“Ekonomi değil, yangın büyüdü”
BirGün, yıllık tüketici enflasyonunun hızla artışıyla gıda fiyatlarındaki yükselişi manşete taşıdı
05.03.2024
BirGün gazetesinin manşetinde, “Ekonomi değil, yangın büyüdü” başlıklı haber yer aldı. Havva Gümüşkaya imzalı haberde şöyle denildi:
“Türkiye 2024 yerel seçimlerine, çok yüksek enflasyon ve dolar kuru ile gidiyor. TÜİK’in açıkladığı şubat ayı TÜFE verilerine göre aylık enflasyon yüzde 4,53, yıllık enflasyon yüzde 67,07 oldu.
Yıllık tüketici enflasyonu ocak ayına göre hızlandı ve böylece Merkez Bankası’nın mayısta beklediği yüzde 70 seviyesine yaklaştı. TÜFE’deki artış bu ay da yüzde 4,5 civarında gerçekleşirse yıllık enflasyon martta yüzde 70’in üzerine çıkacak.
Yüzde 67,07 olan enflasyon yıllık bazda 2005 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek şubat enflasyonu oldu. Sadece iki aylık resmi enflasyon yüzde 11,54 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 36 seviyesinde bulunuyor.”
“Emekliyi soyuyorlar”
Evrensel gazetesinin manşetinde, “Emekliyi soyuyorlar” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:
“Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, fiyat artışı aylık yüzde 4.53, yıllık yüzde 67.07 oldu. Dar gelirlinin gıda enflasyonu resmi enflasyonu neredeyse ikiye katladı Resmi enflasyon verilerinden yararlanılarak hazırlanan hesaplamaya göre, gıda enflasyonu yüzde 71.1, dar gelirlinin gıda enflasyonuysa yüzde 111.7. Emeklinin geliri iki ayda reel olarak 1150 lira eridi. TÜİK, şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, fiyat artışı aylık yüzde 4.53, yıllık yüzde 67.07 oldu. En yüksek artış yıllık yüzde 94. 8 ile lokanta ve otellerde oldu. İkinci en yüksek fiyat artışının görüldüğü harcama grubu yıllık yüzde 91.8 artışla eğitim olurken üçüncü harcama grubu ise yüzde 81.3 ile sağlık oldu.”
“Enflasyon da yönetilemiyor”
Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Enflasyon da yönetilemiyor” başlıklı haber yer aldı. Mustafa Çakır imzalı haberde şöyle denildi:
“Beklentilerin üzerine çıkan enflasyon, emekli ve çalışanları ezdi. Ücret, maaş ve aylıklara gelen zamlar daha ikinci ayda eridi.
Milyonlarca memur ile memur emeklisi bu yılın başında yüzde 15 oranında toplusözleşme zammı aldı. İki aylık enflasyon yüzde 11.54 olarak gerçekleşirken memur ve emekli temmuz ayına kadar yüzde 3.46 ile geçinmek zorunda kalacak.
Yaklaşık 1 milyona yakın kamu işçisine ise bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 10 zam verilmişti. Bu zam da iki aylık enflasyon karşısında buhar oldu.
İktidar asgari ücreti ise yüzde 49 artışla 17 bin 2 liraya çıkarmıştı. Şubatta 16 bin 257 liraya ulaşan açlık sınırının önümüzdeki aylarda asgari ücretin üzerine çıkması bekleniyor. Sendikalar yılın ikinci yarısında asgari ücrette yeniden artış yapılmasını talep etmeye hazırlanıyor.”