İris Mozalar.

LGBTİ+ hareketine karşı keyfi bir davranış bu!

Burada duyarlı herkese çağırı yapıyorum. Bu kanunsuzluğa karşı dayanışma gösterelim. Korkunç bir boyuta geldi bu ülkede hukuksuzluk! İris’in suçu yok, hemen bırakılması gerekiyor!

ESMERAY

12.07.2024

İris Mozalar, TCK Madde 216/1’den yani “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu iddiasıyla tutuklandı. Dosyaya konu edilen ifadelerinde herhangi bir suç unsuru olmamasına rağmen tutuklama kararı verildi. İris, X hesabında Kayseri’deki ırkçı saldırılara ilişkin haberleri eleştiren paylaşımlar gerçekleştirmişti. Irkçılık karşıtı ifadeleri üzerinden toplumu bölen saldırganları eleştirdiği için tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine gönderildi. İris LGBTİ+ aktivisti ve hak savunucusu trans kadın. İris son milletvekili seçimlerinde yakinen tanıştığım ve beraber seçim çalışması da yaptığımız arkadaşımız. Türkiye İşçi Partisi aktif üyesi aynı zamanda. Sadece LGBTİ+ hak savunucusu değil, İris bu ülkede haksızlığa uğrayan herkesin yanında olan ve haksızlığa tahammülü olmayan biri. Feminist bir kadın!

***

Tutuklandığını sosyal medya üzerinden duydum ve avukatını aradım bana tutuklama gerekçesini kısa bir bilgi ile iletti. TCK Madde 216/1’den göz altına alınmış ve apar topar savcının tutuklama isteği üzerine tutuklanmış. Kişilere genelde tedbir amaçlı olarak tutuklama talep edilir ve karşılığı olan bir suçtan dolayı. TCK 216/1’den hemen hiç tutuklama olmaz, çünkü ortada suç yok, X üzerinden yapılan bir yoruma dayanarak nasıl tutuklanır bu kadın? Yurtdışına kaçmak gibi büyük bir suçlama da yok. Ortada bir suç unsuru da yok delil karartsın! Karşılığı olmayan bir iddia yüzümden nasıl tutuklama ister savcı?

Buradan anladığım şey son zamanlarda LGBTİ+ hareketine karşı keyfi bir davranış bu! Toplumsal muhalefete karşı bir saldırı göz dağı hamlesi! İktidarın herkesi susturma atağı bu! LGBTİ+ bireylere karşı kriminalize girişimi bu. Zira başka nasıl açıklanabilir ki bu durum. Göçmenlere karşı yapılan linç girişimi için fikrini beyan etmiş. Bunun neresi suç?! Bu çocuğu apar topar evinden alıyorsunuz ve karga tulumba tutuklama kararı verebiliyorsunuz?!

Burada duyarlı herkese çağırı yapıyorum. Bu kanunsuzluğa karşı dayanışma gösterelim. Korkunç bir boyuta geldi bu ülkede hukuksuzluk! İris’in suçu yok hemen bırakılması gerekiyor!