Geerdink’in sınırdışı edilmesi hukuka aykırı

Türkiye geçmişte de devlet görüşünden farklı fikirdeki yabancıları sınırdışı etmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mahkûm olmuştur

VEYSEL OK

09.09.2015

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, haber yaparken  “terör örgütü propagandası” gerekçesi ile gözaltına alınan, gazeteci Frederike Hannake Geerdink hakkında  verilen sınır dışı edilme kararıyla birlikte  Türkiye’de gazetecilere yönelik baskılar yeni bir boyut kazandı.

Anayasa’da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre, güvence altına alınan ifade özgürlüğünün doğal sonucu olarak, haber yapma / yayınlama hakkının kullanılması suretiyle yapılan gazetecilik faaliyetleri suç oluşturmaz. Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’nin kararlarında da belirtildiği üzere, AĞIR, SERT VEYA İNCİLTİCİ NİTELİKTE DE OLSA, HABER YAPMA / YAYINLAMA HAKKI KULLANILDIĞINDA KİŞİYE YAPTIRIM UYGULANAMAYACAĞI ÇOĞULCU DEMOKRASİLERİN VAZGEÇİLMEZ BİR GEREĞİDİR.

İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun en önemli temellerinden birini oluşturur. İfade özgürlüğü sadece lehte olduğu kabul edilen veya zararsız veya ilgilenmeye değmez görülen haber ve düşünceler bakımından değil, aynı zamanda aleyhte olan çarpıcı gelen veya rahatsız eden haber ve düşünceler bakımından da söz konusudur.

Gazeteci Frederike Hannake Geerdink’in sınır dışı edilme gerekçesi incelendiğinde  basın özgürlüğü kapsamında bulunan haber yapma, yayınlama hakkını kullandığı anlaşılacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, vatandaşların koruma altındaki ifade özgürlüğü ile yabancıların ifade özgürlüğü arasında ayrım yapılamayacağını birçok kararında açıkça belirtmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti geçmişte de resmî devlet görüşünden farklı fikirleri beyan eden yabancıları sınırdışı etmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mahkûm olmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi COX-TÜRKİYE DAVASINDA; Amerikan vatandaşı, akademisyen Norma Jeanne Cox'un öğrencileri ve meslektaşları ile yaptığı, Kürtler ve Ermeniler ile ilgili resmî görüşünden farklı  konuşmalar sebebi ile sınırdışı edilmesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde  düzenlenmiş İfade Özgürlüğü hakkını ihlal ettiği tespitini yapmıştır.

Türkiye, gazeteci Frederike Hannake Geerdink’in sınırdışı kararı ile bir kez daha Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi’ne aykırı davranmış olacak ve ifade özgürlüğüne haksız ve hukuka aykırı müdahale ettiği için AİHM’de bir kez daha mahkûm olacaktır.

Gazetecilerin evrensel normlar içinde, özgürce mesleklerini icra etme haklarını savunan Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu, bu haksız sınırdışı kararından ve gazetecilerin haber yapma, haklarına yaptığı hukuksuz müdahalelerden vazgeçilmesini hükümetten talep etmektedir.