Sosyal ağlar ve Timelines

Sosyal medyada haber takibi açısından hangi zaman çizelgeleri (timelines) daha çok işe yarıyor, bir bakalım…

ERKAN SAKA

30.12.2014

Yalnızca içinde olduğumuz sosyal ağlardaki enformasyon akışını takip eden bir kullanıcı, bizzat geleneksel medya kaynaklarına bakmadan haber/bilgi edinmeyi sürdürebilir. Hatta çok daha geniş bir çeşitliliğe bile sahip olabilir. En çok kullanılan iki sosyal ağ bile tek başına yetebilir ama 2014 biterken elimizde olan diğer seçenekleri de burada sıralayacağım.
 
Açıkçası hepsini takip etmeye zaman olmuyor ama zaman ve fırsatlar izin verdikçe aşağıdaki zaman çizelgeleri en çok baktıklarım oluyor. Ayrıca bağlamsal olarak da hangi zaman tünelinin daha çok işe yarayacağı değişebilir.
 
Özellikle haber odaklı enformasyon paylaşımında Twitter rakipsizliğini koruyor. Son zamanlarda Instagram ve Twitter arasındaki aktif kullanıcı sayısı karşılaştırmalarının pek de bir anlam ifade etmediğini belirtmeliyim. İki aracın farklı fonksiyonları var ve Twitter’ın gündem belirlemedeki rolünü düşünürsek ne kadar iki farklı mecradan bahsettiğimizi bir kez daha düşünebiliriz.
 
Facebook ailemizin mecrası olarak daha çok sosyal ilişkilerin takibini ilgilendiriyor. Yine de Facebook’da politik mesaj ve haber paylaşını da gözardı etmemek gerek. Hem de sosyal çevrenizin nelerle ilgilendiğinizi görüyorsunuz. Facebook Sayfaları da önemli bir rol oynayabiliyor hâlâ. Kapalı devre Facebook grupları da enformasyon paylaşımında önemli.
 
Google Plus’ın Türkiye’de aktif kullanımı az ama yine de bir artış gözlemliyorum. Ayrıca yurtdışı gelişmeler için bakılabilir.

Linkedin: Daha çok iş/sektör odaklı paylaşımlar için bakılması gerekenlerden.

Youtube aslında en çok arama yapılan sitelerden de. Yakın zamanlara kadar ihmal ettiğim bir platformdu ama hem görsel hafıza hem de güncel gelişmelerle ilgili videoları görmek için ideal. Daha çok Youtube’a baktığım için diğer video paylaşım sitelerini saymıyorum ama bazı yerel paylaşım ağları da Youtube’a güncellikte rakip olabilir.

Goodreads: Takip ettikleriniz neler okuyor, hangi kitaplarla ilgili paylaşım yapıyor. Niş bir alan; okurlar için ideal.

Instagram/Vine: Kim nerede ne çekiyor, fotoğraf ya da video olarak. Instagram daha çok Facebook ayarında Vine az daha haber değeri taşıyabiliyor ama olağanüstü hallerde güncel olaylarla ilgili görsel malzeme üretimi için iyi kaynaklar.

Pinterest: Türkiye’de kullanım oranı geçen yıl düşüşe geçse de web üzerinde gezinirken bulunan görselleri arşivleyebileceğiniz, çeşitli klasörlerde organize edebileceğiniz bir araç olan Pinterest aynı işi yapan diğer kullanıcıları da takip etmenizi sağlar. Pinterest timeline’ı da başka bir enformasyon kaynağıdır.

Academia.edu: Takip ettiğiniz akademisyenlerin yeni yayınlarına bakabilirsiniz. Önemi artıyor.

WordPress/ Blogger/ Tumblr: Bu üç büyük blog yazılımı arayüzünde kendi üretiminizi yaptığınız gibi başka blogları takip edebilir, öne çıkan yazılardan haberdar olabilirsiniz.

Feedly: Özellikle blog ve siteleri tek elden takip etmek için ideal RSS okuyucularından biri. Bir bakıma feedly üzerinden yeni bir zaman çizelgesi oluşturuluyor. Gün içinde burada saydığım araçlar içinde en çok vakit harcadığım araç budur.

