“Gözyaşları içinde teşhis”
Ali İsmail Korkmaz davası ve AİHM’in Kıbrıs Barış harekatı için Türkiye’yi tazminata mahkum etmesi gündemin öne çıkan gelişmeleri oldu.

13.05.2014
Gezi olayları sırasında Eskişehir’de polisler ve siviller tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz için görülen duruşmada tanıklar dinlendi.
Cumhuriyet manşetten verdiği habere, “Böyle kıymışlar” başlığını attı ve “Gezi Direnişi sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının Kayseri’deki ikinci duruşmasında davanın en kritik tanığı Semih Berkay yapıcı sanıkları tek tek teşhis etti. Yapıcı, polislerin sivillerle birlikte Ali İsmail’i nasıl linç ettiğini ayrıntılarıyla anlatırken ağladı. Yapıcı’nın anlatımına göre Ali İsmail’i yere düşüren çelmeyi fırıncı taktı. Ondan sonra hem siviller hem de polisler bilincini yitirene kadar sopalarla ve coplarla dövdüler” dedi.
Birgün, “Ali İsmail’i döven katil, ‘Ben bu sokağın cumhurbaşkanıyım! demiş!” üst başlığıyla manşetten verdiği haber için, “Cumhurbaşkanlığına hep katiller mi özenir?” başlığını kullandı ve “Ali İsmail Korkmaz cinayetinin şifrelerini, cinayete şahit olan tanıklar verdi. Sopalı katillerden birinin ‘Ben bu sokağın cumhurbaşkanıyım’ dediği ifade edildi. Bu arada Ali İsmail Korkmaz’ın kırmızı montlu görüntüleri ortaya çıktı” dedi.
Taraf haberi sürmanşetinden, “Üç kere öldürmüşler” başlığıyla verdi ve “Ali İsmail Korkmaz’ı, yere düşürüp, dövmüşler. Bilincini kaybetmiş. Kendine gelince kaçmaya çalışmış. Yakalamış yine dövmüşler. Yine düşmüş. Bu kez sopayla saldırmışlar” dedi.
Radikal, “Ali İsmail davası çorap söküğü gibi” başlığıyla sürmanşetten verdiği haberde, “Kayseri 3. Ağır Ceza’daki Ali İsmail Korkmaz davasının 2. Duruşmasında en önemli tanık Semih Berktay Yapıcı, dövülme anını anlattı. Yapıcı, saldırgan polisleri ve sivilleri tek tek teşhis etti. Ali İsmail’in dövüldükten sonra hastaneye giderken görüntülendiği MOBESE kayıtları da ilk kez ortaya çıktı” dedi.
Milliyet manşetin altında yer verdiği habere, “Gözyaşları içinde teşhis” başlığını attı ve “Eskişehir’deki Gezi olayları sırasında darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının ikinci duruşması Kayseri’de yapıldı. Duruşmada ağlayarak o günü anlatan tanık, Korkmaz’ı öldürmekle suçlanan sanıkları teşhis etti ve polisin onlara ‘Başımıza iş açacaksın’ dediğini yineledi. Mahkeme heyeti davaya müdahillik taleplerinin tümünü reddetti” dedi.
Vatan habere manşetin altında, “Oğlunun ölümünü dinledi” başlığıyla yer verdi ve “Eskişehir’deki Gezi eyleminde Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili dava dün görüldü. Tanık Semih B. Yapıcı, Ali İsmail’in son anlarını anlattı” dedi.
Habertürk manşetin yanında yer verdiği haber için, “Çelme takıp dövdüler” başlığını kullandı: “Gezi’de dayaktan ölen Ali İsmail Korkmaz (19) davasında dün tanık, 4 polis dahil tüm sanıkları teşhis etti, ‘Fırıncı çelme taktı, sonra hepsi darp etti’ dedi.”
Bugün, “Tanık linci anlattı” başlığıyla birinci sayfasının altında gördüğü haberde, “Eskişehir’deki Gezi olaylarında öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın duruşmasında tanık Semih Berktay Yapıcı linç anını anlattı. Failleri tek tek gösterdi. Anne Korkmaz, görüntüleri izleyemeyip dışarı çıktı” dedi.
Hürriyet birinci sayfasının altında yer verdiği habere, “Ali İsmail’i üç defa dövmüşler” başlığını attı ve “Eskişehir’deki Gezi eyleminde Ali İsmail Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesi davasında dinlene tanık, o anları ağlayarak anlattı, tüm sanıkları teşhis etti. Duruşmada olay gecesi çekilen görüntüler izlendi” dedi.
Sözcü ön sayfasının altında ter ayırdığı habere, “Ali’nin annesini ağlatan ifadeler” başlığını attı ve “Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesi davasında bir tanık, ‘Ali’nin başını defalarca tekmelediler’ dedi. Anne Emel Korkmaz gözyaşlarına boğuldu” dedi.
Star birinci sayfasının altında yer ayırdığı haber için, “Korkmaz’ı darp edenler teşhis edildi” başlığını kullandı ve “Eskişehir’deki Gezi eylemlerinde darp edilerek ölen Ali İsmail Korkmaz davasının 2. duruşmasında dinlenen tanık, Korkmaz’ı darp edenleri fotoğraftan teşhis etti. Korkmaz’ın annesi anlatılanları gözyaşlarıyla dinledi” dedi.
