“Açıklanana kadar eridi, vergi ve zamla bitecek”
Evrensel, memur maaşlarına ilişkin ek zam yasa tasarısını ve vergi artışlarını manşete taşıdı.
06.07.2023
Evrensel gazetesinin manşetinde, memur maaşlarına ve vergi artışlarına ilişkin torba yasa teklifi yer aldı. “Açıklanana kadar eridi, vergi ve zamla bitecek” başlıklı haberde şöyle denildi:
Ek zam yasa tasarısı açıklandı. Buna göre tüm memur maaşlarına, enflasyon farkı dahil 6 aylık yüzde 17.56 zam ve üzerine seyyanen 8077 TL’lik bir artış yapıldı. En düşük memur maaşı da 25 bin liraya yükseltildi. Yüksek maaşlı memura yapılan zam oranı daha düşük kaldı. Maaşlar arasındaki fark oransal olarak azaldı.
KESK yaptığı açıklama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaadi olan 22 bin TL’nin iki aylık kaybına dikkat çekti: 15 Mayıs’ta 22 bin TL, 1119 dolardı. 5 Temmuz itibari ile 22 bin TL. 846 dolara düşmüş durumda. Seçimlerde en düşük memur için baz alınan 2.5 asgari ücret ise 28.500 TL’ye çıkmış durumda. Yoksulluk sınırı ise 40 bin TL’yi aşmış durumda”
“Kaşıkla verdiğini kepçeyle alıyor”
BirGün gazetesinin manşetinde de, ek zam yasa tasarısına dair tartışmalar ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı tüketici enflasyon verileri yer aldı. “Kaşıkla verdiğini kepçeyle alıyor” başlıklı haberde şöyle denildi:
“Resmi enflasyon oranları toplumun günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlardan oldukça uzakta rakamlarla ifade ediliyor. Döviz kurlarının sert bir şekilde yükseldiği haziran ayında TÜİK'e göre tüketici fiyatları yüzde 3,92 artarken yıllık enflasyon yüzde 38,21 oldu. ENAG grubuna göre ise haziranda tüketici fiyatları aylık yüzde 8,54,6 aylık yüzde 50,53, yıllık yüzde 108,58 arttı.
Seçim sonrası döviz kurunda yaşanan yüzde 25’lik artışın haziran enflasyonuna yansıması bekleniyordu ancak bu yansıma beklentilerin altında kaldı. Temmuzda ise kurdaki yükseliş ve baz etkisinin ortadan kalkmasıyla yıllık resmi enflasyonun yeniden yukarı yönde şekillenmesi bekleniyor.”
“Maaşlarda adaletsizlik”
Cumhuriyet gazetesi de manşetinde, ek zam yasa tasarısıyla çok sayıda meslek grubunda maaşların yoksulluk sınırının altında kaldığını yazdı. Selda Güneysu imzalı “Maaşlarda adaletsizlik” başlıklı haberde şöyle denildi:
“AKP’nin seçim vaadi olan en düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaran teklif kamuda ayrımcılık yarattı. Eğitim, unvan, görev zorluğu ve riski gibi etkenler ortadan kalktı. Nitelikli personelin aldığı maaşlardaki zam sınırlı kaldı. Çok sayıda meslek grubunda maaşlar yine yoksulluk sınırının altında kaldı.
Bu kapsamda teklifle, Temmuz 2023 itibarıyla tüm kamu görevlilerinin aylık ücretlerinde, ilk 6 aylık enflasyon farkı ve yılın ikinci yarısı için toplu sözleşmeden kaynaklı toplam yüzde 17.55’lik zamma ilave olarak seyyanen net 8 bin 77 TL’lik artışa gidilecek. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in yaptığı açıklamaya göre bu teklifle Ocak 2023’ten Temmuz 2023’e en düşük memur maaşının yüzde 86 zamla 11 bin 848 TL’den 22 bin 17 TL’ye yükseltilmesi öngörülüyor. Ortalama memur maaşı da yüzde 74 artışla 14 bin 417 TL’den 25 bin 15 TL’ye ulaşacak. “
"‘Torba’dan ek vergi çıktı”
Karar gazetesi de manşetinde, ek zam yasa tasarısıyla beraber gelen vergi artışlarlarına dikkat çekti. "‘Torba’dan ek vergi çıktı” başlıklı haberde şöyle denildi:
“TÜİK haziran enflasyonunu yüzde 3.92, yıllık enflasyonu yüzde 38.21 olarak açıkladı. Oranların belli olmasıyla hükümet memur zamlarını içeren teklifi TBMM’ye sundu. 17 maddelik tasarıda maaş zamlarıyla birlikte ek vergiler de yer aldı. Trafiğe kayıtlı olan araçlarla 2023 sonuna kadar tescil edilecek araçlarda ek Motorlu Taşıtlar Vergisi getirilerek, miktar iki katına çıkarıldı. Kurumlar vergisi ise yüzde 20'den yüzde 25’e yükseltildi.
İçki ve sigarada da ÖTV tutarı yüzde 14.81 arttı. Böylece 1 litre rakıda vergi 449 liraya ulaştı. Muhalefet temsilcileri “Seçim bitti hükümetin zamlar başladı. Verilen zam vergi olarak geri alındı” tepkisini gösterdi. Baz etkisinin kalkacağına dikkat çeken ekonomistler de temmuz verilerinden itibaren enflasyonun artışa geçeceğini vurguladı. Bütçe açığı etkisi işaret edilerek “Beklenen vergi yağmuru başladı” paylaşımları yapıldı.”