Cilvegözü’nde Lağım Patladı: Dolarlardan Kule mi Yapıyorlar?

Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye geçmek için valilik memuru A.D.’ye en az 3500 dolar ödeniyor. Dubai’den yola çıkan külçe altınların Türkiye’ye gelişini de A.D. organize ediyor. Deveyi hamuduyla götürüyorlar

ASLIHAN GENÇAY

26.06.2025

Orta Doğu’da tüm dengeler değişiyor ve bölge yeni senaryolara gebe. Türkiye’nin, bölgeye açılan kapılarının, sınır bölgelerinin ve sınırdaki illerin stratejik önemleri ise ziyadesiyle arttı.

Hatay hem bu açıdan kritik önemde hem de 6 Şubat depremleri ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde kirli başkan Lütfü Savaş’tan kurtulma iradesini net bir şekilde göstermesi nedeniyle dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz sene Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesi ve Ahmet Şara’nın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte Suriye yönetimi, henüz yeni döneme geçiş sancılarını aşamadı. Kurumsal süreç halen sürüyor.

Hem Hatay hem Suriye halkları, yıkıntılardan kurtulup hayatlarını yeniden kurmaya çalışırken, Türkiye’den Suriye’ye dönüş yapan sığınmacıların sayısında da artış yaşanıyor. Son bir senede Cilvegözü sınır kapısından geçerek Suriye’ye giden pek çok sığınmacı oldu.

Bu hareketlilik, görevini kötüye kullanan memurlar için yeni bir kazanç kapısı da açtı tabii.

Şimdi anlatacaklarımın ne kamu göreviyle ne de halka hizmetle ilgisi var. Tersine tam bir çıkarcılık, kara para aklama, karanlık ilişkiler ve cep doldurma düzeneği, mevzubahis olan.

A.D.’nin dev yükselişi

33 yaşındaki A.D., bir sene öncesine kadar, Reyhanlı’da yaşayan yoksul bir ailenin çocuğuydu. Babası, kiralık bir dükkânda oto elektrikçiliği yapıyordu.

Ama geçen sene birileri, A.D.’ye ‘Yürü ya kulum’ deyiverdi. İddialara göre A.D., önce Suriye ve Türkiye arasındaki tampon bölgede görev yapan Hatay valiliği memurlarının amiri pozisyonuna getirildi. Sonra altına valilik amblemli bir araba çekildi ve tampon bölgedeki tüm memurları o yönetmeye başladı.

Görev yaptığı bölge riskli sayıldığı için olsa gerek A.D.’ye, yine valilik tarafından ruhsatlı bir silah dahi tahsis edildi.

Sonuçta A.D., yetkileri ve ona sağlanan ayrıcalıklarla birlikte, Cilvegözü sınır kapısındaki tüm denetimi ele geçirdi. Gümrükteki büyük işlerin organizasyonu, artık ondan soruluyordu.

Deveyi hamuduyla götürdü

Son bir senede, Suriye’ye geçişlerin yanı sıra, Ahmet Şara’nın yönetime gelmesi üzerine ABD’yle Avrupa’nın Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırması ve gümrük vergilerindeki düzenlemelerle birlikte, Türkiye-Suriye arası ticari trafik de arttı.

Öte yandan Türkiye’de suç işleyenlerin, aranır durumdakilerin, kamu borcu olanların veya icra takibine düşenlerin ve yurtdışı çıkış yasağı bulunanların ise normal şartlar altında sınır dışına geçmeleri mümkün değil.

Fakat A.D., ‘Hızır gibi yetişerek’ bu sıkıntıların hepsini çözmeye başladı. İddialara göre, önce suçlamalara dair bir tarife belirledi. Tarifenin alt sınırı 3500 dolardı ve işlenen suçun niteliğine göre bu ücret artıyordu.

Hukuken sıkıntı yaşayanlar, gümrükte A.D.’ye gereken ücreti dolar cinsinden ödediklerinde, rahatlıkla sınır dışına geçebiliyorlardı.

A.D. bu düzeneği tek başına yürütemezdi elbette. İşin içinde Göç İdaresi Başkanlığının konuşlandırdığı personelin de bulunması kuvvetle muhtemel.