Zaman, Akşam ve Sabah ise habere iç sayfalarında yer verdi.
Tazminatı Ayşe mi ödeyecek?
AİHM, Kıbrıs Barış Harekatı için Türkiye’yi 90 milyon euro tazminat ödemeye mahkum etti.
Zaman, “AİHM’den Türkiye’ye şok Kıbrıs tazminatı” başlığıyla sürmanşetinde gördüğü haberde, “AİHM, Türkiye’nin 1974’deki Kıbrıs Barış harekatı sebebiyle 90 milyon Euro tazminat ödemesine hükmetti” dedi.
Radikal sürmanşetten verdiği habere, “Türkiye’ye 90 milyon Euro’luk Kıbrıs cezası” başlığını attı ve “AİHM, Türkiye’yi, Kıbrıs harekatı nedeniyle Rum tarafına 90 milyon Euro tazminat ödemeye nahkum etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, karardan önce, böyle bir kararın bağlayıcı olmayacağını savunmuştu” dedi.
Vatan sürmanşetinde yer ayırdığı haber için, “16’ya karşı tek” başlığını kullandı ve “Türkiye, 1974 Harekatı için Rumlar’a 90 milyon Euro tazminat ödeyecek. Karara 17 üyeden sadece Işıl Karakaş direndi” dedi.
Hürriyet sürmanşetinde kutu içinde verdiği habere, “90 milyon Euro Kıbrıs cezası” başlığını attı ve “AİHM, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 1974 Barış Harekatı nedniyle açtığı davada Türkiye’yi 90 milyon Euro tazminata mahkum etti. 30 milyon Euro kayıp ailelerine, 60 milyon Euro da Karpaz’daki Rumlara ödenecek” dedi.
Habertürk sürmanşetten verdiği haber için, “AİHM’den Barış Harekatı’na ceza” başlığını kullandı ve “AİHM, Kıbrıs Barış Harekatı için Türkiye’yi tazminata mahkum etti. Ankara: Bizi bağlamaz” dedi.
Milliyet birinci sayfasının altında yer ayırdığı habere, “Rekor tazminatın dayanağı yok” başlığını attı ve “Dışişleri AİHM’in, 1974 harekatı için Rumlara 90 milyon Euro tazminat ödeme kararına sert çıktı” dedi.
Cumhuriyet habere manşetin altında, “Kıbrıs Barış Harekatı için ceza” başlığıyla yer ayırdı ve “AİHM, Kıbrıs Barış harekatı ve sonrasında Ada’nın bölünmüş kalmasını gerekçe göstererek 2001 yılında suçlu bulduğu Türkiye’yi şimdi de 90 milyon tazminat ödemeye mahkum etti” dedi.
Taraf ön sayfasının en altında gördüğü habere, “Kıbrıs harekatına rekor tazminat” başlığını attı ve “AİHM, Türkiye’yi 1974’te yaptığı Kıbrıs Harekatı nedeniyle Rum tarafına 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etti” dedi.
Sabah habere sürmanşetinde, “AİHM’den şok Kıbrıs tazminatı: 90 milyon Euro” başlığıyla yer verdi ve “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1974 Kıbrıs Harekatı nedeniyle Türkiye’yi rekor tazminata mahkum etti” dedi.
Yeni Şafak sürmanşetinde, “AİHM siyasete soyundu” başlığını attı ve “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin ağırlığını koyduğu Kıbrıs görüşmeleri hız kazanırken siyasi bir karara imza attı. Mahkeme, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 1994’teki başvurusunu 20 yıl sonra karara bağladı, Türkiye’yi 1974’teki Barış Harekatı’ndan dolayı 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etti” dedi.
Akşam haberi, “Ada’da uzlaşmaya sabotaj” başlığıyla ön sayfasının en altında gördü ve “AİHM, Kıbrıs’ta Türk ve Rum kesiminin barış görüşmelerini kesintiye uğratacak bir karar verdi. Mahkeme, Türkiye’ye 90 milyon Euro ceza kesti” dedi.
Star manşetin altında yer ayırdığı habere, “40 yıl sonra 90 milyon Kıbrıs cezası” başlığını attı.
Diğer gazeteler habere iç sayfalarında yer verdi.
MİT’e dinleme cezası
Taraf gazetesinin ön sayfasında yer alan, “Taraf’ı dinleyen MİT’e ceza” başlıklı haberde, “İstanbul İdare Mahkemesi, 2008-2009’da gazetemizin yazarlarını yabancı isim ve kod adlarıyla yasadışı dinleyen MİT’i suçlu buldu” denildi.
Ataköy’de hayati hukuksuzluk
Radikal gazetesinin manşetinde, “8’de 8 kusurlu” başlığıyla yer alan haberde, “Ataköy sahilde, baruthane yapılarının bulunduğu alandaki inşaatlara izin veren imar plan değişikliği, bilirkişileri şaşırttı. Üç kişilik heyet; sekizi hayati, bir dizi hukuksuzluk saptadı” denildi.