“Merdan Yanardağ tahliye edildi”

Evrensel gazetesinin birinci sayfasında tahliye edilen gazeteci Merdan Yanardağ vardı

05.10.2023

Evrensel gazetesi Haziran ayında tutuklanarak cezaevine gönderilen Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tahliye edilmesini birinci sayfadan verdi. “Merdan Yanardağ tahliye edildi” başlığı taşıyan haberde şu ifadeler kullanıldı: “'Terör örgütü propagandası’ ve ‘suçu ve suçluyu övme’ suçlamalarından 2 yıl 6 ay hapis cezasına verilen ve cezaevinden tahliyesi kararlaştırılan Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ serbest bırakıldı.

Yanardağ ‘Bugüne kadar gösterilen dayanışma nedeniyle kamuoyunun, Türkiye'nin demokrasi güçlerinin, ileri güçlerinin, medya kuruluşlarının, basın meslek örgütlerinin, sendikaların, siyasi partilerin çok geniş bir desteği vardı. Hapishanede dayanışma önemli. Ben tahliye olduğum için sevdiklerime, yakınlarına kavuştuğum için mutluyum ama aynı zamanda içinde derin bir yarayla… Can var içeride, Osman var, Tayfun var. Orada esir alınmış gibi, ağır bir saldırı altındalar ve imha edilmeye çalışılıyorlar. İçeride çok sayıda suçsuz arkadaşımız var’ dedi.”

“Korumaya servet”

Cumhuriyet gazetesi manşetine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının maliyetini taşıdı. Cengiz Karagöz imzalı “Korumaya servet” başlıklı haberde şöyle denildi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları için harcanan miktar her geçen gün katlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün mali tablolarında yer alan bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı korumalarının bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı, yılın ilk sekiz ayında 693 milyon 420 bin 840 TL harcadı.

Bu veriler doğrultusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın günlük korunma maliyeti 245 kişinin asgari ücretine karşılık gelen 2.8 milyon TL. Erdoğan’ın korumaları için geçen yılın ağustos ayına kadar ise 337 milyon 722 bin 804 TL harcama yapılmıştı. Böylelikle Erdoğan’ın koruma ‘ordusu’ için yapılan harcama geçen yıla oranla iki kat artmış oldu.”

“AKP Sosyal Güvenlik Kurumu’nu batırdı”

BirGün gazetesinin manşetinde SGK’ya ilişkin ekonomik verileri yer aldı. Mustafa Bildircin’in "AKP Sosyal Güvenlik Kurumu’nu batırdı” başlıklı haberinde şu ifadeler kullanıldı: “Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2023 yılının Ocak-Temmuz dönemindeki gelir ve giderleri belli oldu. AKP iktidarında rekor açıklar veren kurumun içinde bulunduğu batak bir kez daha mali verilere yansıdı. SGK’nin Ocak-Temmuz 2023 dönemindeki toplam gelirinin, devlet katkıları ile birlikte 1 trilyon 121 milyar 664 milyon 963 bin TL olduğu bildirildi. Gelirin 162 milyar 247 milyon 930 bin TL’si devlet katkılarından oluştu.  Kurumun Ocak-Temmuz dönemi giderinin ise 1 trilyon 150 milyar 768 milyon 193 bin TL olduğu belirtildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ‘SGK, Kemal Kılıçdaroğlu döneminde iflas etti’ sözlerine karşın kurumun mali dengesi AKP döneminde alt üst oldu. Hemen her yıl milyarlarca liralık açık veren kurumun, 2023’ün Ocak-Temmuz dönemindeki toplam açığı 30 milyar TL’ye dayandı.”