Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığının A Milli Futbol takımı için hazırladığı klipten ekran görüntüsü.

Ayol ne kutsalı?

Oysaki zafer işareti evrensel barış işaretidir. Kurt işareti ise Türkiye’de ırkçılık yapan kesimlerin işaretidir ve bu çok nettir!

ESMERAY

08.07.2024

Son zamanlarda iyice ayyuka çıkmış ve erkekliği, heteroseksizmi, özellikle ırkçılığı yeniden var eden, futbol ile ilgili birkaç kelam yazayım dedim.

Benim çocukluğum hep zorla erkek olmaya zorlanmak ile geçti, tahmin edersiniz… Bu futbolda da böyle oldu. Benim en büyük korkularımdan biri de inşallah bugün çocuklar top oynamaz korkusu ve kâbusu ile geçti. Çünkü “futbol bir erkek oyunuydu” en azından bize öğretilen buydu. Etrafımda olan herkesin top oynayan erkek çocukları ile beni zorla oyuna dahil etmeleri en büyük travmamdı. “Ben erkek değilim kızım kız” diye içimden bağırıp duruyordum. Ben büyüdükçe futbol ve travmalarım da büyüdü. Ben top oynayamıyorum diye babam ve kardeşlerim üzülürdü. Ben onlar bu duruma çok üzülüyor diye düşünürken, hiç kimse futbolu neden sevmediğimi sormadı bana! Ya da “sevmek zorunda değilsin” demedi. Yıllar sonra futbolun nasıl iğrenç bir spor dalı haline geldiğini gördüm. Sadece ben mi tüm bunları görüyorum diye sorardım hep kendime. Hala daha  soruyorum. Hele kadınların futbol sevgisini hiç algılayamıyordum! Çünkü her atılan gol direkt her şekilde kadına hakaretti! Örneğin “geçirdik, soktuk, deldik.” Hele tezahürat ile yapılan ve havada uçuşan a… “Koyduk” nidaları!? En korkuncu da buna eşlik eden kadınların olması. Hiç kabul etmedim bu durumu ve asla da etmeyeceğim. Futbol da dönen paraları sömürüyü vs.. O konuya girmiyorum bile. Çünkü bu ayrı bir konu başlığı.

İşin başka bir boyutu da sol içinde ve işçi sınıfı mücadelesi veren yoldaşlarımın da takım tutması! Nasıl ya? Sistem içinde sistemi her şekilde yeniden var eden ve böyle alanda olmak? Takım tutmak? Buyurun yeni bir futbol travması benim için!

Çok küçüktüm komünizm nedir diye merak başladı bende. O zaman solcu gençler vardı köyde onlara sorardım. Çocuk olduğum için asla cevap vermezlerdi. Sovyetler Birliği komünist bir ülke onu biliyordum. Sovyetler Birliği hayranı olan bir amcam vardı. Ona sorayım dedim bu kesin bilir diye. Cevap şöyle, “Orada kimsenin koyunu yok, kimsenin tarlası yok, kimsenin evi yok.” Nasıl yani dedim. Cevap verdi amcam. “Çünkü orada her şey herkesin dedi! Tarlalar ekilir biçilir herkes çalışır hasat zamanı eşit bir şekilde paylaşım olur. Peynir yoğurt yapılır herkese verilir ve hiç kimse evsiz değil.” İnanılmaz geldi bana ve çok da güzel! Ama köyde kendine devrimci diyen bir zengin adam vardı. Niye kimseye vermiyor ürettiklerini bu adam? Sonra da herhalde devrim olunca dağıtır der çıkardım işin içinden. İşin içinde halen çıkmış da değilim bu da halen kafamda bir soru işareti! İşte futbolun günümüzde geldiği durum da bu misal…

Bu arada futbolun kendisi ile bir derdim yok! Futbol üzerinden yapılanları sorgulamaktır derdim. Mesela futbol neden hayatımızda bir yürüyüş ya da günlük spor kadar değil? Neden bu kadar küfür üretiliyor? Neden o kadar akıl almaz paralar dönüyor? Bütün bunlar bu spor dalını kirletmiş! Irkçılık ve ötesi bir çılgınlık haline gelmiş durumda değil midir?

Bunun en son örneği Türkiye milli maçında çeyrek finale yükselince bariz bir şekilde yaşadık. Amed Spor’da oynayan bir futbolcu zafer işareti yaptı diye ömür boyu men edilmesine ses çıkarmadılar, ülkücü işareti yapan futbolcuya amansız destek verdiler! Oysaki zafer işareti evrensel barış işaretidir en fazla. Kurt işareti Türkiye’de ırkçılık yapan kesimlerin işaretidir ve bu çok nettir!

İnanılmaz bir şekilde Türkiye birden bire bu işaret altında birleşti. İktidarı muhalefeti ile birlikte. Hele kendine muhalif medya diyenlere ne demeli ya? Kurt işaretine yapılan güzellemeler! Neymiş Türk işareti ve kurtlar Türk toplumlarında kutsal hayvanmış! Ayol ne kutsalı? Bizim oralarda terekemeler yaşarlar (Kars) Türk boylarından kültürel anlamda, keza konuştukları dil de çok eski Türkçe ’ye dayandığı söylenir. Kurtlardan nefret ederlerdi orada yaşayan tüm halklar gibi. Neden biliyor musunuz? Çünkü kurt “hain” bir hayvan olarak bilinir. Koyunun önünde kuzuyu kapar. Burada kurda karşı türcülük yaptığım anlaşılsın istemem. Kutsal olarak lanse edilen hayvanın halk arasındaki karşılığı bu. Öte yandan Yörük Türklerinde de kurta kurt demezler “canavardır” adı.