Bilgi Edinme Hakkı ve Gazetecilik webinarı

Gazeteciler bilgi edinme hakkından nasıl yararlanabilir? Bilgi edinme başvurularının haberciliğe katkısı nedir? 5 Aralık’ta tartışıyoruz

P24

25.11.2020

P24 olarak, Almanya’da bilgi edinme hakkı başvurularına dayalı içerik ve haberler üreten Frag Den Staat’la birlikte Bilgi Edinme Hakkı ve Gazetecilik üzerine Cumartesi 5 Aralık saat 17:00’de bir webinar düzenliyoruz. Webinarda bilgi edinme hakkının habercilikte neden önemli bir araç olduğunu ve gazetecilerin bu haktan nasıl yararlanabileceğini masaya yatıracağız. 

Bilgi kirliliği ve sahte haberlerin her geçen gün çoğaldığı bir çağda, bilgi edinme hakkının gazeteciler için önemi artıyor. Birçok ülkede yürürlükte olan bilgi edinme kanunları, tüm yurttaşlar gibi gazetecilere de doğrudan resmî kaynaklardan bilgiye erişme imkânı tanıyor. Türkiye’de de 2004 yılında yürürlüğe 4982 sayılı kanun çerçevesinde herhangi bir kişi dilediği kuruma merak ettiği herhangi bir konuya ilişkin bir başvuruda bulunabilir. Bilgi edinme kanunları böylece kamu kurumlarının kamuoyundaki bilgileri açıklığa kavuşturmaları ve daha hesap verilebilir olmaları için özellikle de gazetecilerin yararlanabileceği bir yasal zemin sunuyor. 

Ancak bilgi edinme hakkına dayalı gazeteciliğin bazı zorlukları da var: Çoğu zaman daha yavaş, sistemli ve sakin bir habercilik gerektiriyor. Gazeteciler bu başvuruları yaparken talep ettikleri bilgilerin kendilerine tepside sunulmasını beklememesi – hele hele ulusal güvenlik politikalarına ilişkin bilgiler söz konusu olduğunda – gerekirse de itiraz ve dava açma yollarına gitmeye hazırlıklı olması gerekebiliyor. Medya kuruluşlarının uzun soluklu ve neticesi belirsiz habercilikten imtina ettiği ülkelerde gazeteciliğin alışılageldik yöntemlerinin, hattâ bir bütün olarak çalışma kültürünün değişmesi de bazen bir ön koşul olabiliyor. 

Türkiye gibi gündemin hızla değiştiği bir ülkede gazetecilerin sırtında bu denli bir zaman baskısı varken neden gazetelik yavaşlamalı? Bilgi edinme hakkına dayalı gazetecilik için harcanan zaman ve çabaya değer mi? Bilgi edinme hakkına dayalı gazeteciliğin bir etkisi var mı? Kamuoyunun daha fazla dikkatini çeken içeriklerin hazırlanmasını sağlayabilir mi? Kamu kurumlarına kamuoyunu bilgilendirme yükümlülüklerini yerine getirmelerini ısrarla talep etmek hesap verilebilirliklerini artırır mı? 

P24 olarak daha önce bilgi edinme hakkına dair iki konferans gerçekleştirerek ve Türkiye’deki tüm kurumlara soru sorma imkânı tanıyan bilmehakki.org sitesini hayata geçirmiştik. Çalışmalarımızı bu sene dört gazeteciye bilgi edinme hakkına dayalı bir haber projesi için burs dağıtarak sürdürdük. 

Bu konferansta ise bilgi edinme hakkından yararlanmanın yollarını, Türkiye, Almanya ve AB nezdinde kamu kurumlarıyla birlikte çalışan beş gazetecinin katılımıyla ele alacağız.

Konuşmacılar:

Elif İnce (gazeteci)
Rengin Arslan (gazeteci)
Arne Semsrott (Frag Den Staat, Open Knowledge Foundation, Lobby Control)
Max Kronmüller (Frag Den Staat, Open Knowledge Foundation)
Luisa Izuzquiza (Ask the EU, Corporate Europe Observatory)

Etkinliğin dili Türkçe ve İngilizce olacaktır, izleyicilere simültane çeviri sağlanacaktır.

Webinar'a kayıt olmak için tıklayın: https://zoom.us/webinar/register/WN_LY6ep7pJQHqvRdO6DhpiIg