Rüşvet düzeneğini, göçmen masalarında kuran A.D., bir sene içinde 50 ile 100 bin dolar arası günlük gelir elde etmeye ve paraya para dememeye başladı.

O, altındaki valilik amblemli araç sayesinde hiçbir aramaya ve denetime de tabi değildi.

Şaibeli altın trafiği

A.D., sadece sınırdan giriş çıkışları organize etmiyordu. İddialara göre, önemli işlerinden biri de külçe altın trafiğini yönetmekti.

Dubai’den Suriye’ye getirilen külçe altınlar, önce Türkiye-Suriye sınırındaki tampon bölgeye taşınıyor, oradan da A.D.’nin gözetiminde Türkiye’ye geçiriliyordu.

Bu sistemle Türkiye’ye kaç külçe altın girdi ve A.D.’yle ekibi, ne kadar komisyon aldı, henüz belli değil.

Bildiğimiz; A.D.’nin herkese “Benim arkamda vali var, kimse bana dokunamaz.” dediği, amiyane tabirle racon kestiği, valilik aracı ve silahıyla dolaşarak, bilumum karanlık işlere karıştığı.

Tabii bu kirli düzenek, pek çok soruyu da beraberinde getiriyor:

*Dubai’den getirilen altınlar kimin veya kimlerin?

*Bu trafikle bazı yapı veya kişilerin paraları mı aklanıyor?

*Türkiye’ye giren altınlar nereye götürülüyor?

Bu sorular, cevaplanmayı bekliyor.

Kendi kendini deşifre etti

A.D. ailesinin ani kalkınması, halkın dikkatini çekmişti. Zira hem aile hem de A.D. bir sene içinde jet hızıyla zenginleştiler.

A.D., her ne kadar önlem alıp mal varlığıyla hesaplarını babası ve kardeşinin üzerine geçirse de bu orantısız zenginleşmenin, Reyhanlı gibi küçük bir ilçede gözden kaçması mümkün değildi.

Bakın, yoksul A.D. ailesi; bir sene içinde bir tır garajına, 12 adet tıra, pek çok ofis, dükkân, ev ve araziye sahip oldu.

A.D.’nin ise günlük 100 bin dolara ulaşan geliriyle ayakları yerden kesilmiş, sınırsızca para harcamaya başlamıştı. Onun yeni ve zengin hayatı, sadece Reyhanlıların değil Hataylıların da dikkatini çekti. Nihayetinde iddialar ve şikayetler bana da ulaştı.

İpin ucunu çektiğimizde ise yukarıdaki bilgilere ulaştık.

Halk adına soruyoruz!

Dünyaları başlarına yıkılmış, deprem yaralarını halen sarmaya çalışan, onurlu insanların yaşadığı bir il Hatay. Ve savaştan çıkmış, yaralı bir ülke Suriye.

Peki, bu trajedileri paraya ve zenginliğe çeviren kirli düzeneğin onursuz sahiplerine ne demeli?

Belirtelim, yukarıda saydıklarım, sadece bir valilik memurunun başa çıkabileceği işler değil.

A.D. ya birilerinin aracısı ve komisyoncusu ya da devlet memurları tarafından kurulmuş bir yapının organizatörü.

Artık Cilvegözü’nde patlayan lağımın, üzeri örtülemez.

Şimdi acilen cevaplanması gereken sorular var:

*A.D.’nin karıştığı kirli işlerden ve orantısız zenginleşmesinden, Hatay Valiliği ve Vali Mustafa Masatlı’nın haberi var mı?

*Bu kirli yapıda kaç tane devlet memuru yer alıyor?

*A.D.’ye, valilik amblemli araç ve ruhsatlı silah neden verildi?

*A.D., nasıl bu kadar rahat “Benim arkamda vali var, kimse bana bir şey yapamaz.” diyebiliyor?

*Bu düzeneğin daha yukarılarda yer alan bürokratlar veya yeni/eski siyasetçilerle ilgisi var mı?

Yetkililerden cevap bekliyoruz.

Bilin isterim; Dubai altınlarının kime veya kimlere ait olduğunu, altınların Hatay’a neden getirildiğini, bu trafiğin gizli organizatörlerini ve yapının, en üstten en alta kadar hangi devlet memurlarını kapsadığını, araştırmaya devam ediyorum. Sonuçları sizlerle paylaşacağım.