniye ile geçirtecek.
Fiyatlara bu kadar rekor kırdıracak bir talep artışı yok. AB’de 35 milyar metreküplük azalma, gaz fiyatını 1000 dolarlara çıkartmaz. Vadeli piyasalarda doğal gaz kontratlarının alım satımı üzerinden spekülasyon yapılıyor. ‘Yer altı depolarında gaz yok, kış soğuk geçecek, Mısır’dan sıvılaştırılmış gaz satılmayacak’ vb. öngörülerin hepsi artık vurgunun bir parçası!
Pandemi sonrasındaki Çin ve Hindistan başta olmak üzere üretimdeki artışların açığa çıkardığı enerji talebi; navlunlardaki artış; Rusya’nın sözleşme fazlası ‘ilave gaz’ vermeme tutumu. ABD’nin en büyük sıvılaştırma terminalini bakıma alması; sıcak geçen yazın soğutmaya dönük enerji talebini yükseltmesi gibi sebepler de gaz fiyatlarını artırıyor” ifadelerine yer verdi.
“Suriye’de çözüm, depoya yeni S-400, iki Akkuyu daha”
Karar gazetesinin manşetinde, “Suriye’de çözüm, depoya yeni S-400, iki Akkuyu daha” başlıklı haber yer aldı:
“Heyetler alınmaksızın baş başa yapılması eleştirilen Soçi zirvesi sonrasında ‘Moskova masaya ne getirdi?, Ankara ne elde etti?’ sorularına ilişkin çok tartışılacak açıklamalar… İş birliği alanlarının genişleyeceğini belirten Erdoğan, dış politikada kriz konusu olan üç önemli başlıkta Putin ile mutabakata vardıklarını duyurdu.
‘Suriye krizi ağır maliyetler getirdi. İnsani dramlar yanında sürecin ekonomik yükü hepimiz için katlanılmaz boyutlara ulaştı. Ayrıntıların ötesine geçip bu meseleye kalıcı, nihai ve sürdürülebilir bir çözüm bulma vaktinin geldiğini konuştuk.’
‘S-400’de geri adım söz konusu değil. Bunları daha ileri boyutlara nasıl taşıyacağımızı görüştük. Savaş uçaklarıyla ilgili atılacak adımları da konuştuk. Uçak motorları, gemi inşası, denizaltılara varıncaya kadar müşterek adımlarımız olacak.’
‘Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nde birinci üniteyi 2023’ün Mayıs’ında bitirme sözünü aldık. Bizim üç santral hedefimiz var. Putin’le ‘Bu iki nükleer santrali de sizinle birlikte yapabilir miyiz?’ diye görüştük. ‘Bu konuyla ilgili çalışalım’ dediler.’”
“İbret-i alemlik sağlık hizmeti”
Birgün gazetesi manşetinde, “İbret-i alemlik sağlık hizmeti” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:
“Sayıştay denetçileri, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi’nin bir yılda 107 bin kişiyi ücretsiz olarak tedavi etmesi gerekirken sadece 404 kişiyi ücretsiz olarak tedavi ettiğini ortaya çıkardı.
Sayıştay raporunda, ‘Vakıflar Meclisi’nin üniversitenin kuruluşuna ilişkin 405 numaralı kararında vakıf üniversitesinin Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfı'nın vakfiyesindeki ‘gureba’ şartının yerine getirilmesi amacıyla kurulacak üniversiteye bağlı sağlık kuruluşları tarafından verilecek sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesinin sağlanmasına karar verilmiştir. Üniversitesinin Tıp Fakültesi Hastanesi’nce verilen sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi şartının sağlanmadığı ve üniversitenin bu yükümlülüğünün yerine getirilmesine ilişkin kontrolünün yapılmadığı görülmüştür’ denildi.
Denetim raporunda yer verilen tabloya göre, üniversite hastanesinde 2020 yılında toplam 538 bin 775 bin kişi tedavi edildi. Üniversite hastanesinin ‘Sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verme’ şartını yerine getirmesi için bu hastaların 107 bin 755’inin ücretsiz tedavi etmesi gerekiyordu. Ancak sadece 404 hasta bu kapsamda ücretsiz olarak tedavi edildi. Ayrıca, hastane sağlık hizmetlerinden sadece 2020 yılında 378 milyon TL gelir elde etti.”