Zonguldak’ta tehlikeli bekleyiş sürüyor

Kömür ocağına kendini kapatan 65 işçinin tehlikeli bekleyişi sürerken, yetkililerin çözüm için adım atmaması gerilimi tırmandırıyor.

AHMET ÖZTÜRK

23.05.2016

 

Zonguldak’ta DEKA Madencilik’e "FETÖ/PDY" operasyonları çerçevesinde el konuldu. Atanan kayyımın yönetimi devralmasının ardından üretim durduruldu. Kayyımın biriken maaş alacaklarının ve kıdem tazminatlarının nasıl ödeneceğini net olarak açıklamaması üzerine, şirkette çalışan 240 işçi eyleme başladı. Önce Zonguldak Valiliği önünde oturma eylemi yapan işçiler, günlerce süren eylemlerinden sonuç alamayınca ildeki bir iş hanının çatısına tırmandı. Buradan alınan sözler üzerine inen işçiler, sözlerin tutulmaması üzerine, bu kez, kendini Kilimli ilçesinde bulunan Balçınlar ocağına kapattı. Polis müdahalesini engellemek için ocağın giriş çıkışına barikat kuran işçiler beş gündür ocaktan çıkmıyor. Açlık grevine de başlayan işçilerden ocağın çevresindeki polis barikatı nedeniyle sağlıklı bilgi alınamıyor. Rahatsızlandığı için dışarı çıkmak zorunda kalan direnişçi işçilerden alınan bilgiye göre, ocakta, halen 65 kişi bulunuyor.

TMMOB: Ölümlere davetiye çıkarılıyor

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı durumun son derece vahim olduğunu dile getirirken, “Yeraltı kömür madenciliği ağır ve tehlikeli işlerin başında gelir. Bu açıdan bakıldığında ocakta iş güvenliği açısından 24 saat denetimin yapılması şarttır. Hem hava ölçümünü belirli aralıklarla yapılması, hem de tahkimat elemanlarının incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu da konunun uzmanı teknik personel tarafından yapılmalıdır. Yetersiz hava koşulları ocak ortamında zehirli ve boğucu gazların yoğunlaşmasına neden olabilir. Şu anda arkadaşlarımızın hayatını tehlikeye atan son derece olumsuz bir ortamın varlığı söz konusudur ve yetkililer tek kelimeyle çözebilecekleri sorunu sürüncemede bırakarak, insanların hayatıyla oynuyor. Göz göre göre ölümlere davetiye çıkarılıyor” diyor.

Polis yürüyüşe izin vermedi

Öte yandan işçi ailelerinin Zonguldak’taki demokratik kitle örgütleriyle birlikte Kilimli ilçesinden, baca ağzına düzenlediği yürüyüş polis tarafından engellendi. Ocağa 2 kilometre kala TOMA’larla yolu kesen polis, grubun daha ileriye gitmesine izin vermedi. Ailelerin ısrarlı haykırışları üzerine, yalnızca kadınların geçişine izin verildi. Ancak ailelerin ocağın yakınına kurulan ikinci barikattan geçemediği için, direnişçi işçilerle görüşemediği öğrenildi. 

İşçiler sendikacılarla görüşmedi

Bu sırada eyleme sessiz kaldıkları için kentte yoğun şekilde eleştirilen Genel Maden İşçileri Sendikası yöneticileri işçilerle görüşmek üzere ocağa gitti. Ancak işçiler sendikacılarla görüşmeyi reddetti. Genel Başkan Ahmet Demirci valiyle de görüşerek çözüm arayışına devam edeceklerini söyledi.