Tabi Reddit’te takip ettiğiniz bir sürü “subReddit” de takip edilebilir.

Blog tarzı yazılar için bir sosyal ağ şeklinde gelişen Medium da paylaşılan yazıları takip etmek de önemli olabilir. Artan bir öneme sahip.

Soundcloud da işitsel arşiv için en güzel paylaşım sitelerinden biri. Oradaki “timeline” da kendi başına takip edilebilir alanlardan biri.

Google Drive da takip edilmesi gereken bir akışa sahip oldu. Özellikle kolaboratif işler için sıklıkla kullanıldığı zaman.
 
Sosyal Medya yönetimi için kullanılabilecek araçların başında benim tercihim Tweetdeck geliyor. Onu ise Hootsuite takip ediyor. Diğer önemli araçlar Buffer- SocialOomph- TweepiSocialFlowSproutSocial- SocialBro- CrowdBooster
 
Yoğun veri akışını organize edecek araçlar da zamanla gelişti. Bunları şiddetle tavsiye ederim.

Twitter, Facebook zaman tüneli kürasyonu için Prismatic

Twitter, Facebook, Linkedin zaman tüneli kürasyonu için Swayy

Yine Twitter ve Facebook takipçilerinizden en çok paylaşılan bağlantıları toplayan Nuzzel
 
MyStevie ile Twitter ve Facebook takipçilerinizden bir Web TV görselliği oluşturabilirsiniz.
 
En beğendiğim kürasyon araçlarından biri ise: Storify – Birçok sosyal ağdan veri çekilip haber/anlatı üretilebilir.
 
Curation/ Aggregation vb adlandırılan veri toparlama araçlarına birkaç örnek daha verecek olursak:

List.ly – Çeşitli alanlarda yapılmış listeleri incelemenizi sağlar.

Zemanta – Bir WordPress blogu eklentisi olan Zemanta yayın yaptığınız alanla ilgili otomatik olarak haber ve görsel arar ve sunar.
Last.fm kurucularının yeni projesi Lumi’de ise tarayıcınıza eklediğiniz bir eklenti sayesinde gezintilerinize dayanarak size beğenebileceğiniz yeni sayfalar öneriliyor.

Nimble ise sosyal ağlardaki irtibatlarınız üzerine yoğunlaşır ve sosyal ilişkilerinizi yönetmeye yarar. Ancak deneyimleyebildiğim kadarıyla ücretli verisyonu daha çok işe yarıyor. Bir bakıma bir sosyal CRM aracıdır. CRM demişken Henüz kullanmadığım Addvocate kurum çalışanlarının kurumsal mesajı desentralize bir şekilde yaymasına yardımcı oluyor. İletişim/kontak bilgilerinizi yönetebileceğiniz diğer araçlar için şuraya bakabilirsiniz: 5 tools for managing your contacts and boosting your network
 
Hem WordPress eklentisi olarak hem bağımsız olarak RebelMouse kullanışlı bir kürasyon aracı. Yükselen başka bir kürasyon aracı ise Scoop.it Yakında daha çok kullanacağımı düşündüğüm araçlardan biri olabilir. Avrupa merkezli ve daha blog merkezli Overblog da düşünülebilir.
 
Ek olarak:
Şu sitede sosyal ağ performanslarınızı bir araya toplama işlevi görüyor: Intersect

Anonim olarak bulunabileceğiniz ve şifrelenmiş iletiler gönderebileceğiniz: Pidder

Özellikle Protesto/Sosyal hareket takibinde kullanılabilecek bir site: CrowdVoice

Facebook profilinizi kitaplaştırmak için birçok site var: Facebook Books: 7 Ways To Print Your Social Media Memories

Ana siteler dışında “niş” ağlar da türemeye başladı.

“Bir dizi ‘Garip’ ağ listesini burada bulabilirsiniz: 8 Bizarre Social Networks You Won't Believe Exist – Mashable

2015’te yükselişini sürdürecek 5 sosyal ağ şöyle sıralanıyor: Medium, Thumb.it, Snapchat, Learni.st, Quora:

Herhangi bir konuda görsel olarak estetik kürasyon için: https://wakelet.com/