“Üç kuruşa göz dikildi”
BirGün, yarım milyon engelli yurttaşa verilen evde bakım yardımının durdurulacağı endişesini manşete taşıdı
20.07.2023
BirGün gazetesinin manşetinde, 569 bin ağır engelli yurttaşa verilen evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına gelen son zamlarla gelirin ‘görece’ artması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişiklikle durdurulacağı endişesi yer aldı. Dr. Ergün Demir ve Dr. Gülay Kılıç imzalı “Üç kuruşa göz dikildi” başlıklı haberde şöyle denildi:
“Tam 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına gelen son zamlarla gelirin ‘görece’ artması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişiklikle durdurulacağı endişesi, aileleri huzursuz hale getirdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca; Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nda “tam bağımlı/ağır engelli” ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin bakımlarının sağlanması için “Evde Bakım Yardımı” yapılıyor. Bu uygulama 2006 yılında başlatıldı. Bu yılın ocak ila temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engelli yakınına evde bakmak isteyen ailelere, aylık 4 bin 336 TL nakdi yardım yapılıyor.”
“Sus payı değil ek zam istiyoruz”
Evrensel gazetesinin manşetinde, Ford Otosan, TÜPRAŞ ve SES üyesi sağlık çalışanlarının ek zam talepleri yer aldı. “Sus payı değil ek zam istiyoruz” başlıklı haberde şöyle denildi:
“Ek zam talebinin sıcaklığının koruduğu Ford Otosan’da işçilerin talebini bastırmaya çalışan patronun hamlesi yardım adı altında birer altın dağıtmak oldu. “Geçici çözüm istemiyoruz” diyen Ford işçileri saat ücretlerine yansıyacak ek zam istiyor. TÜPRAŞ’ta ise düşük ek zamma tepkili olan işçiler, yoksulluk sınırının üzerinde ücret talep ediyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan SES üyesi sağlık emekçileri de maaşlara yapılan düşük zamma ve ilave ödemenin kök ücretlere yansıtılmamasına tepki gösterdi. Milyonlarca emekçinin açlık sınırında yaşadığını belirten sağlık emekçileri, “Yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret verilsin” dedi.”
“Toplantı sızdı ortalık karıştı”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde ise, CHP’nin zoom toplantısının internete sızması yer aldı. “Toplantı sızdı ortalık karıştı” başlıklı haberde şöyle denildi:
“İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP’nin üst düzey isimleri arasındaki “zoom” toplantısının 14 dakikalık kısmı dün internete sızdı. Toplantıda parti meclisi üyeleri Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Muharrem Erkek, Onursal Adıgüzel ile Grup Başkanı Özgür Özel, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın gibi isimler yer aldı.
Ekrem İmamoğlu, “Seçimden bu yana benzer 200’e yakın toplantımız oldu. Gizlimiz yok” dedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise “Yarışmaya ‘Evet’ diyoruz ama toplantıyı onaylamıyoruz. Millet zam altındayken ‘zoom’ konuşmayı doğru bulmayız” ifadelerini kullandı. Özel ile Günaydın dünkü MYK toplantısına katılmadı.”