Gazete manşetleri: Mecliste Öcalan gündemi

Birgün, Evrensel ve Cumhuriyet, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Öcalan’ın tecridine yönelik sözleriyle Mecliste başlayan tartışmaları manşete taşıdı

23.10.2024

BirGün gazetesinin manşetinde, “Nereye varmak istenmektedir!” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Ülke krizlerle boğuşurken siyasetin nabzı salıdan salıya gerçekleşen Meclis grup toplantılarında atmaya başladı. Halk, iktidarın ortaya attığı söylemler ile muhalefetin vereceği yanıtlar arasında bir arenaya dönüşen grup toplantılarında kimin ne diyeceğine tribünden izler duruma düştü. Açılım tartışmaları, normalleşme, yumuşama beklentileri, “iç cephe” vurgusu gibi pek çok konu, gündemi belirledi. Demokrasiye ilişkin hiçbir somut adım atılmazken, kürsüye çıkan aktörler her hafta vites yükselterek daha fazlasını vaat etti.”

“Mecliste Öcalan ve Kürt sorunu gündemi”

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Mecliste Öcalan ve Kürt sorunu gündemi” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Meclis açılışında ‘tokalaşma’ ile başlayan belirsiz ‘süreç’ üç haftayı geride bırakırken, dün Bahçeli’nin Öcalan’ın tecridine yönelik sözleri geldi. İktidarın hem içeride hem bölgedeki ekonomik-politik sıkışmışlığı ve hiçbir somut adım atılmaması nedeniyle, söylenenler inandırıcı bulunmuyor.

MHP Lideri Bahçeli’nin, TBMM’de, ‘Öcalan örgütü lağvettiğini DEM Parti grubunda haykırsın’ demesi ve ‘umut hakkı’ kavramıyla şartlı tahliye imasında bulunması, siyasetin gündeminde. Bahçeli’nin sözlerine Erdoğan da ‘fırsat penceresi’ diyerek örtük destek verdi. Ancak siyasal aktörler ve toplum iktidar sözcülerinin ‘açılımlarına’ güven duymuyor.”

“Erdoğan planı kötü kokuyor”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “Erdoğan planı kötü kokuyor” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik çağrıda bulunarak, tartışmaların fitilini ateşledi. Bahçeli, Öcalan’ın örgütün lağvedildiğini TBMM kürsüsünden açıklaması gerektiğini dile getirdi.

Bu ortamda, bir blok halinde karar alıp hareket etme yeteneği nedeniyle DEM Parti gözlere kestirilmiş gibi duruyor. Bu partiyle; AKP ve MHP’nin ortaklaştırılmış yaklaşımlarıyla süreç başlatılmak istenince ortaya “Öcalan Meclis’te konuşsun, örgütünü tasfiye etsin, Umut Hakkı’ndan yararlandıralım” yaklaşımı gelişti. Bu tereddütü Özgür Özel’in, Mansur Yavaş’ın taşıdığı, açıklamalarına yansıdı.”